Korak po korak do savršenog doručka
Aart 02 S

Photo: www.pinterest.com

Taj ne zna ni jaje ispeć

„Taj ne zna ni jaje ispeć…“ rečenica je koja služi isključivo kako bi se maksimalno omalovažilo nečije kulinarsko znanje. No uvjeravam vas da i vi spadate u skupinu neznalica o pečenju jajceta (na oko).

Postoji li bolja i zasitnija metoda od dva jaja na oko bacit na mast i pomljackat s hrgom bijelog kruha kako bi u sekundi uništili glad, našeg životnog neprijatelja koji vreba u svako vrijeme iza svakog ćoška? Nema!

No kako bi u potpunosti mogli uživati, preporučam vam da se pridržavate slijedećih pravila:

1. Izaberite najmanju moguću tavu koja postoji. Postoje tave za jedno ili dva jaja na oko. Ako nemate tavu, postoje različiti prstenovi koji mogu poslužit kao kalupi. Postoje i različiti veseli kalupi za razne prigode.

2. Masnoću na kojoj namjeravate spravit ovu deliciju odaberite po vlastitom nahođenju. Moj je favorit maslo, pa svinjska mast, pa ulje. Najobičnije, najneutralnije. Nikako ne maslinovo.

3. Masnoću zagrijte postepeno, štednjak na NAJSLABIJE.

4. Masnoću posolite! Da, masnoća se soli a ne jaje. Austrijska profinjena gastronomija čak ima i dva naziva: „Spiegelei“ ukoliko posolite masnoću, odnosno „Oxenauge“ ako posolite jaje. Ako posolite jaje, kažu da je „slijepo“ jer se ne glanca već je mutno.

5. Kad razbijate jaja NE razbijajte ih na oštar rub kredenca ili tave već tucnite po ravnoj površini. Nabijanjem o rub možete oštetiti tanku opnu žumanjka pa će se razlit.

6. Pažljivo ubacite jaja u masnoću. Čekajte oko minutu-dvije, dok ne počne potpuno tiho ispuštat zvukove: “cvrlj, cvrlj” . Ako se ne oglašava, lagano pojačajte temperaturu.

7. Jaje se peče 12-14 minuta. Probajte i vidjet ćete da je okus potpuno drugačiji od onog što ste do sad jeli.

8. Kod nepravilno (prebrzo) pečenih jaja, (kao što je većina onih koje ste do sad pojeli) pojavi se smeđi rub. Tu je došlo do prebrze koagulacije proteina što nikako nije dobro.

9. Jaja se NE pokrivaju poklopcem i NE preokreću na drugu stranu ko palačinka.

10. Pazite da vam ne usfali kruha. Nema većeg grijeha nego ako ti ponestane kruha za polizat tanjur!

Od kokošjih jaja ukusnija su prepeličja. (Prepelica nije jarebica!). U prepeličjim jajima mogu uživati i oni koji su alergični na kokošja. Ta jaja imaju 15% manje kolesterina i više željeza, vitamina B1 i B12. Zbog visoke nutritivnosti preporuča se svakodnevna konzumacija: Za djecu 3-10 godina 1-3 komada, 10-18 godina 3-4 komada a za odrasle 6 komada.

Kako prepeličja jaja imaju vrlo debelu ljusku, potrebno ih je otvarati nožem ili još jednostavnije, specijalnim škarama.

Nešto zahtjevnija su nojeva jaja. Jedno nojevo jaje sadrži također manje kolesterina nego kokošje. Nojevo jaje količinom odgovara 25-30 kokošjih jaja. Ukus je sličan kokošjem ali više aromatičan.“Baca” malo na guščje jaje. Spravljanje nojevog jajeta zahtjeva malo vještine pri razbijanju.

Ukoliko ga mislite kuhati, znajte da je potrebno 60-75 minuta kako bi bi bilo tvrdo kuhano.

*Prenosimo sa prijateljskog portala Radio Gornji Grad

Oceni 5