Iz knjige "Uvod u pank"
Kazz 01 S

Photo: Arhiva Croatia Records

Tajna veza: Prljavo Kazalište i Zvonko Špišić

1.

Koje su se kompozicije Prljavog Kazališta našle na Vidmarovoj kompilaciji Novi Punk Val 78-80? Samo jedna: „Moj je otac bio u ratu“. To je i A strana njihovog prvog singla objavljenog 1979. godine.

Pajaco:  - Kada Davorin Bogović pevа Moj je otac bio u ratu, toliko je uverljiv da imam utisak da govori o svom ocu, i da je on autor pesme. Međutim, nije tako. Pesma je autorsko delo Zorana Cvetkovića i Jasenka Houre.

2.

U kom je zagrebačkom predgrađu Kazalište nastalo? Slično kao za Termite i Pankrte, i za Prljavo kazalište važi: „potraži me u predgrađu...“

Pajaco:  - Potražiću vas, ništa ne brinite! Dolazim u vaše predgrađe!

Tako Pajaco dospeva u zagrebačko naselje koje se nalazi istočno od Maksimirske šume, i zapadno od Sesveta, u Dubravu! Isto tako on dospeva i u 1977. godinu.  Za Pajaca je to putovanje kako kroz prostor tako i kroz vreme, a budući da se ni za milimetar nije pomerio iz svoje sobe, to je, isto tako, i mentalno putovanje.

Pajaco: - Da bi se dospelo do Dubrave i do 1977. godine, treba se uputiti na mentalno putovanje.

3.

Ko i u ovom vremenu živi u dubravačkom Naselju Ante Starčević?

Bivši pevač Prljavog kazališta Davorin Bogović. To je onaj momak koji kaže: „Moje je ime Davorin Bogović, a ovo sve oko mene je crno-bijeli svijet“.

On je to izgovorio u proleće 1980. godine, u Milanu. U tom italijanskom gradu je Prljavo kazalište snimilo drugi album „Crno-bijeli svijet“.

Davorin će u Kazalištu ostati još tri godine. Pajaco:  - Možda i predugo? Jer Prljavo Kazalište tone dok Davorin ostaje konstanta.

4.

Koja grupa prethodi Prljavom kazalištu? Ciferšlus. Njima se 1977. godine pridružuje Jasenko Houra, i oni menjaju ime u Prljavo kazalište.

5.

Na kom albumu Prljavo kazalište odustaje od panka?

Na albumu „Crno bijeli svijet“, koji snimaju 1980. godine u Milanu.

6.

Čiju je pesmu Kazalište obradilo na pomenutom albumu? Pesmu Ive Robića „Sedamnaest ti je godina tek“.

Pajaco:  - To nikuda ne vodi. Ili ako nekuda i vodi, onda vodi daleko od panka. Kako je, onda, Kazalište dospelo u sferu mog interesovanja? Da, znam! Zahvaljujući Igoru Vidmaru i njegovoj kompilaciji Novi Punk Val 78-80.

Posle Robićeve pesme, Pajaco će na Jutjubu preslušati „Modernu djevojku“: Ona radi u tvornici, ne sanja isto što i druge žene

Pajaco:  - Kada si devojka, onda nisi žena, a kada radiš u tvornici, onda si radnica. Trudbenica.

Ona radi u tvornici, ona pomalo vene

Pajaco:  - Pitam se: po čemu je ona moderna?! Ja bih rekao, ni po čemu. Osim možda po tome što radi u tvornici, što pripada radničkoj klasi? Ali, reklo bi se da Prljavo Kazalište niје ljubitelj radničke klase. Hajde opet ti, Davorine: „Ti si tako moderna djevojka…“

Još kada bih mogao da kažem: „Vi ste Prljavci tako moderna grupa, ali ne mogu. Lagao bih. Niste moderni, niste dosledni… Vašu pesmu Moderna djevojka mogu da slušam do iznemoglosti, ali da lažem… To već ne mogu i neću!“

Pokušajmo onda ovako: ono što je čini modernom nije njena stvarnost već su to njeni snovi! Jer, ko radi u tvornici, taj vene, ispred sebe ne vidi nikakvu perspektivu. I zato: Nešto je zove pusti stroj… A to nešto su naravno njeni snovi.

Mada je opasno po život pustiti stroj! Baš se brinem šta je bilo sa tom devojkom koja je samo želela da bude moderna.

7.

Ko je napisao tekst o devojci koja „pomalo vene“ i koja „nije kao druge žene“? Jasenko Houra. Pajaco je konačno i do tog momka dospeo. Na početku će pogledati šta o njemu kaže Vikipedija: „Hrvatski glazbenik i gitarist iz grupe Prljavo kazalište, rođen 1960. godine u Virovitici. Poznat je po pjesmama koje su i danas hitovi. Osim pjevanja bavi se i pisanjem pjesama“.

Šta o Houri kaže Pajaco? Za razliku od Vikipedije, Pajaco najradije o njemu ne bi ništa rekao. Međutim, ne može se tako! I o njemu se mora nešto  reći. Ne može se ignorisati.

Jasenko Houra je u trećem razredu srednje škole ponavljao, jer je umesto na popravni ispit iz nemačkog, sa Prljavim kazalištem otišao u Beograd, da sviraju kao predgrupa Bijelom dugmetu na stadionu JNA.

Pajaco:  - Prisustvovao sam tom koncertu, i jedino pamtim njihov nastup. A pamtim ga po tome što je Davorin Bogović sa pozornice bacao ploče u publiku. Mora se priznati da je to bio pravi pankerski gest: Mi nismo ovde da zaradimo novac već da se svi lepo zabavimo...”

8.

Ima li se još nešto reći o Jasenku Houri? Ima! Na primer, sledeće:

„Na jednom gornjogradskom zidu u Zagrebu je osvanuo grafit sa porukom Branimiru Štuliću: Džoni, vrati se, jebe nas Jajo“.

Jajo je inače Hourin nadimak, a Džoni je Štulićev nadimak.

9.

Sa čim je Houra poistovećivao pank? Sa svojim slabim poznavanjem veštine sviranja gitare.

Houra:  - Ja sam pank poistovjećivao sa mojim znanjem sviranja gitare, a to su bila tri akorda.

10.

Kada Houra preuzima ulogu pevača u Prljavom kazalištu? Na trećem albumu „Heroj ulice“, snimljenom u Švedskoj. Na tom albumu on pravi posvete muzičarima koji su mu u tom trenutku važni: u pesmama Heroj ulice i Široke ulice Brusu Springstinu, a u baladi Noćas sam izašao na kišu Filu Kolinsu.

Pajaco:  - Ni Brus Springstin, a ni Fil Kolins nemaju nikakvih veza sa pankom. Oni su deo nečega što se zove mejnstrim.

Ali to ne treba da čudi. Jer kako vreme odmiče, i Kazalište se sve više okrećе mejnstrimu i pop zvuku.

11.

U saradnji sa kojim muzičarem je realizovan sledeći album Prljavog kazališta „Korak do sna“? U saradnji sa Rajkom Dujmićem iz Novih fosila.  To je i posljednji album na kojem je vokalni solista Davorin Bogović. Album je pre svega zapamćen po velikom hitu: „Sve je lako kad si mlad“.

Pajaco:  - Sve je lako kada nisi pevač Prljavog kazališta. Nema više kompromisa, nema više Rajka Dujmića i Ive Robića…

12.

Čiju pesmu je Prljavo kazalište obradilo na albumu „Korak do sna“? Pesmu Zvonka Špišića „Milioner“. U njoj se govori o teškim vremenima. Bar u verziji koju izvodi Kazalište.

Špišić je pesmu snimio 1970. godine. Međutim, on u svojoj pesmi ne pominje teška vremena. Njegova verzija „Milionera“ je bezbrižna, lepršava.

Pajaco:  - Šta se to promenilo za trinaest godina?

Kao da se sve promenilo. Jer kada Davorin Bogović kaže: „U teška vremena…“, to baš pritiska. Dok refren milioner zvuči cinično ili bar šaljivo: „Daleko smo mi od milionera“.

Isto tako, u teškim vremenima treba imati „srce za prevare“ jer treba preživeti.

Pajaco:  - Došlo je doba prevaranata svih boja i zastava, i ako nemaš srce za prevare, onda si načisto propao.

13.

Pored Davorina Bogovića i Jasenka Houre, ko su još bili članovi Prljavog kazališta? Gitarista Zoran Cvetković Zok, basista Ninoslav Hrastek i bubnjar Tihomir Fileš.

Zoran Cvetković će ostati zapamćen po tome što je prvi napustio grupu. On iz Prljavog kazališta odlazi u Parni valjak, nešto kasnije u Dorian Gray, da bi na kraju osnovao svoj bend Parlament.

Međutim sve je to daleko od panka, pa tako i nevažno za Pajaca.

14.

Koliko je godina u Prljavom kazalištu proveo basista Nino Hrastek? Skoro trideset godina. Prljavce je napustio 2006. godine da bi osnovao svoj bend Rock Elitu. Na Jutjubu je moguće odslušati njihovu stvar „Male stvari ljubavne“.

Pajaco:  - Jeste moguće, samo da li je i neophodno?! Odgovor je: ne, nije!

15.

Pored Houre, ko još do danas ostaje i opstaje u Prljavom kazalištu? Bubnjar Tihomir Fileš. Bubnjari su obično mirni, i neambiciozni momci. Oni su tu da odrade svoj posao. Da ne talasaju.Naravno nisu svi takvi. Setimo se Kit Muna iz grupe The Who. On je bio sve drugo samo ne miran i sklon netalasanju.

* Zoran Ilić je prozni pisac iz Beograda. Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u „Književnoj reči“ i gostujući urednik u „Albumu“ (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline

 

Oceni 5