Sto godina strave i užasa (4)
Hunch 01 S

Photo: IMDb

The Hunchback of Notre Dame (1923): Žal za monstrumom

Iako „The Hunchback of Notre Dame“ stoji na periferiji horor filma, važi za važan momenat za sudbinu žanra u američkom filmskom sistemu, te za film koji je glumca Lon Chaneija vinuo u zvezde i učinio ga jednom od prvih horor ikona. Ostatak godine je, kao i prethodne , uglavnom obeležen horor ostvarenjima iz evropskih zemalja – uglavnom nekoliko nemačkih ekspresionističkih filmova.

Mnogi će ovaj film pre opisati kao „avanturistički,“ ili kao „romantičnu dramu,“ nego kao horor, ali ga jeziva, izobličena pojava glavnog junaka približava stravi i užasu. Lon Chaney Sr. Je i pre toga bio poznat kao „čovek sa hiljadu lica,“ a zbog toga što je sam krojio maske i nanosio šminku. Tako bismo slobodno mogli da ga zovemo „renesansnim čovekom,“ budući da je pored glume vladao i drugim veštinama, što je i pokazao u, kako se tvrdi, najvećem nemom filmu kuće Universal.

„The Hunchback of Notre Dame“ je adaptacija romana Viktora Igoa iz 1831. godine, a Chaney je ulozi podario toliko života da su se gledaoci bojali za njegovu bezbednost dok su gledali kako se kao Quasimodo  pentra na zvonik katedrale Notre Dame. Zamišljen kao gluv i polu-slep, glavnog junaka karakterišu i izrasline po telu, te se u pokretima koje pravi oseća skoro zverska agonija koja se prenosi na zvona o kojima brine. Mržnja prema običnom narodu koji se kreće i živi ispod zvonika u početku ga čini odbojnim, da bi kasnije probudila sažaljenje, pa čak i po koju suzu.

Priča o zvonaru Bogorodičine crkve odjekuje i danas, te mnogi i dalje dobro razumeju notu crnog humora koja se provlači kroz film iz daleke 1923. godine. Večiti sukob između onoga što se ima i onoga što se nema aktuelan je i danas, što samo pokazuje koliko je priča dobro napisana, ali i koliko je uloga dobro odigrana, budući da ni jedan kasniji Quasimodo ne može da se meri sa onim kojeg je odigrao Lon Chaney.

Quasimodo nije jedini monstrum koji se rodio ove godine, budući da ništa manje važni nisu ni filmovi „Warning Shadows,“ „The Stone Rider,“ „While Paris Sleeps“ (izgubljeni film).

Izvor: Paste magazin

Oceni 5