Sarajevo: Izložba "Nadrealističkog integracionizma"
Intgr 01 S

Photo: Galerija Brodac

To nisam ja, to je moja trauma

Prepoznatljivi kvadrati koji fotografijama i komentarima spajaju nespojivo prvi put će izaći iz virtualnog svijeta i popuniti prostor tradicionalno namijenjen izlaganju umjetničkih djela. Osim što će fotografije ličnosti iz svijeta pop kulture, sporta, muzike, politike, religije, duhovito kombinovane sa narodnim izrekama, svakodnevnim frazama, stihovima popularnih pjesama, parolama itd., popuniti offline prostor, izložbu će, kako bi zadržala duh medija kojem izvorno pripada, pratiti i videomaterijali.

“Kroz postavku izložbe Nadrealističkog integracionizma želimo kreirati prostor brisanja granica između 'niske' i 'visoke' umjetnosti. Dozvolit ćemo da obje od ovih krajnosti dođu do najviših stupnjeva svog izražaja, kako bi zbog visokog intenziteta svog istovremenog prisustva jedna drugu ukinule, rastvorile. Galerijski prostor, u skladu sa ovom idejom, preopteretit ćemo velikim brojem sadržaja iz pop kulture - sadržaja koji u isto vrijeme njoj pripadaju ali je i kritički nadilaze“, kazao je, najavljujući izložbu, Mak Hubjer, voditelj galerije Brodac.

Nadrealistički integracionizam je Facebook stranica čija baza fanova prelazi broj od 53.000. Kreirana je 2014. godine, a kao autori iza nje se kriju Zerina Nezić i Almir Kljuno.

“Nadrealistički integracionizam je skoro četiri godine dio mog života i ovom izložbom će na jednom mjestu biti prikazano i zaokruženo sve ono što se dešavalo tokom tog vremena - sva zabava, inspiracija i rad. Ono što me raduje je to što ćemo imati jedinstvenu priliku da upoznamo ljude koji prate stranicu jer su i oni dio ove cijele priče“, kaže Zerina Nezić.

Koristeći priliku da svima poznate ličnosti i situacije u kojima se nalaze protumače na neobičan i duhovit način, autori Nadrealističkog integracionizma i ovom izložbom žele dati prilog općem haosu riječi i slika.

“Ideja za izložbu se javljala i ranije, ali tek je sada sazrio trenutak za nju. U određenom smislu izložba je vrhunac nečeg što smo radili dugo i predano. Bit će zanimljivo vidjeti kako se ova prevashodno internet forma ponaša u stvarnosti, na papiru, u velikom formatu. Također je izazov od preko hiljadu slika predstaviti ih toliko da stanu na prste nekoliko ruku“, istakao je Almir Kljuno.
Izložba je prodajnog karaktera, bit će otvorena 8. decembra u 19 sati, a ulaz na postavku je slobodan za sve posjetitelje/ice svaki dan od 12 do 20h.

Mirnes Sokolović: Nadrealistički integracionizam – šta je to?

Nadrealistički integracionizam kao da ne vjeruje ni u što, jer dolazi nakon svega. U doba kad mainstream vizualne umjetnosti pjene nad naopako nasađenim društvom, kao da žele ispraviti čitav svijet, Nad-Int koristi prigodu da ubije vrijeme i malo se poigra najčešćim sloganima, općim mjestima, žargonom, doskočicama, zagonetkama, aktualijama, refrenima šlagera, poslovicama, narodnim dosjetkama, stavljajući ih na podlogu sasvim neprikladnih fotografija, najčešće portreta, koji u kratkom spoju s tekstom sijevnu humorom ili apsurdom.

To što Nad-Int nije zainteresovan za društveni angažman i što ni s kim ne dijeli vrijednosti nimalo ne znači da nije raspoložen da iskoristi aktualije, dubeći na glavi, čudnim spojem teksta i fotografije poručujući da ne želi zauzimati stranu, osim okrenuti sve naglavačke. Autori stranice Almir Kljuno i Zerina Nezić najprisutnijim situacijama ili aktualnostima (poznatim većini) pristupaju s jednim nemarom, ne brinući za pravo značenje, dajući prilog da nonšalans i nadrealistička alogija nađu sretnu realizaciju u spoju vlastite lapidarnosti i (ne)kongruentnosti sa fotografijom.

Manir Nad-Inta skriva se, dakle, u preregistraciji: uzeti jednu situaciju, jedan citat stvarnosti i minimalno intervenirati stavljajući ga u sasvim drugi kontekst. Po neobičnosti te preregistracije, prema njenoj začudnosti, mjeri se i uspjelost date naljepnice. Uzeti Frojda, provučenog kroz instagramske filtere, dok ne dobije njušku i uši, i sažeti kvintesenciju njegova djela u parafrazu jedne reklame: To nisam ja to je moja trauma – u tome se skriva poetika Nad-Inta i njegov glavni efekt.

Nad-Int zainteresovan je za glumce, pisce, filozofe, fudbalere, pop pjevače, selektore, reditelje, političare, za ljude u žiži interesovanja, koristeći svaku priliku da te općepoznate persone i situacije u kojima se nalaze pogrešno protumači, sve dok ne obmane javnost i doda svoj prilog općem haosu riječi-slika, kao da želi učiniti stvari još nejasnijim.

Ne propuštajući prigode da općim mjestima prožonglira, s glavom koja ide lijevo-desno, administritatorima stranice Nadrealistički integracionizmu ne samo da se fućka za prava značenja i stavove tih stvarnih ljudi (da o kritičkom i emancipacijskom potencijalu njihova djela i ne govorimo), nego se ne trude mnogo kristalisati ni sopstveni stav. Pri tom, to ne znači da autori brižljivo ne gaje jednu anarhističnu senzibilnost, tako da se ne bi dobro proveo nijedan autoritarizam i ukidač slobode, ako administritatori nekad spadnu na to da se bave tim trivijalijama, kao što je imanje političkog stava.

Nad-Intu uspjelo je izvrnuti naglavačke i tradiciju na koju se poziva. Dok je nadrealizam vremenom napuštao (dadaistički) nemar i prelazio sav u politički stav, Nad-Int koristi svaku priliku – uostalom kao i SIC! – (ne samo da se dobro poigra) nego i da podstakne nezasitnost vladajućeg sistema, pojača sveopštu kakofoniju i ponovo osvoji nepregledne horizonte nonšalansa.

*Tekst Mirnesa Sokolovića prenosimo sa portala Sic.ba


Galerija

Oceni 5