Paklena kuhinja XXZ magazina
Hrana 01 S

Photo: Pinterest

Testenina s vinom i pečurkama

Ko ne jede u pekarama taj ne zna što je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog koje se na policama supermarketa nalazi toliko dugo da se bašte i ne seća. Ako ne sveže, onda kuvano. Na primer paradajz. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte.

Za ovu izmišljotinu je, na primer, potrebno:

Pakovanje testina (ili pola)

Pečurke (šampinjoni na primer, malo pakovanje)

Crni luk

Crno vino

Kuvani paradajz (sok od paradajza)

Beli luk u prahu

Origano, Kurkuma

So

Kašika brašna

Crni biber u prahu

Obariti testeninu. Dok se hladi, izdinstati iseckan crni luk, dodati pečurke kad omekša i postane proziran. Nakon petnaestak minuta (kad se čini da su pečurke spremne) dodati začine (so po ukusu, origano, beli luk, kurkumu i biber). Posle otprilike pet minuta preliti crnim vinom (da prekrije dno, možda malo više). Dinstati dok ne ispari, dodati kašiku brašna, promešati i preliti paradajzom (domaćim ili iz tetrapaka). Ostaviti da vri još desetak munuta. Na kraju pomešati s testeninom. Posuti parmezanom, što da ne - i listovima svežeg bosiljka, i jesti, naravno.

Oceni 5