Slučaj Žozefa Fušea

Teoretski zavera lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi

Pad Bastilje
Pažnja milionskog auditorijuma usredsređena je na naivne zavereničke priče koje spadaju u očajno lošu prozu, a malo ko se bavi, na primer, Žozefom Fušeom, političarom iz doba Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Fuše je čitav svoj burni život proveo kujući zavere, praveći mreže špijuna i doušnika, obarajući moćnike i vladare, delujući uvek iz duboke senke, a ljubitelji teorija zavere ni hvala da mu kažu

Natrag na tekst

Komentari

Teorije zavere

Bas sam uzivala citajuci ovaj tekst. Trebalo bi pisati i o tome sta pogoduje nastanku teorija zavera, posebno ovih danasnjih. Ja sam postala poprilicno skepticna po pitanju zvanicne nauke. Nazalost, nauka je danas unosni biznis. Da nije, ne bi se desavale ovakve stvari: https://www.sciencemag.org/news/2018/10/what-massive-database-retracted-papers-reveals-about-science-publishing-s-death-penalty. Otuda to nepoverenje. I otuda velliki prostor za delovanje sarlatana poput Danice Grujicic , Nestorovica i td, i td.
S&L 23.05.2020, 01:14:30

Priče a ne teorije!

Takozvane Conspiracy Theories nemaju dodirnih tačaka sa naučnim teorijama. Naučne teorije se metodološki moraju oslanjati na osnovanim tvrdnjama, podacima, mjerenjima etc. Etički problemi nauke se dešavaju baš tamo gdje se te osnovane tvrdnje i podaci laziraju, namjerno pogrešno interpretiraju itd. Ali se čak i pri laziranju prati metoda, gdje teorija mora biti poduprta materijalnim dokazima. -- Conspiracy "Theories" naprotiv, polaze od toga da su materijalni podaci nedostupni (Conspiracy) jer ih je neka zla sila sakrila - što se istovremeno koristi i kao dokaz (zašto bi skrivali, ako nisu zlih namjera?). Tako da je pojam "Teorije zavjere" neodgovarajući, pogrešno pridaje tom čitavom sportu preveliku vaznost. A gornji tekst to sasvim ispravno naziva "zavereničke priče". Priče za malu djecu.
Zed_Quist 23.05.2020, 11:24:57

Svasta !

Ja sam postala poprilicno skepticna po pitanju zvanicne nauke. ( S&L) E,cuj ! Vrati se onda na ucenje o zemlji kao ravnoj ploci,geocentricnom sustavu,alkemiji i teokratskoj drzavi.Ne bi bila prva glupaca,koja ce to uciniti. Znanost jeste skepticna,ali,samo u pogledu koji se odnosi na jos nedokazane cinjenice.
agnesa.H 23.05.2020, 23:04:39

Vi ste, Aggy,...

... tvrdokorni manihejac! Ne ostavljate prostor za nijanse, ne dopuštate da se zapati skepsa - sve je ekstremno crno-belo; ili bespogovorno verujete u svaku bedastoću kojoj "nadležni" prišiju naučnu etiketu, ili ste praznoverac koji spaljuje veštice. Živio drug Staljin!...
milivoje.R 23.05.2020, 23:28:12

Agnesa, Rekoh, nauka je postala unosni biznis, a gde su pare u igri, tamo nema mnogo nauke. Naucite da citate pazljivo. Takodje, komentarisite tekst, a ne mene. Pozdrav.
S&L 24.05.2020, 00:11:03

nekada davno je Isak Asimov napisao Zaduzbinu i carstvo, serijal knjiga

Ja i dalje mislim da je Zaduzbina preca, ali da ne moze bez Carstava, zapravo malo vredi bez Carstva. Eto, o tome mislim ovih dana. A kao cestog gosta infektivne klinike u KG, dok mi nisu ojacali imunitet, stalno vrtim verovatnoce da grom dva puta udari u koprive. Jednu upalu pluca plus dizenteriju sam vec odlezala, i jako dugi niz infektivnih bolesti. Eto, razni ludaci se bave raznim temama, uglavnom gde ih svrbi. Sad sam presla na autoimune bolesti. :) Cirkus. Svake jeseni mi se jave epizode depresije, jer nema sanse da ne zakacim sve ono sto kaplje , leti i tome slicno. Sve sam ih prelezala. LOL Sve! i radila.
gabrijela.j 24.05.2020, 03:02:09


Ostavite komentar:

Morate biti prijavljeni kako biste ostavili komentar