Prestanite da osuđujete razliku u godinama između supružnika Makron
Macron

Photo: Eleanor Beardsley/NPR

Svi moramo da se borimo protiv fašista

Ne izgaram od želje da napravim feminističku analizu braka Emanuela Makrona, poslednjeg stuba odbrane protiv fašizma na predstojećim francuskim izborima, ali to je postalo neophodno zbog neopisive pokvarenosti članka Daily Mail-a. „Kako da navedem svet da me shvati ozbiljno“, piše Džen Mojr (Jan Moir), pokušavajući da zvuči kao Makronova podsvest, „ako misle da sam mamin sinčić zato što mi je žena dvadeset pet godina starija od mene?“

Takav stav se relativno lako odbacuje: muškarci ne moraju da imaju autoritet nad svojim ženama kako bismo ih ozbiljno shvatali, osim u seriji Porodica Soprano i u dvanaestom veku. Jednog dana će čitava redakcija tih novina shvatiti da razmišlja veoma slično Islamskoj državi i prestati da se solidariše s tim teroristima koji su ostali u srednjem veku.

Međutim, ta veza jeste škakljiva iz ugla rodnog relativizma; da je madam Makron muški profesor glume koji je raskinuo brak zbog učenice koja je imala petnaest godina kad su se upoznali, čak i da su sačekali da ona (hipotetička učenica) napuni osamnaest ‒ kao što su Makronovi učinili u stvarnom životu ‒ feministkinja bi imala šta da kaže o tome.

Njihova veza se predstavlja kao neuravnotežena zbog dvostrukog malera ‒ ona je mnogo starija i na položaju. Razumna feministkinja poput Delije Smit koja ne ide u krajnosti bi rekla: pa, pošto su zajedno dve decenije, verovatno možemo poverovati u to da su im osećanja iskrena, a ne ishod fetiša prema autoritetu s jedne strane i dominantne prirode s druge. Ali radikalnija, nepopustljiva feministkinja kao što je Najdžela tvrdila bi kako veza zasnovana na nejednakim osnovama nikad ne može biti uravnotežena.

Kako bi se sve to zanemarilo, pošto su rodne uloge obrnute, morali biste da mislite kako je nemoguće da žena ima moć nad muškarcem bez obzira na njene godine i položaj. Društveni sklop heteroseksualnih veza, združen s endemskim predrasudama prema starijim osobama kad je reč o shvatanju ženske seksualnosti i privlačnosti, znači da ona ‒ budući žena ‒ nije u prednosti; au contraire, ona je zbog toga slabija karika budući da je on takav pastuv a ona prestara. Nisam luda ni za takvim mišljenjem jer se jasno vidi kako žene mogu držati sve karte u rukama.

Potrebno je uvideti kako jednakost nekad ima teške zahteve: važna je doslednost. Zato ako se protivite razlici u godinama u jednom slučaju, morate bar da se zapitate zašto ne negodujete kad su uloge obrnute. A važne su i predrasude protiv starijih osoba i zato se morate radovati što se Makron suprotstavlja opasnom i uvreženom mišljenju da je ženska privlačnost usko povezana s time koliko je ona blizu osamnaestoj godini. Usvojiću sledeći stav: „Ne možeš protiv srca“. Ovo je turbulentno vreme i svi se moramo boriti protiv svojih fašista.

*Tekst prenosimo sa portala lista The Guardian

Oceni 5