Weekend Videos
Slomil 01 S

Photo: fotomontaža/Azazel

Svi diktatori liče

Svi diktatori liče jedan na drugog: Anya je rusko-američkog porekla i odlično razume obe kulture. Dobro je upoznata sa načinom života u Rusiji kao i propagandom koju Putinova vladajuća mašinerija koristi kako bi perpetuirala narativ o "denacifikaciji" Ukrajine. Slično smo gledali na ovdašnjim TV kanalima '90-ih, kada su nas ubeđivali da, recimo, Sarajlije i Dubrovčani granatiraju sami sebe.

Serije i stvarnost: Svašta se priča o seriji Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story, pa je red da čujemo sve strane. Jedno je sigurno – monstrumi nisu heroji.

Šta se desilo sa komedijom: Američke TV komedije imale su svoje uspone i padove tokom proteklih decenija, međutim, iako je lakše doći do osrednjeg i repetitivnog sadržaja, kvalitet je uvek tu. Samo ga treba potražiti.

Najlepši filmovi: Azijska kinematografija puna je reditelja izbrušenog stila, a među njima se posebno izdvaja Wong Kar-Wai. Hongkonški art filmadžija najpoznatiji je po atmosferičnim delima Chungking Express, Happy Together i 2046, koja se pamte po inovativnom kadriranju, bogatom koloritu, fascinantnim prikazima urbanih vizura, a potonje i po zanimljivim futurističkim segmentima. Na svojim projektima često sarađuje sa snimateljem Christopherom Doyleom koji je uveliko zaslužan za unikatan izgled njegovih filmova.

Retro: "JE LI to Grčka? Ne. Je li to francuska rivijera? Ne. Je li to Turska? Austrija? Švicarska? Rim? Ne, sve je to Jugoslavija". To su riječi kojima počinje 26-minutni film koji je 1964. godine snimila američka zrakoplovna tvrtka Pan Am kako bi privukla goste u ove krajeve. (Kulturbunt)

Oceni 5