Retro: Sound & Vіsion Viktora Ivančića (3)
Ferral 01 S

Na licu mjesta: Petar Luković u Splitu, u redakciji tjednika Feral Tribune, 2002. godine, s novinarima i urednicima

Photo: Lična arhiva/P.L.

Sviranje k.

Susret u Splitu: Viktor Ivančić i Petar LukovićKad me je urednik i pokretač ovog uglednog beogradskog magazina, moj dragi prijatelj Pero, zamolio da napišem tekst za "X-Zabavu", odmah sam odlučio da sačinim poučan i zanimljiv članak o voljenome i dragom vođi hrvatskog naroda, čovjeku, drugu i povijesničaru koji zaslužuje svekoliko divljenje; da sročim dakle prigodno epsko štivo koje ćе imati dodatnu težinu jer se pojavljuje baš u ovom listu.

Rijetke su, naime, prilike da se objektivan hrvatski tekst o voljenome hrvatskom vođi pojavi u nekom beogradskom magazinu, jer su isti uglavnom zatrovani poznatom srpskom propagandom, koja o dragome hrvatskom vođi uglavnom širi neistine, objede, klevete, laži, uvrede, insinuacije, normalizacije i druge proizvode malignih umova koje su utužive prema pozitivnom hrvatskom zakonodavstvu. Pomislio sam: to je prilika koja se mora iskoristiti: Zabit ćemo im gol na gostujućem terenu!

U drugom preliminarnom razgovoru, međutim, moj prijatelj Pero ukazao mi je na sitan detalj: "Čuj, zaboravio sam ti reći - karakter rubrike je takav da ćeš morati barem u jednoj rečenici spomenuti muziku!" Muziku: kakvu muziku?! Muziku kao glazbu.

Punih desetak sekundi u mojoj glavi kuhao se pakleni kompromis. Slutio sam da urednik i pokretač uglednog beogradskog magazina može biti samo logičan čimbenik u svekolikoj srpskoj propagandnoj mašineriji pa će tako Pero učiniti sve da me osujeti u nakani da sačinim poučan i zanimljiv članak o voljenome i dragom hrvatskom vođi jer je logično pretpostavio da kao objektivan autor to jedino mogu i učiniti. Očekivao sam daljnje pozive: jednu rečenicu o recentnoj filmskoj produkciji, jednu rečenicu o zaštiti šumskih medvjeda, jednu rečenicu o urodu maslina na Mljetu, jednu rečenicu o parenju рčеlа u predizbornom razdoblju... Pa ipak, taj mi je Pero prijatelj.

Svakako, nisam bio voljan odustati od svoje ambicije da sročim poučno i zanimljivo štivo o voljenome i dragom vođi hrvatskog naroda (koje će imati dodatnu težinu jer se pojavljuje u bgd. časopisu), ali nisam mogao ni iznevjeriti svoga prijatelja i urednika Peru koji očekuje da se u svojoj pisaniji (poza)bavim glazbom. Tada sam pomislio: kakav bih ja to bio jebeni autor ako nisam u stanju u jednom jedinstvenom tekstu objediniti obje teme - o hrvatskoj glazbi i o hrvatskome vođi? Pa meni je dovoljan samo naslov: sviranje kurcu!

Sviranje kurcu trenutno je najraširenija kulturna djelatnost u Hrvatskoj, sponzorirana od strane nadležnih organa - osobito Ministarstva kulture - općeprihvaćena kod pukog pučanstva. lsprva se ta etno-glazba izvodila samo na tamburici, ali se sada koriste svi instrumenti, a naročito instrumenti pravne države. Pod jednom dirigentskom palicom, oni čine filharmoniju pravne države, danas kapitalnu instituciju svekolike hrvatske uljudbe.

Nekoliko zadnjih glazbenih događanja toga tipa zaslužuju da budu posebno spomenuti, makar telegrafski kratko, koliko to dopušta ograničeni prostor rubrike.

Sviranje kurcu u opoziciji - gdje su se oporbene stranke najprije zajednički ujedinile protiv voljenoga i dragog vođe hrvatskog naroda, a zatim pojedinačno išle na pregovore s njim o mogućoj koaliciji i razdiobi vlasti.

Sviranje kurcu u HVIDRI - gdje su ratni invalidi najprije osuli drvlje i kamenje po Vladi voljenoga i dragog vođe hrvatskog naroda, tvrdeći da su obespravljeni i zapostavljeni - pače: prevareni! - a zatim organizirali veliki prosvjedni miting na kojega su kao glavni govornici pozvani voljeni i dragi vođa, te njegov omiljeni ministar obrane.

Sviranje kurcu u nezavisnim medijima - gdje su se novinari i urednici tzv. slobodnog tiska našli zasuti sudskim tužbama, s enormnim odštetnim zahtjevima, a onda su izradili vlastiti prijedlog Zakona o informiranju, s takvim sankcijskim mjerama za "uvrede" i "klevete" da ga је Vlada voljenoga i dragog vođe hrvatskoga naroda u većoj mjeri podržala.

Sviranje kurcu u Bosni - gdje је, na inicijativu voljenoga i dragog vođe hrvatskog naroda, ukinuta HR Herceg- Bosna, da bi bila podržana HDZ Herceg- Bosna, kao legitimni zastupnik interesa hrvatskoga naroda i HR Herceg-Bosne.

Sviranje kurcu sa Srbijom - gdje niје do kraja razjašnjeno kojemu se kurcu svira, ali su ministri inozemnih poslova dviju prijateljskih & normaliziranih zemаlја s tim u vezi razmijenili note...

* Autor je bio glavni urednik splitskog tjednika "Feral Tribune"; njegov tekst objavljen je u prvom broju štampanog magazina „XZ“, oktobra 1996.

Oceni 5