Zemlje koje progone LGBTIQ+ građane
Aadone38

Photo: thequeerfrontier

Tamo gde je ljubav zločin

Dok u nekim zemljama LGBTIQ+ prava napreduju, na nekim teritorijama su odnosi između osoba istog pola još uvek kažnjivi zakonom. Organizacija ILGA World (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) je podnela izveštaj u kojem stoji da 69 zemalja u 2020. godini i dalje proganja svoje LGBTIQ+ građane, a u pitanju su članice Ujedinjenih nacija.

Spisak homofobičnih država je u odnosu na 2019. godinu izgubio samo jednu zemlju, budući da je Gabon ukinuo kazne, što znači da ljudska prava u mnogim državama i dalje stagniraju. Eksperti ističu da su u 34 zemlje kvir građani u poslednjih pet godina trpeli ozbiljno nasilje, a broj bi mogao da bude i veći, budući da mnoge vlade uspešno kriju podatke o ovakvim praksama.

Smrtna kazna za homoseksualne građane je još uvek na snazi u čak šest zemalja – na Brunejima, u Mauritaniji, Iranu, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji i Jemenu, a moguća je i u Avganistanu, Pakistanu, Kataru, Somaliji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Butan je pre nekoliko dana doneo odluku o dekriminalizaciji istopolnih odnosa, dok su Monako i Crna Gora priznali civilna partnerstva. Nemačka je zabranila konverzivnu terapiju, a isto su učinile i Sjedinjene Američke Države, Kanada, Meksiko, Španija i Australija. To znači da se pozitivne promene dešavaju, ali ne znače puno onima koji žive u zemljama čiji ih zakoni tretiraju kao građane drugog reda, samo zbog toga što imaju partnere istog pola.  

Na položaj LGBTIQ+ građana je tokom 2020. godine uticala i pandemija, koja je interesovanje javnosti skrenula s ljudskih prava kojima se i u regularnim uslovima ne poklanja dovoljno pažnje. Sigurni prostori su nestali preko noći, a neke države su kriznu situaciju iskoristile da povećaju opresiju nad svojim građanima. Tako su se uslovi još više pogoršali u onim zemljama koje su već poznate po homofobija.

Homofobija uništava živote i onda kada je blaga, a neinteresovanje omogućava da se kvir građani u nekim zemljama osuđuju na smrt. Stopa samoubistava među pripadnicima LGBTIQ+ populacije je visoka u celom svetu, čak i u zemljama u kojima postoji veća tolerancija, budući da su životi kvir građana od početka obeleženi nasiljem. Roditelji su neretko prvi nasilnici u životima svoje homoseksualne dece, što ostavlja trajne posledice i otežava život sve do samog kraja.  

Oceni 5