Novo, dramatično pismo glavnog urednika
Aailusa 05 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

XXZ čitaoci, naša poslednja odbrana

Već danima, preciznije nedeljama, priznajem sebi da nemam snage za novo alarmantno i dramatično pismo čitaocima o teškoj situaciji u kojoj se naš XXZ portal nalazi.  Ne samo zbog činjenice da takvo pismo ne sluti na dobro, već zbog neprijatnog grča u želucu da opet tražimo podršku, suočeni sa starim i, naravno, novim finansijskim problemima. Ali, izbora nemamo.

Dobre vesti poput činjenice da iz dana u dan imamo sve više čitalaca ostaju u zapećku pred neumoljivom činjenicom da je donacija čitalaca poslednjih mesec i po dana, sem retkih izuzetaka, presušila, možda i zbog činjenice da već četiri meseci nismo pravili medijsku paniku, sve verujući da ćemo nekako uspeti da ostati na nogama. Razumem i čitaoce: i oni su, kao i mi, poverovali da je sve u redu. Ali, voleli bismo kad bi dobrovoljna, mesečna pretplata postala nešto uobičajeno, a ne samo neophodna kad se suočimo sa mogućnošću da prestanemo da radimo.  

Biću potpuno iskren i precizan: od 20. maja do danas, početka jula, primili smo od 17 čitalaca/ donatora ukupno oko 520 evra. Uglavnom su to ljudi koji nas redovno pomažu gotovo svakog meseca, ali ni oni nisu u stanju da na sebe preuzmu teret čitavog finansiranja. Bizarna finansijska činjenica kaže da bi portalu mesečno trebalo 2.000 evra da opstane, što je suma o kojoj trenutno možemo samo da sanjamo, jer nema novih oglašivača, ni bogatih mecena spremnih da pomognu.

Ukratko, bez čitalaca spremnih da stanu u našu odbranu – reći ću otvoreno, možemo da zatvorimo portal. Kad je reč o dobrovoljnoj pretplati koja nam je neophodna, znam, naravno, da ogromna većina naših čitalaca nisu milioneri, naprotiv; svako od vas ima svojih finansijskih i drugih problema. Ali, kako sam uvek verovao da je ovo web-glasilo, bar u moralnom smislu, vlasništvo upravo čitalaca kojima se dopada ono što radimo, nemamo kome da se obratimo sem onima zbog kojih i postojimo.

Zovimo to crowfunding ili akcijom za pomoć XXZ magazinu, svejedno: svaka donacija, svaka dobrovoljna pertplata – biće dragocena u borbi za preživljavanje. Od oko 50.000 unique čitalaca mesečno, potrebno nam je stotinak spremnih i hrabrih da svojom uplatom spasu ono što radimo. Mnogi od čitalaca nikad nisu platili ni dinar, ni kunu, ni euro – mada redovno posećuju sajt.  Da ne podsećam da je portal potpuno otvoren i da nemamo nikakvu zvaničnu pretplatu; da ne podsećam koliko vam velikih, često ogromnih tekstova plasiramo bez ikakve naknade. Ali, da vas podsetimo: tekstovi jesu besplatni, ali naš rad košta!

Ovo je prilika da se okupimo ne samo oko XXZ portala, već oko naše ideje o jedinstvenom kulturnom prostoru bivše SFRJ. Bez lažne skromnosti, gotovo da smo jedini koji pokušavaju da praktično pokažu da taj zajednički ex-jugoslovenski kulturni prostor stvarno postoji. Za nas su vrednosno jednake teme iz Ogulina, koliko iz Niša; s Kosova, koliko iz Slovenije. Želimo da se okupimo oko zajedničkih tema i sećanja, a ne da vam tabloidno serviramo idiotluke kojih su mediji prepuni do povraćanja. Mogli bismo, naravno, da budemo tabloid koji bi vam (kao “Alo”) poručivao naslovom “Džudža pomogla Vanji oko brushaltera” uz video-da-se-naježiš, mogli bismo da vas zatrpavamo mržnjom, da vas gušimo ludacima i manijacima, ali – čemu? Umesto Džudže, brushaltera i fucking Vanje (čitava XXZ redakcija ne zna tko su ove jednoćelijske jedinke), imamo nešto drugo.  

Recimo, gde ćete, ako ne na XXZ, čitati tekstove takvih autora kakvi su, recimo: Igor Duda, Vjekoslav Perica, Siniša Škarica, Edi Jurković, Dražen Vrdoljak, Marko Pogačar, Dubravka Ugrešić, Bojan Mušćet, Vlado Simcich Vava, Miljenko Jergović, Radina Vučetić, Đorđe Matić, Velibor Petković, Dejan Novačić, Veselko Tenžera ili naš vredni Goran Pelaić?

Šta, konkretno, tražimo od vas? Da nas podržite mesečnom ili godišnjom pretplatom, po vašem izboru.

Kolika je mesečna pretplata? Onoliko koliko možete da odvojite i koliko mislite da zaslužujemo. Ako, pak, mislite da XXZ nije vredan vaše finansijske pažnje, i to je legalno, poštujemo.

A za šta vam je potreban novac? Da platimo održavanje, provajdera, poreze, da nabavimo retke fotografije koje niko nema, da platimo sudske presude iz pokojnih e-novina, presude kojih se izgleda nikad nećemo osloboditi, da popravimo beznadežno omatorele kompjutere, da nekako kupimo polovan skener… spisak je nepotpuno dug.

Kako da nam pomognete? Jednostavno, nabrojaću sve načine kako da nam pomognete – ako odlučite da nam pomognete.

Ako koristite PayPal: Vašu donaciju možete odmah, ovog časa, uplatiti preko emaila: petar.lukovic@xxzmagazin.com

Ako živite u Srbiji: Vašu donaciju možete uplatiti u bilo kojoj banci ili pošti na račun naše firme, uz sledeće neophodne podatke. Ime firme: Sugarplum.d.o.o. Adresa: Miodraga Petrovića Čkalje 6, 11000 Beograd. Tekući račun: 265-1760310000727-97 Raiffeisen Bank a.d. Beograd. Svrha uplate: Donacija.

Ako živite u Hrvatskoj: Uplatu u kunama možete izvršiti u Erste banci, uz sledeće podatke: Petar Luković, Erste banka Hrvatska, IBAN: HR6324020063290360241. Napomena: stari račun Petra Lukovića u Splitskoj banci još uvek je važeći do kraja 2019. godine.  

Ako živite u Bosni i Hercegovini: Javite se emailom glavnom uredniku na petar.lukovic@xxzmagazin.com da dobijete podatke kako da izvršite uplatu u Raiffeisen banci (BiH).

Ako živite u inostranstvu/inozemstvu, a želite da donaciju uplatite preko banke: Uplatu u devizama možete izvršiti u Erste banci, uz sledeće podatke:

Petar Luković, Erste banka Hrvatska,

IBAN: HR6324020063290360241.

SWIFT: ESBCHR22.

Napomena: stari devizni račun Petra Lukovića u Splitskoj banci još uvek je važeći do kraja 2019. godine.  

Ako koristite Western Union: Dovoljno je da na ime (Petar Luković, Srbija) pošaljete novac, a da šifru pošaljete primaocu na mail: petar.lukovic@xxzmagazin.com

***

Šta god da odaberete od ovih varijanti – odlično ste odabrali! Donirajte za razum! Zato se još jednom, a unapred, zahvaljujem svim dragim čitaocima koji su  ono najdragocenije što imamo! Za bilo koju informaciju javite se na: petar.lukovic@xxzmagazin.com

Hvala, vaš Petar Luković

Oceni 5