Riječki novi val u svježim obradama
svadbas

Dramatično zanimljiva obrada pjesme grupe Xenia: Svadbas

Photo: Pula Film Festival

Top 10 Ri Covers: Od Bjesova do Svadbas

10. BJESOVI: Raskomadana strv. Ova ista kompozicija nije doživjela velike preinake u odnosu na Grč standard, pa je i trajanjem ostala ispod dvominutne izvedbe. No, sam izbor ove egzotične stvari te uvrštavanje na album kultnog srpskog HC benda iz Gornjeg Milanovca (otkud dolaze i stripovi) predstavlja pravo iznenađenje i duboki naklon Zofovoj beskompromisnosti i upornoj dosljednosti kojom nas ne prestaje obasipati već više od tri desetljeća svog postojanja.

9. EVA BRAUN: Ne dozvoli. Pjesmu je sredinom osamdesetih posebno za djevojke s Kvarnera, Cacadou Look, napisao pokojni lider VIS Idola, Vlada Divljan. Pitka i šarmantna pop pjesma, koju je i sam autor ovjerio svirajući gitaru, objavljena je na debi albumu Opatijki, Tko mari za čari, 1987. Ne odstupajući previše od takvog osnovnog pristupa, bečejski je bend dvanaestak godina kasnije snimio vlastitu verziju za koju bismo mogli reći, poznavajući tek površno dugogodišnje djelovanje ovog sastava (inače, članovi su Eve Braun dobri prijatelji s grupom En Face, pa je Sandro pred nekoliko godina napravio predivnu verziju Evina hit singla Labirint), da je pisana upravo za njihov jedinstveni alter pop izričaj!

8. GIPSS: Program tvog kompjutera. S ovim elektro klasikom Denis & Denis imam problema. Naime, objavljen je najveći broj verzija od ijedne druge riječke pjesme, i to u rasponu od swingerske (Marko Tolja) do tehno (Denise) inačice, pa sve do gitarske (Onli tu i Sanya D Rio) i nihilistički cinične verzije koju je snimila riječka skupina Gipss, 1997. godine objavivši je na svom jedinom albumu UH! Kako sam ovoj posljednjoj bio ujedno i producent izabrao sam nju za podsjetnik na slavne dane devedesetih kad je alter rock bio na vrhuncu, a Gipss s video spotom zasjeli na sam vrh najvažnije domaće top liste Hit Depo. Režiju potpisuje Predrag Ličina, autor već sada kontroverznog filma naziva 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj'.

7. NEPAL: Na tragu. Kad je Rajko odlučio okupiti bend napravio je to bez fige u džepu. Želio je nastaviti svojim divljim zvukom i autorstvom tamo gdje su stali prvoborci novovalne Rijeke, Paraf i Termiti. Misija: uspješno dovršena. Prvi album, objavljen na kazeti 1995., snimljen je na Krku s Predragom Trpkovom, iskusnim producentom i motivatorom, vanjskim članom benda. Kad je odličan materijal zgotovoljen, Rajko ipak poseže za još jednim bonus adutom – uvrštava na album obradu – po kojem će se nazvati i debi album - Paraf klasika, te ugošćuje i samog Pjevača, tzv Fanatika. Valter Kocijančić se zaista vratio doma! Nakon 15 godina studijske apstinencije zazvučao je isprve uvjerljivo i sigurno kao da je riječ o Kabulu, 1980! P.S. Video s pjesmom “Na tragu” Nepala je nestao s YouTubea, te umjesto toga imamo Nepal s drugim muzičkim brojem “U glavi ... meteori”

6. E.N.I.: Sama. Feministički klasik iz repertoara – opet – Cacadou Look, našao je svoj način kako preživjeti i u konzervativnom 21.stoljeću na domaćem terenu. ENI su albumom Da Capo povratile svoje mjesto na pop tržištu kako Hrvatske tako i Slovenije, najviše zahvaljujući silnom trudu izdavača Dallas Records. Isti naslov je zapravo prepun odličnih obrada, od Idola (Rijetko te viđam sa djevojkama) do Videosex (Ti si moja ruža i Orion), Milke Čakarun (Ča je ča) do Let3 (Mara Pogibejčić je nastavak sage o Profesoru Jakovu). Sama je doživjela i svoju koncertnu izvedbu na velikom prigodničarskom spektaklu 25. Ri Rock, kada su je djevojke otpjevale zajedno s jednom od autorica, Ninom Simić!

5. ZORAN MIŠIĆ: Svijet za nas. Mladi slavonski roker je zapravo ovu stvar uvrstio na svoj debi tek kao dodatak albumu, bez osobite želje da mu ona postane nekakav teret u budućoj karijeri, nešto s čime će ga kasnije identificirati fanovi. No, pjesme nalaze svoj način za preživljavanje pa se snimak uskoro nametnuo u radijskom eteru, a Zoran je zaključio da bi bilo protuproduktivno zanijekati činjenicu da je Lauferovom pjesmom samo dodatno učvrstio svoj status, pa je uskoro snimljen i video spot na tu temu. Zanimljivo, Svijet za nas je snimljen u studiju GIS, s Matejom Zecom.

4. ATHEIST RAP: Narodna. Još jedan bend iz Srbije koji poseže za riječkom punk himnom iz repertoara Parafa. 'Nijedne nema bolje od naše policije' je naravno najbolje napisan stih kojim se veliča antiestablišment stav, kako nekad tako i sad. Nije nikakvo čudo što su se Novosađani identificirali s njim krajem devedesetih kad je aktualni režim Srbije predstavljao posljednji bastion dvojbene demokracije u Europi. Verzija Narodne je furiozna, jedinstvena i zajebana! U pravo vrijeme na pravom mjestu!

3. POPCYCLE: Zaboravit ću sve. FIT je drugom pločom sebi prokrčio put prema velikom broju slušatelja. Tome svakako nije odmogla ni prekrasna pop pjesma koja se našla na tom albumu, Daj mi ruku. Štoviše, iako nije nikad službeno objavljena kao singl ubrzo se počela favorizirati na njihovim koncertima kao nezaobilazna. Ne čudi stoga što je i beogradski sastav Piloti imaju povremeno na repertoaru za podizanje raspoloženja. Verziju Zaboravit ću sve koju ćete čuti ako kliknete na link je sjajna, a Popcycle, sve redom bivši članovi već spomenute Eve Braun, bend od kojeg su se očekivale velike stvari.

2. SLOBODNA EVROPA: Vjeran pas. Shvatit ćete odmah zbog čega mi je ova verzija bolja i draža negoli npr od LET3 ili Zvonkove beležnice. Naime, punk/novovalni sastav Slobodna Evropa dolazi iz Slovačke i u svom repertoaru imaju pjesme koje dolaze iz naše regije, no ono što ih čini supereklektičnim u svojim izvedbama jest da ne odstupaju niti milimetra od jezika na kojem su prvi puta ispjevane! Dakle, želite čuti kako Slovak pjeva na hrvatskom? Reći ću vam prije negoli se linkate da to čine besprijekorno! A da je muzički kontekst i svirka vrhunska, uvjerit ćete se i sami.

1. SVADBAS: Povezi me. Pa, da. Broj jedan je pripao zagrebačkom bendu koji Funčićevu pjesmu s prvog albuma Xenije zaista interpretira na svoj, autorski način. Godine 2000. su je objavili na drugom albumu Jug, odlično je uklopivši u zvuk hipnotičkog trip hopa kojim su se onomad kretali. Usporivši pjesmu daju joj potpuno novi ambijent i značenje - žurba i nervozna gorčina s originala nestaju u korist prihvaćanja, pomirenja. Ljubičin glas je mekan, odmjeren -  ali ne i hladan nego promišljen, briljantno podložen odličnim aranžmanom i svirkom. Pjesma je 1982. služila samo kao B strana singlu Moja prijateljica, a na debi albumu Kad nedjelja prođe, nanovo je snimljena i preimenovana u Vjetar u kosi. Kako su uopće Svadbas došli do ove pjesme objasnio je Pavle Miholjević, gitarist grupe i, uz Juru Ferinu, producent mnogih domaćih zapaženih albuma: “Za ideju oko obrade pjesme je zaslužan Jura. Kako on kaže, to je jedna od najljepših pjesama iz njegovog djetinjstva. Kasnije je postala i svima nama iako sam osobno uvijek bio protiv obrada. Lijepo je biti tako razuvjeren. Ideja je bila čuti kako bi zvučala u sporijoj i nježnijoj verziji, s gudačima... probali smo i odlično se uklopila u album Jug koji smo tada radili. Drago nam je da se i danas pamti. Pouka: obrađivati!”

* Vlado Simcich Vava je riječki gitarist, autor, producent, najpoznatiji po činjenici da je bio članom grupe Laufer u njihovu najintenzivnijem razdoblju od 1993. pa do razlaza 1996. godine, kada su i objavljeni svi nosači zvuka. Ovaj tekst, originalno objavljen novembra 2015, prenosimo sa sajta mojarijeka.hr 

Oceni 5