Paklena kuhinja XXZ magazina
Socivo 01 S

Photo: Screenshot

Testenina sa sočivom i tunjevinom

Ko ne jede u pekarama, taj ne zna šta je patnja. Peciva su dobra strategija za uštedu vremena, budući da su već pečena, istina uglavnom bajata, pa čoveku u večitoj žurbi pomažu da obezbedi nešto kalorija, uglavnom previše.

Da bi se efekat lisnatog testa bar donekle neutralisao, potrebno je da se ponekad nešto i skuva, u slučaju nužde i isprži. Što više povrća, kažu eksperti, pa makar i onog bezukusnog, koje na policama supermarketa čami toliko dugo da se bašte i ne seća. Tu su svakojake jestive biljke, a najbolje su sveže. Na primer bilo koja salata. Za one koji jedu mahunarke – sočivo ide i s testeninom. Ako su vam dosadili tradicionalni recepti – izmišljajte ih ili menjajte. Tačno je da kuvana jela najčešće komplikuju život, ali recepti mogu da budu jednostavni – sigurno su zdraviji od bajatih poslastica iz izloga. Uzmite na primer recept za makarone sa sočivom i prilagodite ga sebi i svojim prehrambenim željama.

Za ovu izmišljotinu je potrebno:

Testenina

Sočivo (po želji, jedna šolja na primer)

Konzerva tunjevine (ili dve)

Crni luk

Beli luk

Paprika

Paradajz

Sok od paradajza

Kurkuma

Bosiljak

Origano

Biber

So (svi začini po ukusu)

Sočivo potopite da odstoji preko noći. Sutradan izvadite ostale sastojke iz frižidera, ocedite tunjevinu. Iseckajte crni luk, stavite na zagrejano ulje i dinstajte. Kad postane „staklast“ dodajte iseckan beli luk, posle tridesetak sekundi usitnjenu tunjevinu. Potom papriku, paradajz i proceđeno sočivo. Začinite po želji. Nakon desetak minuta dodajte prethodno skuvanu testeninu i postepeno nalivajte sokom od paradajza, tako da ga ne bude previše (novu količinu dodavati kad tečnost ispari). Kuvajte dvadesetak minuta. I to je to.

Oceni 5