Istorija skrivanja
Fire2

Photo: Screenshot

Tajno venčanje na ostrvu

Stari video snimci, takozvani „kućni filmovi“, su dragoceni izvori informacija. U njima se čuvaju svakojake priče, čak i o onim građanima koji su život proveli u senci.

Nedavno je na platformi eBay prodat jedan takav film (za 980 dolara), a junaci su gejevi u bračnom zanosu. Venčanje je, kako se čini, šala, ali su scene veoma važne. Procenjuje se da je snimljen šezdesetih godina prošlog veka, na lokaciji Fire Island, a glavni tipovi su muškarci u venčanicama, koji bračne zavete izgovaraju pred radosnom grupom.

Film nudi uvid u život gej muškaraca pre Stonewall pobune – u to vreme su Sjedinjene Američke Države bile kao i svaka druga homofobična zemlja koja ne mari za ljudska prava – pripadnici LGBTIQ+ zajednice su život mogli da pronađu samo na skrivenim mestima, po džepovima koje većinsko stanovništvo nije stiglo da otme.

Autovanih gejeva skoro da nije bilo, jer je javnost značila da mogu da ostanu bez posle i krova nad glavom. Fire Island je još tad postao raj u kojem je sloboda moguća. Ostrvo je popularno i danas, budući da sloboda nije upisana u kamenu.

Ovakvi filmovi imaju veliki istorijski značaj, najviše zbog toga što su nastali u vreme kad se kvir osobe nisu snimale, iz straha da svet ne sazna o njihovoj prirodi.

Oceni 5