Soundtrack za svet
Jezerr1

Photo: Elina Brotherus

Tajne muzičke meditacije

San Salvador

Ovaj francuski bend broji šest članova, a njihova muzika polazi od takozvane „oksitanske polifonije,“ koja je karakteristična za jug i jugoistok Francuske. Tvrde da tragaju za univerzalnim folklorom, a polaze od bogate trubadurske tradicije koja je cirkulisala između različitih kultura i muzičkih žanrova. Pevaju na oksitanskom jeziku, i poeziju kombinuju sa hipnotišućim vokalima.

Ustaad Naseer-ud-din Saami

Ime Naseeruddin Saami dobro je poznato muzičkim ekspertima, budući da su još njegovi preci osnovali slavnu školu muzike - “DELHI GHARANA”. Rođen je u muzičkoj porodici koja se pevanjem bavi više od 730 godina, a neki od njegovih instrumenata stariji su od 175 godina. Iz bogate tradicije nastao je i bogat glas, prozor u jedno prošlo vreme, u svet koji se najbolje razume kroz muziku.

DakhaBrakha

Ukrajinski folk kvartet DakhaBrakha dolazi iz Kijeva, a muzika koju prave nešto je poput tajne meditacije, jezika kojim se komunicira ne samo sa drugim ljudskim bićima, već i sa ostatkom živog, ali i neživog, sveta. Sebe nazivaju i „ethnic chaos“ sastavom, a njihovo ime na ukrajinskom jeziku znači „uzmi/daj,“ što bi moglo da se protumači kao „vrati koliko si uzeo, ako možeš – vrati više“.

Sutari

Sastav Sutari tradicionalne poljske pesme transformiše u modernije oblike, kroz mešavinu folk pesama, šapata, te drugih zvukova iz prirode. U srži su tri moćna ženska glasa, temperamenta i talenta, pa se Zofia Barańska, Katarzyna Kapela i Barbara Songin već nazivaju muzičkim čarobnicama, ili sirenama čija pesma okupira kao neko zadovoljstvo koje je došlo direktno iz prirode.

Oceni 5