Kuhana govedina
Tafelspitz

Photo: Wikipedia commons/RobertK

Tafelspitz: Gastronomija je show

Skuhat govedinu je jednostavno, zar ne… Odeš kod mesara, veliš mu da ti da komad govedine “za juhu”, taj komad s malo kosti i povrćem, pa pustiš kuhat. Viši stupanj je ak znaš ide li meso u hladnu ili vruću vodu, kad posolit i još puno toga. Vjerojatno tako većina radi, no kod Plachutte, bečkog legendarnog restorana to izgleda drugačije.

Kao prvo, možeš izabrati jedno od čak 11 komada govedina u kojem želiš uživati.

Nakon toga počinje spektakl karakterističan za Plachuttu, a to je serviranje. Za jednu porciju njihove govedine servira se slijedeće:

1. Maslac

2. Jour pecivo

3. Bakrena rajngla s juhom, u kojem je povrće i meso (na stolnom grijaču)

4. Prilog za juhu

5. Restani krumpir

6. Špinat

7. Hren pomiješan sa slatkim vrhnjem i naribanom jabukom

8. Prepečeni crni kruh

Pa onda kreće konobarski show u kojem možeš sudjelovat ali i ne moraš:

Prvo ti ulije juhu u zdjelicu, stavi malo priloga za juhu, pa to veselo srčeš. Kad si gotov, upeca iz juhe onaj komad kosti s koštanom moždinom, pa ti to servira na prepečenom crnom kruhu. Kad to pojedeš, makne zdjelicu, ubaci ti komade mesa koje prije toga nareže, na tanjur stavi kuhano povrće, restani krumpir, špinat i malo hrena i napokon ti da mira da uživaš u toj divoti.

I tako oko 800-1000 puta dnevno. Svaka rajnglica ima pričvršćenu metalnu pločicu jer u brzini konobari ne znaju koje je koje meso.

Volio bi da mogu pogledat kak izgleda organizacija kuhinje di se kuha tih, gotovo pol tone mesa dnevno. Naravno, uz sva ostala jela koja nude…

U svakom slučaju... govedina ko govedina ali cijeli je show vrijedan dolaska kako bi osjetili pravu tradicionalnu austrijsku kuhinju.

Kako je došlo ime Tafelspitz:

Naravno, priča počinje od Cara Franje Josipa.

Car je gotovo svakodnevno jeo kuhanu govedinu, koliko mu je draga bila. Za ogromnim i dugačkim stolom, plemstvo je sjedilo po hijerarhiji tako da je na samom vrhu stola (Tafelspitz) najudaljenijem od cara sjedilo najniže plemstvo. Kako se služilo od cara pa prema vrhu stola, porcije su bile sve manje i manje, pa je vrh stola često ostao samo na juhi.

Nakon “večere” odlazili bi gladni u obližnji hotel Sacher na večeru i još štošta k tome.

Osoblje u Sacheru se smijalo i posprdno govorilo: Ooooo... Vaše veličanstvo Tafelspitz je opet gladno...

*Prenosimo s portala Radio Gornji grad

Oceni 5