XXZ magazin preporučuje
The Outsider 2

Photo: Printscreen/YouTube

Tako nam King pomogao

Film

Chained for Life (2019)

Oštrouman film o pravljenju filmova, koji prati trupu glumaca tokom snimanja jednog horor filma. Reditelj Aaron Schimberg postavlja pitanje koliko je lepota važna za glumca/glumicu, te odgovara na neobičan način, kroz niz junaka koji granicu lepote pomeraju ka unutra. Gledalac ubrzo postaje svestan toga da je horor deo zapravo film u filmu, u kojem se lica i tela koja nisu u skladu sa opšteprihvaćenim standardima lepote razlažu do najsitnijih atoma ljudskosti.

Chained for Life se tako vrti oko nastajanja filma The Undesirables, a u prvi plan izbija aktivista i glumac Adam Pearson, i zauzima centralni deo filma, zajedno sa Jess Weixler. Neobična priča motiviše na preispitivanje sopstvenih granica i površnosti, i drži pažnju sve do samog kraja koji i ne liči na kraj.

A Good Woman Is Hard to Find (2019)

Vrlo dobar triler u centar postavlja samohranu majku koja se bori protiv patrijarhata, ali i protiv institucija u sredini u kojoj buja kriminal. Sjajni glumački kapaciteti pokreću priču, i opravdavaju izbore glavne junakinje, koja je spremna na sve da sačuva porodicu, pa pravi teške izbore od samog početka, dok se nosi sa smrću partnera, te dilerima i ubicama koji joj se polako približavaju.

Negde u severnoj Irskoj mlada majka (Sarah Bolger) se iz kuhinje i vrtića pomera u krvavi svet koji se nikada ne zaustavlja, i na tom putu postaje svesna toga da je sposobna za mnogo više nego što je i sanjala.

The Report (2019)

Pre nego što se upustite u avanturu gledanja ovog filma imajte na umu da nije reč ni o kakvoj avanturi, niti zabavi kojom ćete ispuniti dva sata slobodnog vremena. Nije pak reč ni o filmu mučnom za gledanje (izuzev nekoliko scena), već o filmu koji se bavi istinitim događajima i činjenicama kojima pristupa staloženo, objektivno, ali i empatično, baš kao što to čini protagonista Daniel Jones (igra ga Adam Driver, koji očigledno polako postaje institucija).

Jones je više od deset godina u okviru Senara SAD istraživao način na koji su službenici CIA-e postupali sa političkim zatvorenicima nakon terorističkog napada 11. septembra, budući da su postojale osnovane sumnje da ispitivanja koja ti službenici sprovode uključuju i različite oblike torture. Jones je na osnovu svih informacija do kojih je došao sastavio izveštaj koji broji sedam hiljada strana, pa je sasvim očekivano i da film obiluje podacima koji se nižu kao na traci. Ukoliko ne izostanu neophodna koncentracija i interesovanje za teme kojima se bavi, The Report je i više nego pravi izbor za ne tako bezbrižno popodne.

Serije

Lost in Space (2. sezona, 2020)

Druga sezona došla je kao omaž mnogim ranijim naučno-fantastičnim serijama i filmovima, a na prvom mestu slavi film Alien, i gledaoca vraća na napušteni svemirski brod na kojem gospodare čudovišta.

Istina je da nije hrabra koliko bi mogla da bude, pa svaka epizoda izgleda kao da je pravljena za mlađu publiku. Junaci igraju na sigurno, pa su preokreti uglavnom naivni i nedovoljni. Uprkos tome i druga sezona drži pažnju, i gledaoca ostavlja da gladuje sve dok se ne pojavi i treća, verovatno već sledeće godine.

Sex Education (2. sezona, 2020)

Druga sezona nas vodi još dublje u sada već omiljene junake, pa euforija postaje još jača, a u paketu sa različitim identitetima i razumnim savetima na temu seksa.

Odlična sezona, i još bolja Gillian Anderson, ali i svi ostali, budući da nema glumca koji nije ispunio očekivanja. Sada smo već sigurni da je ova serija više od igranog programa, budući da donosi ozbiljnu evoluciju svesti, a na zanimljiv i uzbudljiv način. Gledajte Sex Education, i reklamirajte ga kao obavezno štivo za mlade.

The Outsider (2020)

Iako su se pojavile tek tri epizode, daćemo šansu još jednom ostvarenju snimljenom prema romanu Stephena Kinga. Dvoumili smo se između čiste preporuke ili odeljka „nešto između“, međutim, verovaćemo u Jasona Batemana (kao glavnog glumca i producenta) i HBO. Videćemo u koju će se kategoriju serija svrstati na kraju. Tako nam King pomogao.

Knjige

Marko Pogačar, Portret s britvama

Ova zbirka pesama, objavljena 2010. godine, dovoljno je oštra da preseče sve spone sa malograđanskim svetom. Što bi rekao Vladimir Arsenić „Poezija Marka Pogačara je predivna, iako ovaj epitet danas, u dvadeset prvom veku, da citiram pesnika, može stajati samo uz Elvisa. Ako ste fan poezije, a ovo do sada još niste čitali, onda požurite da nabavite ovu knjigu. Ako, pak, niste, Pogačar vas može ubediti da postanete. Njegova poezija svakako ima šta da nam kaže, zna kako da nam kaže i ne stidi se da to učini. Na koncu možete se uveriti da ono što govorim itekako ima smisla – pročitajte njegovu prvu zbirku Pijavice nad Santa Cruzom i uživajte.“

Filip Breton, Izmanipulisana reč

Svi koji žele da unaprede svoju medijsku, ali i društvenu pismenost treba da pročitaju ovu knjigu. Na koji način funkcioniše medijska manipulacija, šta je čini i kako je prepoznati u različitim sferama života neki su od elemenata koji se mogu pronaći u ovom poučnom štivu.

Pesma

Blossoms, The Keeper

Doba koje je najviše obećavalo, u koje su se polagale nade, estetski  za mnoge i dalje najprivlačnije, te stalni izvor inspiracije svakako su '60. i '70. godine prošlog veka. Tako misli i britanski bend Blossoms koji se koliko muzički toliko i vizuelno vraća u to zlatno doba novom pesmom The Keeper i spotom koji na najlepši mogući način budi nostalgiju.

Video igre

Plants vs Zombies

Biljke koje se bore protiv zombija su među nama već više od deceniju, ali su i dalje odlično oruđe za ubijanje vremena koje je spremno za odstrel.

Zanimljiva strategija odigrava se na nečemu što podseća na šahovsku tablu, a različite biljke imaju različite veštine, pa je potrebno da se pronađe prava kombinacija koja uspešno staje na put hordi živih mrtvaca.

Najave

Studio Ghibli filmovi stižu na Netflix

Netflix je otkupio prava na prikazivanje 21 filma japanske filmske kuće Studio Ghibli, pa bi sadržaji već u februaru trebalo da stignu i do korisnika koji se nalaze izvan Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Japana.

Studio Ghibli je sve do skoro odbijao da ponudi digitalne verzije svojih filmova, ali je u decembru 2019. ipak počeo sa prodajom digitalnih kopija, pa je WarnerMedia dobio pravo na emitovanje sadržaja u Americi, a kada bude lansirao HBO Max. Sada je do filmova došao i Netflix, što će sadržaje učiniti dostupnim i drugim delovima sveta, a zajedno sa titlovima za 28 jezika, te sinhronizacijom na 20 jezika.

Prvi filmovi će na Netflix stići već 1. februara, uključujući Castle in the Sky, My NeighborTotoro, Kiki’s Delivery Service, Only Yesterday, PorcoRosso, Ocean Waves i Tales from Earthsea. Sledeća tura stiže 1. marta, i to sa Nausicaä of the Valley of the Wind, Princess Mononoke, My Neighbors the Yamadas, Spirited Away, The Cat Returns, Arrietty i The Tale of The Princess Kaguya, dok će 1. aprila korisnici moći da pogledaju i PomPoko, Whisper of the Heart, Howl’s Moving Castle, Ponyo, From Up on Poppy Hill, The Wind Rises i When Marnie Was There.

*Kontrapreporuke

AJ and the Queen (1. sezona, 2020)

Uprkos tome što smo izdržali do kraja sezone ovo je jedno veliko NE. Zaplet podseća na one iz niskobudžetnih filmova osamdesetih godina prošlog veka, a i gluma je tu negde. Dobro, većina glumaca i glumica su poznate drag kraljice, koje su se proslavile u Drag Race rijaliti programu, takoreći naturščici, ali ipak…

RuPaul možda briljira u svojim nastupima, ali to je mogao i u nekom drugom programu. Veliko NE.

Južni vetar (RTS)

Već je postalo trend u Srbiji da se od viška filmskih kadrova napravi serija "rekorde gledanosti". Predlažemo da toj istoj gledanosti ne doprinesete.

 

Oceni 5