Godina padova
Ellen 02 S

Photo: Archives/ABC

The Ellen DeGeneres Show: Ljubazni su pali na teme

Čoveku je, moguće i životinji, potrebno da ga neko razume i voli, da ga strpljivo sluša i rešava mu probleme – detinja potreba za sigurnošću, koja dolazi od drugih i onda kada bi trebalo da se traži u sebi, glavna je prepreka ka odraslom dobu. U slučaju da tog razumevanja manjka u okruženju, željno ljudsko biće je traži dalje, neretko od ličnosti sa TV ekrana.

Jedna od takvih je i Ellen DeGeneres, koja je pre skoro dve decenije postala simbol za ljubaznost, ali i hrabrost, nakon što se u martu 1997. godine javno autovala. Danas to nije bogzna šta, ali je u to vreme takav čin značio spremnost da se rizikuje sve. Reči „Da, ja sam gej“ izgovorila je pred kamerama, u seriji Ellen (1994 – 1998), a prevalila ih je preko usana sada već kultne junakinje Ellen Morgan.

Epizoda pod naslovom “The Puppy Episode” snimana je u tajnosti, pa je naziv bio takozvana „crvena haringa“ – pogrešan trag koji je radoznale trebalo da spreči da za namere kreatora serije saznaju pre nego što se epizoda emituje. Uprkos tome što je scenario dobro čuvan, publika je na dan snimanja znala da će svedočiti istorijskom događaju, koji je pretvoren u spektakl, budući da su se u epizodi pojavili i slavni glumci i glumice, na prvom mestu Laura Dern – koja je odigrala devojku u koju je Ellen zaljubljena, Billy Bob Thorton i Demi Moore, te Oprah koja se pojavila u ulozi terapeutkinje.

Nakon što je epizoda emitovana, DeGeneres je primila brojne pretnje, a u studio su stizala pisma ljutitih gledalaca, koji su seriju nazivali „besramnim promovisanjem homoseksualnosti“. Glavna glumica postala je „Ellen Degenerate“, a „zabrinuti građani“ zasuli su je pretnjama smrću. Uprkos tome “The Puppy Episode” je dobila Emy, što nije bilo dovoljno da se sačuva serija, koja je otkazana godinu dana kasnije.

The Ellen DeGeneres Show se pojavio 2003, a već se tada temeljilo na tome što je voditeljka ljubazna, toliko da njena toplina greje ohlađene gledalačke duše. Skoro dve decenije od prvog emitovanja ta slika je u opasnosti, a priča o ovom šouu trenutno je najdramatičnija stvar koja se odvija iza TV kulisa. Radi se o tome da je nekolicina onih koji su proteklih godina radili na ovoj emisiji izašla sa svedočenjima o diskriminaciji, seksualnom nasilju, rasizmu i ponašanju koje bi moglo da do kraja uništi reputaciju popularne emisije.

U proteklih sedamnaest godina povremeno su mogle da se čuju glasine da DeGeneres u stvarnom životu nije ljubazna kao na televiziji. Budući da poznate ličnosti obično nisu obavezane ugovorima da budu ljubazne, priče su ostajale na tračevima. Šaputalo se godinama, ali je 2020, pored pandemije, donela i nove detalje o emisiji i onome što se dešavalo kada se kamere isključe. Pukotine su postale veće, a zaposleni sve glasniji, pa je istupalo više onih koji su potvrdili da je rad na The Ellen DeGeneres Show „prava noćna mora“. Mala grudva se vremenom pretvorila u lavinu, a u razgovor su se uključile i mnoge poznate ličnosti – deo njih je voditeljku branio, a deo se je stao na stranu zaposlenih.

Sredinom leta 2020. pojavila su se čak dva novinska članka sa novim dokazima – BuzzFeed je 16. jula objavio tekst pod naslovom „Former Employees Say Ellen’s “Be Kind” Talk Show Mantra Masks A Toxic Work Culture“, a 31. jula članak „Dozens Of Former Ellen Show Employees Say Executive Producers Engaged In Rampant Sexual Misconduct And Harassment“. Javna slika popularne voditeljke zadobila je snažan udarac, a situaciju je pokušala da ublaži pismom u kojem se izvinila zaposlenima, te izrazila žaljenje što njen šou nije „srećno mesto“ kao što je želela i verovala.

Nakon tog pisma objavljeno je još tekstova u kojima su izvršni producenti emisije optuženi za neprikladno ponašanje na radnom mestu. Optužbe se ne odnose direktno na DeGeneres, ali je to, izgleda ne čuva, budući da se od nje očekuje da štiti brend koji nosi njeno ime, te zaposlene koji pod tim kišobranom rade. Kako nije učinila ništa da spreči zlostavljanje, mnogi pretpostavljaju da je bila upoznata sa toksičnom atmosferom i da je zlostavljačima gledala kroz prste.

Da DeGeneres nije svaku emisiju, koju samo u Sjedinjenim Američkim Državama prati petnaest miliona duša, završavala rečenicom „Budite ljubazni jedni prema drugima“ stvari bi sigurno bile drugačije. Proglašena je „kraljicom TV programa“ zbog prijatnog ponašanja i intervjua koji su kod prosečnih gledalaca budili veru u bolji život.

Nakon skoro godinu dana optužbi voditeljka je 18. sezonu, koja je počela u septembru, otvorila sedmominutnim monologom u kojem nije pokušala da porekne tvrdnje zaposlenih, već da se izvini i još jednom naglasi koliko joj je žao zbog lošeg postupanja koje su pojedini trpeli godinama. Izvinjenje je prvo emitovano na YouTube platformi, a u trenutku pisanja teksta pogledalo ga je skoro 2,5 miliona ljudi. Ako je verovati modernim merilima monolog nije zagrejao srca gledalaca, budući da ima oko 38 hiljada lajkova i čak 90 hiljada dislajkova.  

Voditeljka je u uvodu rekla da joj je jasno da sa privilegijama i moći dolazi i odgovornost, te dodala da preuzima krivicu za ono što se događalo nakon snimanja emisija. Obećala je da su učinjene promene koje bi trebalo da utiču na to da toksičnog ponašanja više ne bude i time otvorila novo poglavlje. Posebno se osvrnula na one novinske naslove koji tvrde da u privatnom životu nije „ljubazna teta“ i virtuelnoj publici ispričala zašto je prvi put izgovorila rečenicu „Budite ljubazni (ili možda pažljivi) jedni prema drugima“. Te reči je, kako je objasnila, prvi put rekla nakon što je mladić Tyler Clementi oduzeo sebi život jer više nije mogao da trpi zlostavljanje zbog toga što je gej. Dodala je da u svetu uvek manjka ljubaznosti i da nam je danas potrebna više nego ikada, ali to izgleda nije bilo dovoljno za veći broj lajkova.

Kritike nove sezone nisu pozitivne – ‘Ellen DeGeneres Returns, Delivers An Insincere Apology, And Life Moves On’ piše Forbes, čime se pridružuje publici koja je DeGeneres već obeležila kao „neiskrenu“, a monolog kao „pokušaj izbegavanja odgovornosti za ono što se dešavalo iza scene“. Istina je da slava zaslepljuje i da sa njom dolazi osećaj nadmoći koji u svetu šou-biznisa često proždire „obične radnike“. Svako ko je bar jednom pretrpeo nasilje na radnom mestu sigurno neće ostati ravnodušan, a posebno kada je u pitanju voditeljka koja je imidž izgradila na lepom ophođenju prema drugima.

Na toj ljubaznosti nije gradila samo karijeru, već i bogatstvo, pa je Forbes 2019. godine objavio da slavna voditeljka vredi čak 330 miliona dolara. To znači da će, iako ostane bez posla, i sledećih 300 života proživeti u izobilju, ali će ta raskoš, kako tvrde pojedini, morati da se nastavi bez The Ellen DeGeneres šoua. Kontroverzni naslovi nisu privukli novu publiku, a broj gledalaca je u novoj sezoni opao za 29%. Drugi, pak, tvrde da ovo nije kraj, najpre zbog toga što je DeGeneres već potpisala ugovor za nekoliko sledećih sezona – mnogo je onih koji na ovoj emisiji dobro zarađuju, a to je ono što je u Holivudu na kraju jedino važno.

Ellen DeGeneres nije jedina koja se 2020. godine našla u nepovoljnom položaju. Društvo joj prave i JK Rowling koja je na listu dospela zbog transfobičnih stavova, Jodie Comer zbog ljubavne veze sa Jamesom Burkeom koji je otvoreno podržavao bivšeg američkog predsednika Trumpa, David Starkey zbog rasističkih komentara, pa čak i Adele koja je na svom Instagram profilu objavila fotografiju na kojoj nosi bikini sa zastavom Jamajke.

Iako psi možda laju dok karavani prolaze, krajnje je vreme da se povede računa o najslabijim putnicima u toj povorci, koji prepušteni na milost i nemilost moćnima trpe sve do tačke pucanja. Ljubaznost nije obavezna, ali i kada smo neljubazni ne smemo da zaboravimo da je preko puta nas drugo živo biće koje oseća sve posledice zlostavljanja, ponižavanja i trauma koje ostaju posle mračnih kancelarija u kojima se predlažu neprikladne radnje.

*Tekst objavljen u magazinu Optimist

Oceni 5