Volim da te mrzim
Homofobija

Photo: Pinterest

Svi znamo šta je nasilje, je l da?

Poštapalice kojima se homofobi i nasilnici potpomažu su brojne, pa je vrlo česta ona kojom se LGBTIQ+ osobe proteruju iz zemlje: „Neka idu iz Srbije, pa nek tamo rade šta hoće!“ Ovu rečenicu uglavnom koriste one osobe koje smatraju da su „bolje“ i „zdravije“, te da imaju veća prava od onih koje proteruju. Takve čistke u svetu nisu nepoznate, a najskoriji primer su užasi koje kvir osobe već godinama trpe u Čečeniji – nasilni i heteronormativni pojedinci/ke veruju da zemlja pripada njima, pa misle da imaju pravo da je očiste od onih koje smatraju nepodobnim. Problem je što se takvo ponašanje ne sankcioniše.

Taj osećaj „superiornosti“ je naravno potpuno neopravdan (kao što uvek jeste), budući da omalovažavanje i zlostavljanje drugih ne ukazuje na stabilnu i kvalitetnu ličnost, naprotiv. To kvir pojedincima i pojedinkama ipak ne znači mnogo, posebno kad su prepušteni sami sebi, jer nasilje ostavlja ozbiljne posledice, pa je veoma teško da se nastavi s normalnim životom i da se izgradi samopoštovanje i samopouzdanje.

Nejednakost je u Srbiji normalna stvar, a pritom se ne misli na apsolutnu istost (homofobi vole da istaknu da ni oni među sobom nisu jednaki i nemaju iste startne pozicije), pa na nju niko ne obraća pažnju. Roditelji i staratelji se neretko ponašaju kao da je dete samo izabralo da bude meta, pa tako i sami postaju nasilnici, često prvi s kojima se mlada kvir osoba susreće. To homofobima, transfobima i nasilnicima daje za pravo da LGBTIQ+ osobe zlostavljaju po sopstvenoj volji, te ih šalju iz zemlje, tamo daleko, uglavnom na „bolesni zapad“.

LGBTIQ+ osobe često još na samom početku nauče da bi trebalo da se sklanjaju i da zanemaruju sopstvene potrebe. Zbog toga su neretko oni/e koji su na usluzi svima i stoje na raspolaganju kao da nemaju sopstvene živote. Društvo im od samog početka poručuje da nemaju pravo da postoje, da žive u sopstvenoj zemlji i zasnivaju porodice, pa se često zaboravi da su homofobi i nasilnici oni koji štete nekoj državi, a ne obrnuto.

Svako ima pravo na sopstveni život, na želje i na mogućnost da ispuni potrebe (ne samo osnovne). Nasilje nije normalna stvar, nasilje niko ne zaslužuje. Ukoliko ste bili, ili ste još uvek, žrtva homofobije i nasilja slučaj možete da prijavite udruženju Da se zna.

Oceni 5