Sto godina strave i užasa (16)
Devil1

Photo: IMDb

The Devil Doll (1936): Đavolja lutka

Nakon što su se suočili sa brojnim preprekama, horor filmovi su 1936. godine počeli da posustaju. Samo pet godina nakon filmova Dracula i Frankenstein pojedini filmski stručnjaci su pomislili da je publici dojadila strava. Kasnije će se ispostaviti da oni koji su verovali da je horor prolazna moda nisu bili u pravu, ali je žanr ipak trpeo neko vreme.

Istina je da 1936. nije bila potpuno jalova, budući da je kraj tridesetih godina značio skoro potpunu tišinu za sva čudovišta. Te godine se pojavio i film The Devil Doll, koji prethodnih godina sigurno ne bi privukao pažnju, ali je usled nestašice ipak predstavljao poslasticu za ljubitelje žanra. U sebi je sastavio triler, naučnu fantastiku i horor, pa pomalo podseća na SF filmove iz pedesetih godina prošlog veka.

Mnogi i danas smatraju da je ovaj film poprilično jeziv. Lionel Barrymore glumi Paula Lavonda, čoveka koji je proveo 17 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. U pomoć mu priskače naučnik, koji ume da smanji čoveka na veličinu obične igračke. Nakon što se dočepa slobode, Lavonda počinje da planira osvetu, a u tome mu pomaže i sve ono što je naučio od svog spasioca – naučnika čija otkrića stvaraju ubice malih dimenzija.

Godina je bila neobična kada je horor film u pitanju, ali bi trebalo obratiti pažnju i na filmove Dracula’s Daughter, The Demon Barber of Fleet Street, The Walking Dead, te The Invisible Ray.

Oceni 5