Neponovljiv i neopisiv
Puter S 01

Photo: Joe Lingeman

The Best Butter in the World

I dok se talijanska kuhinja bazira na maslinovom ulju, francuska se razlikuje u ekstremnoj potrošnji maslaca koji im je obavezni sastojak mnogih jela. Ni jedna kuhinja na svijetu ne koristi toliko maslaca kao francuska. Specifičan okus slatko/slanog uz masnu viskoznost, jednostavno su neodoljivi. Zato i nije čudo da se Le Beurre Bordier (Bordierov maslac) smatra daleko najboljim na svijetu.

Bordierov maslac je relativno mekane konzistencije koja je konstantna i idealna za mazanje. Naime, vrhnje od kojega se radi maslac ovisi o prehrani krava.

Krave koje su cijele godine na ispaši, (kao u Bretagni ili recimo Irskoj) daju maslac koji je podobniji za mazanje. Dočim se od krava koje jedan dio života prožive na “suhom obroku” dobije dosta tvrđi maslac.

Već sam pogled na maslac (a da ne kažemo miris) pokazuje nam da se zbilja radi o nečem posebnom. Vjerojatno je razlog to što se još samo kod Bordiera, nakon “barattage” ručno radi faza koja se zove “maxalage”, tj. dodatno odvajanje ostataka tekućine od krutog dijela masnoće. To doprinosi intenzivnom okusu.

Kod Bordiera se ništa ne prepušta slučaju i sve je razrađeno do maksimuma: sam “maxalage” ovisi o godišnjem dobu, tako da zimi traje egzaktnih 25 minuta, dok je ljeti 15 minuta.

Svaki se paketić (po 125 grama) oblikuje i pakira ručno.

A okus?

Neponovljiv i neopisiv! Bilo da se radi o “običnom” ili lako posoljenom, onog s morskim algama koji se divno sljubljuje sa svježim kamenicama svaki je eksplozija okusa. A recimo, s chilijem ili lukom…

Moj je apsolutni favorit s integriranim maslinovim uljem i limunom. Uz topli domaći kruh u jednom imate i predjelo, glavno jelo i desert.

Uz pozdrav iz Bretagne…

Savjet: jeste li znali da temperaturom maslaca koji umiješate u pojedini umak (rižoto, tjesteninu) možete kontrolirati viskoznost umaka? Naime, čim hladniji maslac, tim će umak biti gušći.

*Prenosimo s portala Radio Gornji grad

Oceni 5