Sto godina strave i užasa (2)
Ffanti 01 S

Photo: IMDb

The Phantom Carriage (1921): Posao posle smrti

Tokom dvadesetih godina prošlog veka, pa sve do kraja ere nemog filma, prikazivao se jedan, najviše dva horor filma godišnje. Početkom decenije to su mahom bili internacionalni filmovi, dok se holivudska filmska industrija još uvek nije interesovala za ovaj žanr. Tako se 1921. godine pojavio prvi film Fritza Langa – „The Three Lights“, te F.W. Murnaua – „The Haunted Castle“, kao i mađarski „Dracula’s Death,“ koji je izašao pre filma „Nosferatu“. Film je kasnije izgubljen, ali se spekuliše da bi kopija još uvek mogla da postoji u mađarskim arhivama, iako nije prikazivan od 1923. godine.

Kao prvi veliki horor film iz 1921. ističe se „The Phantom Carriage“ reditelja Victora Sjöströma, te se smatra jednim od najboljih filmova švedske kinematografije. Radi se o remek delu kada je kompozicija u pitanju, te o važnom momentu za specijalne efekte, a posebno za duplu ekspoziciju uz pomoć koje su prikazivani oni koji su zamišljeni kao duhovi.

Osim toga što pripada horor žanru film funkcioniše i kao lekcija o moralu, te melodrama koja donosi priču sa samrtne postelje. Radnja prati pijanca Davida Holma, koji se smatra jednim od najbolje izgrađenih negativnih likova u istoriji filma. Film počinje tako što glavni junak okuplja svoje drugove po piću na lokalnom groblju, a kako bi im ispričao urbanu legendu po kojoj onaj koji poslednji ispusti dušu na kraju neke godine biva osuđen da narednih 365 dana vozi kočiju kojom se prevoze prokleti. Budući da su se okupili u Novogodišnjoj noći, gledaocu brzo postaje jasno da će David biti taj koji će umreti do kraja noći, što se ispostavi kao tačno, pa junak brzo saznaje da je priča koju je malo pre toga ispričao istinita.

Nakon što umre, Davidu pripadne čast da pomenutu kočiju preuzme od svog prijatelja Georgea, koji je preminuo prethodne Nove godine, ali ovaj prvo mora da ga uputi u „posao“, te ga povede na putovanje kroz vreme i prostor, tokom kojeg David saznaje o svim životima koje je uništio svojim pijanstvom i mržnjom prema čovečanstvu. Istina je da zaplet podseća na „A Christmas Carol,“ samo što „The Phantom Carriage“ daleko bolje opisuje tadašnjeg modernog čoveka, kojeg simbolizuje David koji se čitavog života drugima podsmevao zbog pokušaja da svet učine boljim mestom.

„The Phantom Carriage“ nije jedini film koji se rodio ove godine, budući da ništa manje važni nisu ni „The Haunted Castle,“ „The Three Lights“ i „Dracula’s Death“ (izgubljeni film).

Izvor: Paste magazin

Oceni 5