Drveni spomenik u Sevnici
Spomenik Melaniji

Photo: news.sky.com

Svi smo mi pomalo Melanija

Prva dama Sjedinjenih Američkih Država za života je dobila spomenik u rodnoj Sevnici u Sloveniji, a svetski mediji obazrivo izveštavaju o postavljanju „drvenog strašila“ ili „drvene Štrumpfete“, kako su spomenik okarakterisali pojedini korisnici Tvitera i žitelji Sevnice.

Naime, u petak je otkriven spomenik Melaniji Tramp koji nimalo ne podseća na nju, ako izuzmemo svetlo plavu boju kostima koji je nosila prilikom Trampove inauguracije. Ruka joj je podignuta u pozdrav koji asocira na mahanje, ali i na nacistički pozdrav, što su mediji kao opservaciju ipak zaobišli. Zadržali su se na materijalu od kojeg je spomenik napravljen i načinu na koji je to urađeno.

Naručilac statue je američki umetnik sa berlinskom adresom Bred Dauni, a egzekutor lokalni samouku umetnik Ales „Maxi“ Zupevc, kojem je oruđe za rad bila motorna testera.

Dauni ne krije da je namera bila ismejati Trampa, a naročito njegovu antiimigrantsku politiku, posebno ako imamo u vidu da je oženjen imigrantkinjom. Za televiziju ABC je izjavio da je hteo umetnički da istraži lik i delo Melanije Tramp kroz njeno rodno mesto, te da je želeo da autor spomenika bude lokalni samouki umetnik čiji rad prati narodnu tradiciju, sarkastično dodavši da mu je jasno zašto neki misle da spomenik Melaniji zapravo ne liči na nju.

Zupevc ne samo da je ispunio sve neophodne preduslove da bude autor spomenika, već je i rođen iste godine kad i Melanija, i to u istoj bolnici. Stoga drvenu skulpturu prve dame Amerike možemo posmatrati i kao „vršnjačko“ nasilje, zavist, odavanje počasti ili brutalnu šalu.

Jedna od žiteljki Sevnice izjavila je da vidi sličnost Melanije i spomenika koji joj je podignut, istakavši da se on nalazi na visini kao što se Melanija nalazi na vrhu SAD.

Spomenik je toliko bizaran da pruža mogućnost za različita tumačenja i, što je još važnije od bilo kakvog umetničkog, društvenog ili političkog preispitivanja, jedna je od glavnih vesti u svetu već danima.

Kratki film o nastanku spomenika deo je izložbe Breda Daunija znakovitog naziva – „Slow Motion Disasters“. Tako Dauni bar neko vreme neće morati da brine o posećenosti izložbe i svom PR-u, nakon što je uspešno došao u žižu svetske javnosti. Može se reći da se baš u tome krije sličnost između njega i američke prve dame. Svi smo mi pomalo Melanija.

Oceni 5