Sto godina strave i užasa (8)
Kanari 01 S

Photo: IMDb

The Cat and the Canary (1927): Scene iz uklete kuće

Nakon što se godinu dana odmarao od užasa, Lon Chaney se 1927. godine vratio sa dva horor filma – „The Unknown“ i „London After Midnight“. I jedan i drugi film je režirao Tod Browning, a samo je „The Unknown“ dočekao 2019, i ostao dostupan i modernom gledaocu. Chaney i tu igra deformisanog junaka koji je zaljubljen u ženu do koje ne može da dopre, samo što je ovoga puta deformacija zapravo dobro planirana prevara.

„London After Midnight“ je, sa druge strane, jedan od najpoznatijih izgubljenih horor filmova, a zapravo se radi o detektivskom trileru koji je tek nakon što se izgubio stekao i horor reputaciju. U vreme kada se pojavio publika ga je različito prihvatala, ali je gubitak poslednje kopije, koja je izgorela 1965. godine zajedno sa MGM studiom, filmu doneo mitski status.

Iste godine se po prvi put pojavio i Hitchcock, a sa nemim filmom „The Lodger: A Story of the London Fog,“ a tu je i „The Cat and the Canary“ Paula Lenija, pa bi 1927. godina slobodno mogla da se nazove najjačom horor godinom dvadesetih godina prošlog veka.

Tek nekoliko horor filmova može da se meri po broju rimejkova sa „The Cat and the Canary,“ koji donosi priču iz stare, uklete kuće, čime se utvrdila institucija prostora koji se u filmovima strave i užasa iznova i iznova pojavljuje već 100 godina. Tako se modernom gledaocu, koji po prvi put gleda Kanarinca, iskustvo čini poprilično poznatim, te ima utisak da je sve to već negde video.

Film se zasniva na misteriji koja je nastala iz pozorišnog komada, i prati nekoliko sumnjivih likova koji su se okupili u staroj kući da tu provedu noć. Tako se rodio novi podžanr, i novi ambijent – kuća koja podseća na neku stambenu jedinicu iz filmova kao što je „Nosferatu“.

Kanarinac nije jedini horor junak koji se rodio te godine, pa su zanimljivi i The Unknown, London After Midnight (izgubljeni film), The Lodger: A Story of the London Fog, The Last Performance, The Gorilla.

Oceni 5