Balkan u odnosu na svijet

Svuda je bolje - to samo kod nas ima

Berlin
Skoro u svakoj zapadnoj zemlji postoji neki ekstremni desničar koji je na vlasti ili blizu vlasti. Tako i u Njemačkoj, obećanoj zemlji prosječnog Bosanca, itekako i dalje postoje nacisti, iako su možda zabranjeni, ali ne znači da ih nema. I ne znači da nemaju utjecaja

Natrag na tekst

Komentari

Jbt, koliki tekst...

... a, ipak sasvim površan.
milivoje.R 19.02.2020, 20:06:25

Re: Svuda je bolje - to samo kod nas ima

Hvala na tehnickim detaljima. Verujem da ce nekima koristiti. Mislim da je sustina odluke za svakog sa Balkana da li zelis da uradis posao koji je neizbezan ili da to ostavis svojoj deci i objasnis im jednog dana kad budu odlazila sta si mislio i radio 2020? Cemu si se to nadao i zasto? A dalje koliko uradis i koliko imas srece. Sve ostalo je nevazno. Osim, naravno, ako si deo ekipe koja je zajasila i kojoj to ne smeta (sve je lako kad si djubre). Onaj koji zivi bez dece i ne misli da ih ima mozda treba da razmisli da li ce i za 20-30 godina snimak u Travniku biti 33KM, da li ce mu to biti malo mnogo, da li ce uopste biti nekog da mu ga snimi i za 3300KM i da li ce biti Travnika uopste. Narocito sto ce vremenom svako od nas postati lepsi, zdraviji i mladji. Pozdrav iz USA. Daleko od toga da sve smatram pametnim, lepim i pravednim ali ne zalim se ni na sta. Inace upoznala sam ovde ljude iz celog sveta ali kukumavcenje i cmizdrenje za "domovinom" i "rodnom grudom" koje doseze spektakularno sramni nivo videla sam i vidjam samo kod Srba, Hrvata, Bosanaca, Makedonaca i Albanaca. Videla sam to i kod Rumuna, Bugara i ekipe iz istocne Evrope, ali ni blizu referentnom standardu koji smo mi postavili. Zaista ponizavajuce. Totalno odsustvo licnog identiteta.
ramona.B 21.02.2020, 16:42:50

"Totalno odsustvo licnog identiteta."

Primetio isto, ali ne uspevam da razlučim zbog čega?! Ispadam crna ovca u balkanskom stadu...
milivoje.R 21.02.2020, 16:51:29

ramona

nije to odsustvo identiteta,vec balkanska dvolicnost i mahanje domoljubljem,bez uporista.Ima tu i osobnog nezadovoljstva,nesnalazenja,nesposobnosti da se objasni svijet oko sebe i u sebi. I nece se @ramona izgubiti identitet nazovi patriotizmom,vec jednostavnom cinjenicom da se otislo na drugi kraj svijeta,jednom zasvagda,te da se tako treba i ponasati.Osobni identitet,ma sta on znacio i kako ga tko shvatao,nema nikakve veze sa cinjenicom da su ljudi ovih prostora,postali drzavljani drugih zemalja,u kojim imaju prebivaliste i placaju porez,te se asimiliraju. I jos nesto: identitet nema nikakve veze sa mjestom stanovanja.To je subjektivan odnos prema stvarnosti,nije nepromjenljiv,ali jeste konstrukt.
22.02.2020, 18:33:44

E,moja @ramona.....

Samo je na Balkanu identitet statican i zacementiran.I samo na Balkanu je odredjujuci i sto je najgore,moze biti u sluzbi fasizma( teorija krvi i tla). Ne razumijem tu potrebu isticanja osobnog identiteta,kao da je to imperativ i credo covjeka. A nije !
22.02.2020, 18:38:35

Povrsan tekst

Pa daj nas, jbt, prosvetli svojim temeljnim primedbama, Milivoje, bre brate, da nesto naucimo.
milan .P 22.02.2020, 22:35:55

Ha,to je pitanje uma

@milivoje ocito misli da je konstatacija o povrsnosti sasvim dovoljna,i da obrazlozenje nije potrebno.Osobina je to umisljenih i nadobudnih glava,ogranicenog uma,ali sa velikom potrebom da svoje "misli",objavi urbi et orbi.
22.02.2020, 22:39:30

Re: E,moja @ramona.....

Draga Agnesa, zao mi je ako ste se prepoznali u delovima koji vam ocigledno ne prijaju. Videla sam to uzivo stotine puta. Taj "patriotski zulj". Inace njega imaju samo muskarci sa Balkana, mi zene skoro nikad. Komentar sam ostavila samo zato sto sam prepoznala dobru nameru autora, sto je danas retkost. Dugujem vam odgovor po pitanju "osobnog identiteta". Ne sumnjam u to da ste inteligentna osoba i da mozete napisati kolekciju eseja na tu temu ali ne morate, sve sam ih vec procitala. Meni je, eto, licni identitet bio i ostao apsolutni prioritet. Verovatno zato sto sam licno bice. To se u Srbiji naziva - odrod, otpad, defekt, anomalija, skart, djubre... a od mojih prijatelja iz ex-Yu sam cula da i kod njih isto vazi. Za mene su gubitak licnog identiteta i fizicka smrt isti. Gore od fizicke smrti su mi samo dve stvari. Prvo, smrt utapanjem u kolektivni identitet (od pionira, navijackih grupa, zabavljacica na stadionima, groupie devojaka... pa do nacija, naroda, "stada bozijeg", pola, rase, partije...) kad si nista drugo do mrtvac jos za sopstvenog zivota. Drugo - licna smrt takozvanim "prilagodjavanjem na okolnosti". To prilagodjavanje se jos uvek moze naci kao zvanicna definicija inteligencije. Sramno. Ali inteligencija ne zna za stid i sramotu. Ja sam zbog toga i otisla iz Beograda, mada sam "dobro" zaradjivala, kao i moj muz. Postalo je, naime, sasvim ocigledno da ako se drustvo pretvori u kanalizaciju postoji samo jedan inteligentan nacin da se ispliva na povrsinu. Svi znamo sta pliva na povrsini. Ja sam tad odlucila ili da odem ili da ostanem na dnu kao licni um, koji licno razmislja, licno odlucuje i koji jeste spreman da pravi kompromise ali oko sustinskih pitanja - nikad. Dakle otisla sam zbog toga sto sam svesno odbila da budem dovoljno inteligentna da sledim maximu - Sve je lako kad si Djubre. Da li je ta maxima zdrava za licni - pa ako bas volite - i nacionalni identitet? Vaznije od toga, prestravila sam se da bi moj sin, tada 6 godina, i cerka od 4, mogli izrasti u bica inteligentnija od mene i da se savrseno uklope u gluposti, nakaznosti i gadosti. U teretane, kladionice, stadione, splavove i sponzoruse. I patuljke sa naslovnih strana. Inace nisu me usisali ni Tito, ni Milosevic i ekipa, ni Demokratska Stranka ciji sam bila clan do "sanitarnog otklona od Djindjicevaca", ni NGO foliranti a narocito ne braca Amerikanci. Deca su na koledzu, sve OK. Ali i da su pali, ne vidim nikakvu razliku izmedju "zaparlozenog srpskog goveda" (Radoje Domanovic) i "zaparlozenog americkog goveda". Ovde padas "ako si padu sklon". U Srbiji se pada jer ti podmecu noge. Good luck i sve najbolje vama i vasima.
ramona.B 23.02.2020, 16:24:30

E,da,ma cujte....

.."ne vidim nikakvu razliku izmedju "zaparlozenog srpskog goveda" (Radoje Domanovic) i "zaparlozenog americkog goveda"( @ramona) U tome i jeste stvar; sto nisze razumjeli da je i moja i vasa prijelomna tocka ista i da tu nema mjesta identitetu,odnosno,identitetu kako ga shvaca homo balcanicus.To je,znate,onaj identitet koji se u potpunosti svodi na tlo,pretke,etnos i naciju. Tako shvacen identitet,meni ne treba.
23.02.2020, 18:48:37

I da.

gdje sam se ja to prepoznala ?
23.02.2020, 18:49:48

@agnesa.H

Gde ste se prepoznali, Aggy? Ja bih ti nazvao "Zov živine"...
milivoje.R 25.02.2020, 03:11:02

Hja,to...

Nisam de nigdje prepoznala.Ali ,@ramona u svom komentaru je maestralno ustvrdila da jesam.
26.02.2020, 06:35:57


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar