Vodič za roditelje
Reall 01 S

Photo: IMDb

The Real Thing: Razumevanje kao jedini lek

Kratki film “The Real Thing“ prati odnos oca i ćerke, te reditelj Brandon Kelley na najbolji način progovara u čast svih onih koji su proslavili Dan veterana, te onih koji su pali kao žrtve transfobije.

Sedmominutni film, koji je emitovan na dva festivala od kada se pojavio 2017. godine, prati Allie (Sophie Giannamore) koja je prošla kroz tranziciju dok je njen otac (Michael Torpey) bio na vojnom zadatku, te odsutan od kuće. Tako se Allie već uhvatila u koštac sa predrasudama koje imaju profesori i drugi učenici iz škole, pa kada sretne oca uplaši se da bi i on mogao slično da reaguje. Realnost se ubrzo pokaže potpuno drugačijom od njenih očekivanja.

Reditelj ističe da je ovim filmom hteo da ponudi primer svim roditeljima transrodne dece, ali i svim roditeljima uopšte, te odnose koji se razvijaju u tim kontekstima predstavi baš onakvim kakvi bi trebalo da budu. Pored toga hvali i talenat  i hrabrost glavne glumice, koja je i u stvarnom životu prošla kroz proces tranzicije, te taj put dokumentovala u YouTube seriji.

Film “The Real Thing” se pojavio u trenutku kada su se trans prava u Sjedinjenim Američkim Državama vratila par koraka unazad, a za vreme predsednikovanja Donalda Trumpa, pa se tvorci nadaju da će motivisati gledaoce, te im pomoći da shvate da nije neophodno da se sačeka do 2020. kako bi se ovi problemi rešili, te povratila moć upravljanja sopstvenim životom. Aktivisti tvrde kako je svaki dan „dan neke male lokalne pobede“, te podsećaju da sve počinje od nas samih, i da sloboda nije nešto što se dobija na poklon. Dok se velike bitke odvijaju u sudovima, te prilikom političkih izbora, njihov pozitivan ishod ne bi bio moguć bez onih malih heroja koji odbijaju da žive bilo šta drugo sem svojih istinskih identiteta. Takvi zajednički napori, te mreže kolektivnog delovanja, najviše utiču na promenu ukupne svesti, a zahvaljujući tome što deluju iznutra, te se zasnivaju na ličnim primerima i pričama koje uključuju ljubav, budući da počinju iz porodice i okruženja onih koji su drugačiji.

„Pokaži se“ je glavna poruka ovog filma, koji je odlično uputstvo za to kako se gradi odnos i kako se razumeju oni životi koji su drugačiji od naših.

 

Oceni 5