Sto godina strave i užasa (14)
Cat1

Photo: IMDb

The Black Cat (1934): Crna mačka, crni mačor

Očekivalo se da se te 1934. godine nastavi zlatno doba za monstrume s velikog platna, ali je sve krenulo u drugom smeru. Takozvani „Hays kod“ je tražio da se svi filmovi provere pre nego što stignu pred publiku, što je bilo pogubno za horor film, budući da nije teško pronaći različite nepoželjne insinuacije među čudovištima. Kriminalistički i horor filmovi su najviše trpeli, između ostalog i zbog toga što se kodom zabranjivalo prikazivanje „perverzija i nasilja bilo koje vrste“.

Jedan od retkih filmova koji je uspeo da se provuče kroz guste rešetke koda je The Black Cat, poznat i kao prvi u kojem su se zajedno pojavili Bela Lugosi i Boris Karloff. Snimljen je po kratkoj priči Edgara Allana Poa, čije je ime jedno od najviše eksploatisanih u horor industriji. Crni mačor je tako oživeo, što je privuklo mnoge koji su u priči uživali i ranije: "Mačak je bio upadljivo krupna i lepa životinja, potpuno crna, i iznenađujuće pronicljiva. Kad već govorimo o njegovoj pameti, moja žena, koja je bila sujeverna, pravila je česte aluzije na drevno narodno mišljenje, po kome se smatralo da je svaka crna mačka prerušena veštica. Nikada nije bila previše ozbiljna po tom pitanju – i to spominjem ne iz nekog posebnog razloga, već zato jer mi je sada palo na pamet." Film bi popularnost stekao i bez poznatog pisca, a zbog pomenutih zvezda koje su udružile snage, budući da su Béla Lugosi i Boris Karloff u to vreme već bili zvezde.

Eksperti ističu da je film završen malo pre nego što je kod stupio na snagu, pa bi tako bio mnogo drugačiji da je sniman samo par meseci kasnije.

Godina je bila neobična kada je horor film u pitanju, ali bi trebalo obratiti pažnju i na filmove Two Monks, The Phantom of the Convent, te Black Moon.

Oceni 5