Ućerivanje srpstva
Acce 20 S

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Тхе фирст Цлеро-Нази говернмент

Skorašnja ispitivanja u regionu na socio – političke teme, pokazala su da građani Crne Gore prednjače u mišljenjima da Covid 19 ne postoji i da je izmišljen kako bi razne interesne grupe preoblikovale svijet po svome, da najviše u regionu vjeruju u teorije zavjere ili da misle da su Amerikanci izmislili Covid 19 kako bi snažnije vladali svijetom. I ti procenti se, vjerovali ili ne, kreću iznad 40%! I sad kako takvom narodu objasniti zloupotrebe transcedetalnog kada ga ne možeš uvjeriti da ljudi stvarno umiru od sistemskog virusa, koji napada sve vitalne organe?

Američka ambasadorka u Podgorici, Јудy Рисинг Реинке, očito fascinirana velikim postotkom onih koji optužuju USA za pandemiju Covidom 19, ne može da sakrije svoje oduševljenje što su mrzitelji Amerike dobili svoju vladu u Crnoj Gori. Svako malo se sastaje sa ministrima, pozdravlja novu vlast, bez obzira što se oni koji smatraju USA prijateljskom državom ośećaju poniženo i žrtvom u sopstvenoj zemlji!

Teško je naći oblast u kojoj se nova vlast ponaša zakonito, demokratski i u skladu sa standardima koji važe u pristojnom svijetu. Počev od toga da su svoje mišljenje o prethodnim vladama uzdigli na nivo neutemeljenog aksioma, kao da je do sada bila diktatura, bez izbora, bez većinskih odluka Parlamenta u izboru pravosudnih i drugih institucija i da nije kompletna zakonska regulativa usvojena uz monitoring NVO i EU?? Uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovjesti! Kao da je Трумпoвa tupava izjava o posljednjem komunističkom vladaru postala osnov za odnos svih prema Crnoj Gori? Iako se radi o notornoj gluposti, što će svi oni po Crnoj Gori koji se kite komunističkim imenima, a koji su, gle čuda, u koaliciji sa velikosrpskim, desničarskim DF-om, potvrditi!

Volio bih da mi neko objasni po kom osnovu se želi neko lustrirati, ako su svi zakoni i sve odluke donešene u zakonitoj proceduri i ako su ih donosili parlamenti koji su izabrani na izborima koje je čitav demokratski svijet proglasio demokratskim i regularnim? Ili, po kom osnovu se mogu lustrirati sudije koje su donosile odluke u skladu sa uvjerenjem koje su imali i koje je prepušteno sudijama kao slobodno? Zato se i zove „slobodno sudsko uvjerenje“! Hoćete da ukinete pravo sudijama da samostalno odlučuju samo zato što su poneki od opozicije, potpuno osnovano, osuđeni na duže vremenske kazne zatvorom? Je li to neko hoće da se sveti što je osuđen? Pa, kako su krenuli, sadašnjoj vlasti neće trebati sudovi. Prvi će ih Dritan Abazović, po spisku koji je napravio, optuživati, valjda i zatvarati, jer mi imamo posla sa ljudima koji sve znaju, samo ne znaju đe su šuplji! Dritanu samo fali kožni mantil i brkovi pa da bude potpuno u skladu sa ponašanjem u Parlamentu. Nažalost, to nailazi na podršku zapadnih zemalja, što više nego jasno govori u kojoj su mjeri demokratski kriterijumi u svijet nisko pali.

Dritan će vam, narode, pretvarati vodu u vino, slavlje pristalica velikosrpstva, sa zastavama druge države, pretvoriti u provokacije DPS-a, nasilje po śeveru kao nasilje OZNA-e, UDBA-e, borbu crnogorskog naroda da u svojoj državi ne budu građani drugog reda kao odbranu DPS-a, potpuno nedemokratsku vlast, koja krši sve zakone, Ustav, u „prvu demokratsku vlast“, itd. Toliko je zaslijepljen svojom uskošću da uobražava kako će u arhivama ANB-a pronaći neko čudo. Da je taj ANB bio lojalan Crnoj Gori, ne bi vršljali po Crnoj Gori ruski i srpski agenti, ne bi u Crnu Goru ulazio novac na kamione, ne bi se dešavalo da se šepure po Crnoj Gori oni koji su ponosni što rade za vlade drugih država!

Osim što su nove vlasti počele sa kršenjem Ustava i zakona o ministarstvima, pa su birali ministre na čelo nepostojećih ministarstva, odlučivali bez preporuka Instituta za javno zdravlje o mjerama protiv Covida 19, iako ih zakon upućuje na to, predlagali za savjet UCG Budimira Aleksića, predavača srednje bogoslovske škole, koja nema državnu licencu i sijaset drugih gluposti, najviše me oduševila čestitka  Јудy Рисинг Реинке na „uspješnoj“ prodaji državnih obveznica u iznosu od 750 miliona eura. Ili, što bi ovi svetosavski ministri rekli – evra. Ne znam što bi rekao novoizabrani predśednik USA, Јое Биден, na njeno fenomenalno podržavanje demokratskih procesa u Crnoj Gori, transparentnosti i poštovanja zakona? Takva nam pomoć ne treba, g-đo Реинке! Da je prošla vlast htjela tu vrstu pomoći mogla je dobiti od Moskve i Putina. Pa je nije tražila!

Kako je moguće, g-đo Реинке, da o obezbjeđenju kupaca obveznica tajno pregovara lice koje je običan građanin, bez ičije zvanične odluke, obaveze da dobije saglasnost Parlamenta? Dok još nije postao ministar? Da se bez prospekta i javnog oglašavanja, direktno sa određenim kupcem sklapaju dogovori? Ne liči li to na ortodoksnu korupciju? Zar se u Americi takve stvari rade tajno? Ilegalno? Ili ćemo da vjerujemo na zaklinjanje Sv. Vasiliju Ostroškom premijera i da mu damo odriješene ruke da sve radi tajno, a mi da se molimo Sv. Vasiliju kako smo blagoslovljeni sa takvim premijerom?

Kako se odredila suma na koju će se prodati obveznice? Po kojoj proceduri je to utvrđeno, ako se zna da budžet za sljedeću godinu ne postoji ni u naznakama, niti se raspolaže sa dinamikom priliva i rashoda u budžetu? Je li to procjena tog mladog, neiskusnog gospodina, ili njegovih bivših poslodavaca? Ko se to još unaprijed zadužuje, a ne u skladu sa dinamikom deficita? Što bi kamata tekla prije nego dospiju obaveze? Procjena tog mladića, što se uči poslu na Crnoj Gori, da će kamate biti veće u martu? Pored toga što EU planira da ubaci u promet 2.000 milijardi eura i obezbedi i zemljama kandidatima povoljne uslove za korišćenje tih sredstava? Kome Vi to pričate? Ili smo mi za Трумпa bili poklonjena zemlja pa mu je bilo svejedno ko će biti ambasador u Crnoj Gori? Možda su ti što vjeruju da je Amerika proizvela Covid 19 zato tužni što je Трумп izgubio?

I manite se, g-đo Реинке, kadriranja i uređivanja Javnog servisa Crne Gore. Ugledajte se na Vašeg kolegu u Srbiji koji istražuje uličnu hranu po Srbiji i ne pada mu na pamet da se miješa u uređivačku politiku RTS, iako niko od srpske opozicije ne može da priviri na Javni Servis Srbije. Трумпoвa nakaradna politika na Balkanu je i otvorila vrata mraku koji gledamo u Crnoj Gori.

Pozdravlja li zapad i to što se mijenja Zakon o državnim službenicima i namještenicima tako da bi “liberalizovali” pristup zapošljavanju, ili drugim riječima otvorili vrata za masovno namještanje partijskog kadra novouspostavljene većine? Tim novim prijedlogom se omogućuje osobama koje nemaju nikakvo radno iskustvo na rukovodećim pozicijama da rukovode administracijom i mogu do mile volje da se uče na jadnim građanima Crne Gore. Čak je ukinut i član koji onemogućava zapošljavanje lica protiv kojih je pokrenut krivični postupak po službenoj dužnosti (teže krivično djelo). Mašala, sad će moći da konkurišu i iz ZIKS-a! Po dubini!

A sad nešto o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Očito da se radi o ministru koji nema pojma o državnoj upravi i koji je konsultacije o promjeni zakona obavio sa predstavnicima SPC prije nego je stupio na dužnost ministra! Crna Gora je više od tri godine vodila javnu raspravu o tom zakonu, tražila mišljenje Venecijanske komisije, usaglašavala sa njom, da bi se donio savremen Zakon koji bi, usput, efikasno štitio istorijsko naslijeđe Crne Gore. Sad dobismo takve eksperte da nema potrebe na zakonske procedure, Ministar će da razgovara sa kim hoće, bez obzira što ga međunarodne povelje i zakoni Crne Gore tjeraju na zabranu diskriminacije, da unosi izmjene kako mu padne na pamet, usput prepisujući formulacije iz Zakona o crkvama Srbije… Pa nas, na kraju, pokeraškim blefom, plaši novim zakonom. Nema potrebe Ministre, taj postojeći Zakon je usklađen sa svim međunarodnim standardima u sekularnim društvima. To što vi ne poštujete sekularnost, već ste skupljani u Vladu po svetosavskim principima, to što ničim ne pripadate prostoru Crne Gore, nijeste prvi izvanjac koji hoće da nam uređuje naciju, crkvu, državu, i što zastupate interese druge države i njene Crkve, ne znači da smo mi pasli travu pa ćemo da pristanemo na sve.

Jedan iz plejade nedoobrazovanih političara nove vlasti izjavi kako CPC ne priznaje nijedna crkva. Valjda hoteći da kaže da se ne pita ništa?! I to je prava mjera njihovog djelovanja i bavljenja stvarima, bez prethodnog napora da sebe edukuju. Pa, evo da mu pomognem. Po svim međunarodnim dokumentima i odlukama suda u Strazburu država ne smije da se bavi međucrkvenim odnosima i ko koga priznaje ili ne priznaje. Država je dužna da sve vjerske organizacije tretira podjednako bez diskriminacije i davanja povlašćenog položaja. Čak ni kad su u pitanju tzv. tradicionalne crkve. Možda ne zna zato što se čovjek kiti imenom socijaliste, a socijalisti nijesu crkveni ljudi? Ali ga, kao političara, to ne opravdava.

Na isti način kako zloupotrebljavaju ćirilično pismo sada kad su došli na vlast, ogadili su ga svima drugima, pretvarajuća ga u srpski nacionalni simbol. Mada ja nikada nijesam koristio ćirilicu, sem u školi kad se moralo, nadam se da će svi koji ne žele Crnu Goru na istoku, ni kulturološki, ni politički, prestati da je pišu, kako bi shvatili oni koji imaju namjeru da nam ućeruju srpstvo i kroz pismo, da su se uhvatili jalovog posla. Takvim zastranjivanjima su u svim zemljama biše Jugoslavije ostalim narodima probudili nacionalni ponos, posvađali se sa svim njima, i dalje ubijeđeni da su u pravu. Zato što ti drugi narodi nijesu pognuli glavu! Tek Crnogorcima to ne priliči!

*Tekst prenosimo sa portala Aktuelno uz dozvolu autora

Oceni 5