Moderne predrasude
Afoo 01 S

Photo: Alvin Baltrop

Teško meni, tebi je lako

Homofobija i nasilje su pripadnike LGBTIQ+ zajednice dugo držali u senci. S napretkom društva i tehnologije to se promenilo, bar u onim zemljama gde se homoseksualnost ne kažnjava smrću. Kvir građani danas lakše upoznaju svoje partnere, ali u konzervativnim zemljama mnogi i dalje ostaju u svoja četiri zida.

Nešto pre nego što je u Beogradu 1994. godine održan prvi sastanak udruženja Arkadija, na kojem se govorilo: „Evo nas, lezbejke i homoseksualci su u vašem i našem gradu. Evo nas u svim gradovima. Evo nas gde se borimo za svoja prava, da razbijamo strah heteroseksualaca od nas. Kada nas budu bolje upoznali, videće da nemaju razloga za strah i mržnju. Na žalost ta, takozvana edukacija sveta prelazi preko naših tela, preko naših osećanja. Njihova mržnja boli. Neke od nas su privodili policiji jer se Ijubimo na ulici, neke od nas su tukli jer smo gej, mnogi su dobili batine, bivali zastrašivani, čule su se jasne reči mržnje. Reč 'peder' je postala negativna reč u jeziku, 'lezbejka' isto tako. Mi želimo da vratimo dostojanstvo i pozitivnost tim rečima, to smo mi“, LGBTIQ+ građani su živeli svoje jezive živote bez osnovne sigurnosti i ljudskog dostojanstva.

Situacija je danas nešto drugačija, iako je homofobija još uvek prisutna. Mnogi smatraju da diskriminacija kvir osoba nije ništa naročito, te homofobe ne isključuju iz svog okruženja, čak ni kada su njihovi stavovi potpuno jasni. Pored ekstremnih komentara mogu da se čuju i oni mekši, poput „Vama je lako, izaberete nekog na aplikaciji i to je to“. Na taj način se još jednom briše kompleksna kvir istorija, koja je dobrim delom sačinjena od nasilja. Izgleda da ovaj problem nije karakterističan samo za Srbiju, a neki internet građani nemaju nameru da ćute (pogledaj sliku desno).

 

Oceni 5