Sužavanje vidika
Crows 01 S

Photo: Sakai Hōitsu, Crows in the Moonlight

Svetosavski matriks, maligani, nebuloze i besmislene kontemplacije

Vjerujem da niko ne može biti sretan kada mu najviše državne funkcionere upoređuju sa čuvenim likom iz jedne humorističke serije, Srećkom Šojićem. A još manje može biti srećan što mu takvi likovi kroje sudbinu. Slažem se da je problematično kad neko ko ima problem sa pravilnim izgovorom riječi koje se često koriste u svakodnevnom govoru procjenjuje stručnost članova svoje vlade, posebno što je svakom edukovanijem čovjeku jasno da su oblasti kojima se članovi te vlade bave za tu osobu tabula raza. Možda na prvi mah djeluje smiješno i zabavno što neko ko je obrazovao mnoge generacije studenata nije uspio sebe da obrazuje, no kad se dublje zamislite shvatićete razmjere katastrofe u kojoj se nalazi država Crna Gora.

Skupštinsko zasjedanje na Cetinju, koje je trebalo da predstavlja dan kad Premijer odgovara na poslanička pitanja, sem što je započelo cetinjskom nedobrodošlicom,  svojim sadržajem je više ličilo na debatu u Domu penzionera u Nikšiću, đe penzosi, slabo otporni na maligane, vode polupijane razgovore. Premijer je svojim introspekcijama na zadate teme, odnosno postavljena pitanja, dao sebi slobodu da se bavi najmanje suštinom, a najviše nesuvislim kontemplacijama u stilu senilnog profesora koji uobrazi da se njegovo djelo nedovoljno uvažava. Teza da je vlada na čijem je čelu najnapadanija vlada u istoriji novije Crne Gore moguće da je tačna, jer zaista ne pamtim u svom dugom životu da je Crna Gora imala žalosniju i nesposobniju vlast. Vladu, koja u nedostatku bilo čega afirmativnog, sama sebe, u svom neznanju, uzdiže do besmisla. Ili do kozerije, kako vam drago.

Nema ništa bizarnije nego kad izvršna vlast pokušava da uzurpira ostale grane vlasti, pozivajući se na volju naroda. Ne liči li to na neke režime koji su ojadili svijet? Čak je i Premijer u svojim odgovorima, ili bolje reći u svojoj nemoći da kompententno odgovara, počeo da povišuje ton, prijeti u svojoj nemoći da poštuje pravila koja su važila za sve premijere prije njega. Pa se čak drznuo da parlamentu, kojem on treba da odgovara, propisuje kako treba da donese zakon kojim će mu dati prinadležnosti kakve on misli da mu pripadaju. Valjda je čovjek umislio da je neka velika istorijska ličnost? Bolje da, kao čovjek koji ima dovoljno životnog iskustva, objasni svojim junošama u vlasti da je pozivanje na volju naroda temelj svih zločinačkih i nedemokratskih režima.  Zato su izmišljeni demokratski standardi koji se moraju poštovati i koje zahtjeva od nas EU. Ili smo zbog Medojevića i njegove podrške Vladi došli u fazu, što reče onaj sumanuti govornik iz njegove partije: „Ne interesuje nas EU…“ Đećete kukavci ako vam EU okrene leđa? Da nećete od Putina dobijati novčanu pomoć? I to gratis? Persone non „gratis“?

Već sam ranije u više navrata pisao da će nova vlast za svoju nesposobnost konstantno tražiti opravdanje u prošloj vlasti. I dok god ima onih koji zlopamte prošlu vlast to će kod dijela građana prolaziti, iako je sve to po njihovoj čapri. Tako smo slušali da su za lošu vakcinaciju krive prošle vlasti, iako je vrlo lako uporednom metodom sa Srbijom, koja je veoma uspješna u nabavci vakcina, utvrditi kada je vremenski Srbija uspjela nabaviti prve količine vakcina. Tek krajem decembra su prve količine fajzerove vakcine, nešto preko 4.500, stigle u Srbiju, jer se ranije i nijesu mogle nabaviti dok nijesu dobile potrebne saglasnosti i počele se masovnije proizvoditi. Srbija je, kao i Crna Gora, obezbjedila preko sistema KOVAX određene količine, ali nijedna po tom sistemu nije stigla u Srbiju, dok sad stižu Astra Zeneka u Crnu Goru. Dakle, sem navedene količine fajzerove vakcine, sve količine vakcina koje su stigle u Srbiju su nabavljane uglavnom u februaru ove godine i poslije toga. Toliko o tome ko je mogao uopšte da radi na nabavci vakcina!

Kad su u pitanju ekonomski nepismene priče o desetinama upropaštenih preduzeća, preporučujem Premijeru da mu Mickey, umjesto što fascinira prostotu  praćenjem berzanskih indeksa cijena kapitala, održi predavanje u čemu je razlika između poslovanja u zatvorenoj socijalističkoj privredi, koja se brani zabranama, kontigentima i carinama do 60%, i poslovanja u CEFTA sporazumu i otvorenoj tržišnoj utakmici na svjetskom tržištu. Pa onda neka mu pročita kakve su bilanse imala ta preduzeća u doba socijalizma. Stara je istina da oni koji nemaju pojma ni o čemu na riječima bi sve preporodili samo da  im je omogućeno.

Na Cetinju se zviždalo i bivšoj vlasti. Kažu, to su stari liberali? Bio sam ubijeđen da je LSCG formiran da bi produžio tradiciju boraca za slobodu Crne Gore i da baštine naslijeđe Božićnog ustanka i boraca za slobodnu i nezavisnu Crnu Goru nakon njegovog sloma. Ispade, ipak, da su se mnogi borili samo protiv Mila i Momira, s tim što su Momiru oprostili, iako je bio mnogo dosljedniji i bliži Slobodanu Miloševiću. Milu nijesu i, kako stvari stoje, ni neće. Oni koji su glasali za sadašnje partije vlasti, ako su htjeli da se osvete DPS-u za sve greške koje je pravio, najviše su se osvetili sebi! Neću ja braniti DPS od onoga što mu mnogi s pravom spočitavaju, ali mi ne pada na pamet da upoređujem ovu sadašnju tragediju od vlasti sa prethodnima! Samo neobrazovan i nezreo narod može sebi prirediti ovakvu avanturu u vremenu koje traži izazove veće nego ikad u ovom stoljeću. I, vjerujte, sa onakvima kakvi su činili makar polovinu DPS-a i ovima koji su glasali za ovakvu vlast kakvu sada ima Crna Gora, Crna Gora je postigla nevjerovatne stvari. Čak mnoge koje nijesam ni sanjao da je moguće u Crnoj Gori kakvu znam ostvariti u tako kratkom roku. Da nijeste možda duvali neke travke kad ste umislili da Crna Gora sa ljudskim potencijalom koji ima može postati Švajcarska?

Nakon A. Vučića, dobili smo još jednog političara koji radi dan – noć. Vučića, da je bog, po „vas bijeli dan“ svakodnevno prate tv kamere raznih televizija. I nema što, čovjek i ima neke vidljive rezultate. Izgoreh od znatiželje da vidim što to premijer Crne Gore radi dan – noć? Spadaju li mu u to vrijeme aktivnosti koje provodi u razgovorima, uz čašicu, po kabinetu i kabinetima? Iako se radi o čovjeku nešto mlađem od mene, imao sam prilike kroz svoj radni vijek da sretnem slične likove, doduše u vremenima prije 30 i više godina. U međuvremenu se svijet modernizovao, dobili smo internet, mobilnu telefoniju, nevjerovatne mogućnosti komunikacije i saznanja, a mene Premijer neodoljivo podsjeća na one starce iz mojih mlađih dana koji su govorili komeNdija, šeMšir i slično. Zar stvarno Crna Gora treba da ima na čelu vlade osobe koji liče na takve ljude, suženih vidika i kognitivnih sposobnosti, umjesto mladosti, modernosti i vizionarstva?

Ne čudi što u Crnoj Gori postoje takvi endemski slučajevi koji se bave obrazovanjem, a kojima je Crkva nešto što unosi svjetlost. I oprostite, premijeru, ako nijesam bio dovoljno konstruktivan. Znate ono, prema svecu i tropar? Ma znam da znate. I, vjerujte, čovjek koji vjeruje u sebe i svoje znanje i sposobnosti može mnogo toga da pomjeri. Onaj koji vjeruje u trascedentalne sile može samo da pomjeri pameću. Brda sigurno ne može. Pa kako goj žeeeliiiiiitee!

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5