Weekend Videos
Plaja 01 S

Photo: Kupindo

The Girl From Ipanema: Istorija jedne pesme

Priča o jednoj pesmi: Pesma "The Girl From Ipanema" tokom proteklih decenija se mogla naći svuda - od reklama, filmova, serija, restorana, do privatnih plejlista. Iako je uglavnom shvatana kao lagana muzička podloga, ta brazilska kompozicija u sebi nosi mnogo više inovativnosti, tuge i misterije nego što joj se pripisuje.

AI alati: Jedna AI alatka donela je „osveženje“ na muzičku scenu, a pošto je stvorila uslove u kojima je Frank Sinatra mogao da otpeva Toxic, poznatu numeru izvođačice  Britney Spears. Umesto muzike, nakon toga je usledila rasprava ko poseduje autorska prava kada se radi o kreativnosti veštačke inteligencije.

Šta je meme i čemu služi: Mimove više osećamo nego što razumemo. Rečima jedne naše starlete: "Ne kapiram, ali mi je smešno!" Šta su mimovi, zašto su nam smešni, kako nastaju, gde su i šta rade njihovi najpoznatiji "nosioci", kako se danas pravljenje mimova pretvorilo u pravu malu industriju, te sve o njihovom celokupnom istorijatu donosi svojevrsna You Tube emisija magazina Vox.

Šta uče devojčice u Avganistanu: Asocijacija Ofarin radi na edukaciji devojčica u Avganistanu, a projekat je već promenio živote cele jedne generacije žena u ovoj zemlji.

Kako su zvučali stari Egipćani: Istraživanje starih jezika i pisama za pasionirane ljubitelje i poznavaoce ima posebnu čar. Kada nam neko od njih prenese svoje znanje na prijemčiv način, svaka "lekcija" zvuči i više nego zanimljivo.

Kvir bend u homofobičnoj Rusiji: „Istina je da su mnogi umetnici u Rusiji gej, ali većina ne želi da o tome govori javno kako bi izbegli nevolje,“ odgovara Katy, frontmenka grupe SADO OPERA, a na pitanje da li u Rusiji uopšte postoji nešto što bi moglo da se nazove kvir muzikom.

Zašto je Mulan važna: Neki ne vole novu adaptaciju, budući da smatraju da je stara verzija bila važna kada se pojavila, te do danas ostala odličan film.

Oceni 5