Homer’s Phobia
Homer1

Photo: IMDb

The Simpsons - Epizodom protiv homofobije

U ovoj epizodi poznata crtana porodica upoznaje novog prijatelja – gej muškarca po imenu John, kojem je glas pozajmio ni manje ni više nego John Waters. Bart počinje drugačije da se oblači i da nosi perike, pa mu Homer priskače u pomoć i vodi ga u lov kako bi ga podsetio da je heteroseksualan. Novi prijatelj John im na kraju epizode spasava živote, budući da su postali žrtve bizarnih lovnih okolnosti. Homer nakon toga menja stav i prihvata Johna baš onakvog kakav jeste.

Epizoda je odmah nakon prvih ideja dobila brojne kritike, te se isticalo da je tema neprikladna za emitovanje. Ipak se nastavilo sa snimanjem, pa je „Homer’s Phobia” prikazana početkom 1997. godine. Epizoda je dobila i Emmy, te GLAAD Media Award za „izvanredan televizijski sadržaj“. Bila je to prva epizoda serijala The Simpsons koja se bez uvijanja fokusirala na LGBTIQ+ pitanja, a John Waters je nakon snimanja podsetio da je smeh dobar način da se građanima približi neka tema od koje zaziru.

Patty Bouvie, jedna od Marginih sestara, se autovala u 16. sezoni koja je emitovana 2005. godine. Smithers je isto učinio deset godina kasnije, pa je 2016. konačno izjavio ljubav Mr Burnsu koji ga je odmah odbio. U istoj epizodi, koja je naslovljena “The Burns Cage”, pojavljuje se i George Takei, te se priča o aplikaciji Grindr.

Serija nastavlja sa reprezentacijom LGBTIQ+ populacije, pa je u 23. sezoni došao i red na Lisu, koja se u jednoj od vizija budućnosti pojavljuje sa dve partnerke. Ovo je svet za sve Simpsons fanove.  

Oceni 5