Za rođendan velikog naučnika
Tsla 01 S

Photo: Pinterest

Tesla - izumitelj električnog doba i druge činjenice

To se počelo mijenjati proteklih godina, naročito otkako je objavljena hvaljena biografija Tesle iz pera W. Bernarda Carlsona, američkog profesora povijesti i tehnologije na Sveučilištu Virginije. "Tesla - izumitelj električnog doba" objavljena je u međuvremenu i u Hrvatskoj u izdanju Planetopije, a ovu knjigu je ugledni London Review of Books ocijenio kao "detaljnu, beskrajno strpljivu biografiju", u kojoj se naročito analizira "odnos Tesle i modernosti", koji je "kompleksniji i nego što zamišljaju najveći luđaci među širiteljima teorija zavjera". Carlsonova knjiga je univerzalno prepoznata kao odlična, te je dobila i nekoliko nagrada, te se našla i na više lista najboljih knjiga godine.

Intimna pisma

Sve to se mora naglasiti kako bi bilo jasno da je Carlsonova biografija Tesle itekako relevantan izvor. U knjizi se Carlson primarno bavi Teslinim znanstvenim i izumiteljskim radom, ali obrađuje i njegov privatni život. Ističe se da Teslu žene u romantičnom ili seksualnom smislu nisu nikada zanimale, no da je zato imao nekoliko vrlo bliskih veza s muškarcima. "Čovjek se pita je li Teslina privrženost muškarcima bila isključivo platonska, ili također i fizičke naravi', piše Carlson u knjizi, a onda nudi i odgovor na to pitanje. Navodi brojne priče Teslinih kolega iz američkih znanstvenih krugova koji su voljeli pričati o "Teslinim seksualnim eskapadama", uz znakovitu napomenu da "nikad nije izlazio sa ženama".

Među muškarcima s kojima je Tesla imao bliske odnose prvi je Mađar Anthony Szigeti, s kojim se upoznao u Budimpešti, a zajedno su se odselili u Pariz, pa New York, dok se kasnije pojavljuje američki mornarički časnik Richard Hobson. Tesla i on su se upoznali 1898. te su počeli razmjenjivati vrlo intimna pisma, a u jednom trenutku čak su slali prijateljima božićne čestitke koje su potpisivali s "Nikola Hobson".

Ostaje činjenica da se Teslina homoseksualnost na ovim prostorima i danas sustavno prešućuje. Mladi u hrvatskim školama će na vjeronauku slušati da je homoseksualnost "neuredna", a njezino tjelesno izražavanje "grijeh", ali ne mogu saznati da je jedan od najvećih genija čovječanstva, kojeg Hrvatska svojata i kojim se diči, bio de facto homoseksualac

Teslina privlačnost prema muškarcima zapravo je bila otvorena tajna u njegovom društvenom krugu, no to je bilo vrijeme kada se o tim stvarima jednostavno nije javno govorilo. Pritom je i sâm Tesla sudjelovao u kamuflaži prema široj javnosti, dajući izjave o tome da se nema namjeru oženiti jer je sav posvećen znanstvenom radu, a tako je nastao i mit o njegovoj aseksualnosti, iako se genij očito palio na stasite muškarce u uniformama.

No, znači li sve to da je Tesla bio gej? Pitanje je opravdano s obzirom na to da je gej identitet kakvog danas znamo zapravo konstrukt 20. stoljeća, dok riječ "homoseksualnost" postoji tek od 19. stoljeća, kao uostalom i "heteroseksualnost". Gledano iz te perspektive, ne može reći ni za npr. Leonarda Da Vincija da je bio gej, iako je nedvojbeno imao ljubavne i seksualne veze isključivo s muškarcima. No, kolokvijalno rečeno, i Da Vinci i Tesla su bili gej u smislu da su se romantično i seksualno vezali samo za osobe istog spola.

Sustavno prešućivanje

Terminologiju na stranu, ostaje činjenica da se Teslina homoseksualnost na ovim prostorima i danas sustavno prešućuje. Mladi u hrvatskim školama će na vjeronauku slušati da je homoseksualnost "neuredna", a njezino tjelesno izražavanje "grijeh", ali ne mogu saznati da je jedan od najvećih genija čovječanstva, kojeg Hrvatska svojata i kojim se diči, bio de facto homoseksualac. Tesla nažalost nije ni prvi ni zadnji velikan čiju se homoseksualnost kroz povijest sustavno zataškavalo ili ignoriralo, što je samo jedan od brojnih izraza heteropatrijarhalne paradigme koja želi izbrisati postojanje LGBT ljudi, kao i naš doprinos čovječanstvu.

Znači li sve to da je Tesla bio gej? Pitanje je opravdano s obzirom na to da je gej identitet kakvog danas znamo zapravo konstrukt 20. stoljeća, dok riječ "homoseksualnost" postoji tek od 19. stoljeća, kao uostalom i "heteroseksualnost". Gledano iz te perspektive, ne može reći ni za npr. Leonarda Da Vincija da je bio gej

Znakovito je i da LGBT zajednica u Hrvatskoj (i Srbiji) nije glasnije promovirala činjenicu Tesline homoseksualnosti, s obzirom na to koliko se ovog genija slavi u službenim državnim i društvenim narativima.

Postoji jedan izuzetak, koji nažalost nije prerastao u tradiciju. Zagrebačka udruga Flamingo, koja stoji iza drag queen kolektiva House of Flamingo, na 71. godišnjicu Tesline smrti – 7. siječnja 2015. godine – postavila je vijenac duginih boja uz Teslin kip u Teslinoj ulici u Zagrebu.

"Želimo obilježiti postojanje jednog homoseksualnog genija, koji je svojim radom zadužio sve ljude svijeta. Nema ništa sramotno ili nedolično u Teslinoj homoseksualnosti, kao ni činjenici da je volio nekoliko muškaraca tijekom svojeg života. Tesla nije bio samo izumitelj i fizičar, nego i veliki sanjar i idealist, koji se uvijek nadao da će njegovi izumi pomoći da se stvori jedan pravedniji svijet. Stoga je ovo polaganje vijenca prilika da se barem jednom simboličnom gestom pokuša ispraviti nepravda koja je učinjena Nikoli Tesli kao gej muškarcu, čije su se ljubavi dugo vremena zataškavale i pogrešno interpretirale. Neka vječno živi slobodna gej ljubav i neka vječno živi genij Nikole Tesle", poručili su tada u priopćenju za medije iz Flaminga.

*Prenosimo s prijateljskog portala Crol

Oceni 5