Alarmantno pismo glavnog urednika
Bracca 02 B

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Teški dani za XXZ portal

Biću potpuno iskren: od svih poslova koje radim kao glavni urednik, najteže mi je da pišem otvoreno pismo čitaocima. Ne samo zbog činjenice da takvo pismo ne sluti na dobro, već zbog neprijatnog grča u želucu da opet tražimo podršku, suočeni sa starim i, naravno, novim finansijskim problemima. Dobre vesti poput činjenice da iz dana u dan imamo sve više čitalaca ostaju u zapećku pred neumoljivom činjenicom da je donacija čitalaca poslednjih meseci uglavnom, sem retkih izuzetaka, presušila, možda i zbog činjenice da već šest meseci nismo pravili medijsku paniku, sve verujući da ćemo nekako uspeti da ostanemo na nogama. Razumem i čitaoce: i oni su, kao i mi, poverovali da je sve u redu.

Uz večite finansijske udare na ionako siromašnu firmu, krenule su i zdravstvene nevolje; bar mesec dana ove godine proveo sam na bolovanju, propuštajući sve ono što smo hteli da obeležimo i podelimo s čitaocima. Recimo, imali smo nameru da povodom drugog rođendana našeg portala, 27. marta, napravimo ekskluzivne tekstove i galerije koje bismo poklonili svim našim donatorima; imali smo ideju da obeležimo 30 godina od knjige “Bolja prošlost” jednim originalnim PDF-izdanjem i video-spotom. Svejedno, ideja je još uvek živa, bez obzira na datum. Trudićemo se da u nekom razumnom roku ostvarimo ono što smo sebi obećali – sve pod uslovom da portal nastavi da radi, jer se stalno javljaju novi problemi koje valja rešavati. Recimo, iz prostora u kojem se trenutno nalazimo – moramo da se iselimo do kraja meseca aprila, jer je zgrada u Savamali predviđena za rušenje!

Kad je reč o dobrovoljnoj pretplati koja nam je neophodna, znam, naravno, da ogromna većina naših čitalaca nisu milioneri, naprotiv; svako od vas ima svojih finansijskih i drugih problema. Ali, kako sam uvek verovao da je ovo web-glasilo, bar u moralnom smislu, vlasništvo upravo čitalaca kojima se dopada ono što radimo, nemamo kome da se obratimo sem onima zbog kojih i postojimo. Da ne podsećam da je portal potpuno otvoren i da nemamo nikakvu zvaničnu pretplatu; da ne podsećam koliko vam velikih, često ogromnih tekstova plasiramo bez ikakve naknade; da ne podsećam da su nam izvori prihoda limitirani, a mnogi oglašivači još uvek nedostupni. I da vas podsetimo: tekstovi jesu besplatni, ali naš rad košta!

Gde ćete, ako ne na XXZ, čitati tekstove takvih autora kakvi su, recimo: Igor Duda, Edi Jurković, Dražen Vrdoljak, Marko Pogačar, Dubravka Ugrešić, Bojan Mušćet, Vlado Simcich Vava, Miljenko Jergović, Đorđe Matić, Velibor Petković, Dejan Novačić, Veselko Tenžera ili naš vredni  Goran Pelaić?

Bez lažne skromnosti, gotovo da smo jedini koji pokušavaju da praktično pokažu da zajednički ex-jugoslovenski kulturni prostor stvarno postoji. Za nas su vrednosno jednake teme iz Rijeke, koliko iz Niša; s Kosova koliko iz Slovenije. Želimo da se okupimo oko zajedničkih tema i sećanja, a ne da vam tabloidno serviramo idiotluke kojih su mediji prepuni do povraćanja.

Šta, konkretno, tražimo od vas? Da nas podržite mesečnom ili godišnjom pretplatom, po vašem izboru.

Kolika je mesečna pretplata? Onoliko koliko možete da odvojite i koliko mislite da zaslužujemo. Ako, pak, mislite da XXZ nije vredan vaše finansijske pažnje, i to je legalno, poštujemo.

A za šta vam je potreban novac? Da platimo održavanje, provajdera, poreze, da nabavimo retke fotografije koje niko nema, da platimo sudske presude iz pokojnih e-novina, presude kojih se izgleda nikad nećemo osloboditi, da popravimo beznadežno omatorele kompjutere, da nekako kupimo polovan skener… spisak je nepotpuno dug.

Kako da nam pomognete? Jednostavno, nabrojaću sve načine kako da nam pomognete – ako odlučite da nam pomognete.

Ako koristite PayPal: Vašu donaciju možete odmah, ovog časa, uplatiti preko emaila: petar.lukovic@xxzmagazin.com

Ako živite u Srbiji: Vašu donaciju možete uplatiti u bilo kojoj banci ili pošti na račun naše firme, uz sledeće neophodne podatke. Ime firme: Sugarplum.d.o.o. Adresa: Braće Krsmanovića 11, 11000 Beograd. Tekući račun: 265-1760310000727-97 Raiffeisen Bank a.d. Beograd. Svrha uplate: Donacija.

Ako živite u Hrvatskoj: Uplatu u kunama možete izvršiti u Erste banci, uz sledeće podatke: Petar Luković, Erste banka Hrvatska, IBAN: HR6324020063290360241. Napomena: stari račun Petra Lukovića u Splitskoj banci još uvek je važeći do kraja 2019. godine.  

Ako živite u Bosni i Hercegovini: Javite se emailom glavnom uredniku na petar.lukovic@xxzmagazin.com da dobijete podatke kako da izvršite uplatu u Raiffeisen banci (BiH).

Ako živite u inostranstvu/inozemstvu, a želite da donaciju uplatite preko banke: Uplatu u devizama možete izvršiti u Erste banci, uz sledeće podatke:

Petar Luković, Erste banka Hrvatska,

IBAN: HR6324020063290360241.

SWIFT: ESBCHR22.

Napomena: stari devizni račun Petra Lukovića u Splitskoj banci još uvek je važeći do kraja 2019. godine.  

Ako koristite Western Union: Dovoljno je da na ime (Petar Luković, Srbija) pošaljete novac, a da šifru pošaljete primaocu na mail: petar.lukovic@xxzmagazin.com

***

Šta god da odaberete od ovih varijanti – odlično ste odabrali! Donirajte za razum! Zato se još jednom, a unapred, zahvaljujem svim dragim čitaocima koji su  ono najdragocenije što imamo! Za bilo koju informaciju javite se na: petar.lukovic@xxzmagazin.com

Hvala, vaš Petar Luković

Oceni 5