Sto godina strave i užasa (11)
Three 01 S

Photo: IMDb

The Unholy Three (1930): Zločinci iz cirkusa

Ova godina nije bila naročito plodna kada su horor filmovi u pitanju, pa mnogi tvrde da je najslabija u eri koja je usledila nakon nemog filma. Bilo je to ipak zatišje pred buru, budući da je već 1931. donela potpunu transformaciju horor žanra.

The Unholy Three je jedan od retkih strašnih filmova iz 1930, a važno ga je spomenuti iz nekoliko razloga – zbog Earlesa koji je u Holivud doneo vidljivost za glumce niskog rasta, te zbog toga što se radi u poslednjem filmu u kojem je igrao Chaney. U pitanju je triler sa melodramskim elementima, koji istina ima i horor momente, ali su na drugom mestu. U pitanju je rimejk istoimenog nemog filma koji je snimljen samo pet godina ranije. Verzije su jako slične, iako je ona iz 1925. nešto bolje montirana.

Zaplet se temelji na postupcima tri cirkuska izvođača – tu je lutkar (Chaney), snagator (Ivan Linow) i „najmanji čovek na svetu“ Tweedledee (Earles). Prerušavaju se u vlasnike radnje za kućne ljubimce, a cilj im je da pljačkaju mušterije. Lutkar se tako maskira u baku, Tweedledee u bebu, a radnja od obične prevare brzo stiže do ubistva. Priča zvuči kao farsa, posebno kad se pojavi odbegla gorila, ali su glumci vrlo ozbiljni, pa često ništa nije smešno.

Iako nije bilo mnogo drugih horor filmova, trebalo bi spomenuti The Bat Whispers, The Cat Creeps i Ingagi.

Oceni 5