Izbor glazbenog magazina RiRock.com
Sinnt 01 S

Među prvih pedeset: Grupa Sinteza iz Rijeke

Photo: Facebook

Top 50: Riječka rock scena (2)

Šta je te 2007. povodom ove liste pisao RiRock.com? Čitamo: Ponukani e-mailovima čitetelja RiRock.com magazina i čestim zahtjevima za raznim RiRock pjesmama koji se se nakupili u ove tri godine, napravili smo, uz nezaobilazna žestoka redakcijska polemiziranja, top listu od 50 najboljih pjesama riječke rock scene od njenih najranijih dana do našeg vremena. Princip odabira bio je ”jedan izvođač - jedna pjesma”, što je u nekim slučajevima izazvalo mnoštvo nedoumica našeg omanjeg redakcijskog tima - primjera radi, katalog Damira Urbana, obje postave Parafa i Leta3 uistinu su nas stavili pred teške dvojbe - koju pjesmu od mnoštva vanserijskih uradaka izdvojiti?

U ovom odabiru koji obuhvaća gotovo tri desetljeća glazbe u Rijeci ne radi se samo o najboljim tekstovima već - o najboljim pjesmama prema tzv. općem dojmu (tekst, glazba, aranžman, društveni kontekst, interpretacija na snimci i na koncertima itd.). Nije bilo lako, ali bilo je svakako zanimljivo ”krojiti” ovu, priznajemo subjektivnu, top-listu ”Najbolje pjesme riječkog rocka” - rezultati dvotjednog promišljanja su pred vama. Tumačenja ”kako, zašto, da li, gdje,...” ostavljamo otvorena - možda i vas ponuka da i vi napravite neku svoju, drugačiji ili sličnu, top-listu najboljih pjesama Ri rocka. Ovo je naš (dijelom i vaš zahvaljujući brojnim e-mailovima) odabir od ukupno 50 žanrovski raznovrsnih pjesama riječkih glazbenika od 1979. godine do danas.

*U drugom nastavku, predstavljamo pjesme od broja 44. do 38..

50 najboljih Ri Rock pjesama (1979-2007):

44. ASHES YOU LEAVE - Passage back to life

Riječki death metal band osnovan je još 1995. pod imenom Icon, ali su brzo promenili ime u Ashes To Leave; debi LP “The Passage Back to Life” su objavili 1998, a do 2012. sakupili ukupno sedam albuma. Kroz grupu je prošlo puno članova, recimo: Berislav Poje, Marta Batinić, Matija Rempešić, Luka Petrović, Dunja Radetić, Neven Mendrila, Kristijan Milić, Vladimir Krytuija, Tamara Mulaosmanović…

43. IDEJNI NEMIRI - Bombe i bomboni

Pop-rock /new-wave band aktivan početkom osamdesetih. Originalni članovi Idejnih nemira bili su - Davor Oreb (bas, vokal), Igor Willheim (gitara, vokal),  Saša Tumara  (bubnjevi) i  Goran Troha (klavijature). Pjesma “Bombe i bomboni” nalazi se na kompilaciji “Rijeka-Paris-Texas”, a pojavljuje se i na antologiji “Riječki novi val”  gde Idejni nemiri imaju još dve numere: “Ja sam narkoman” i “Mala moja”. Kao bonus, van liste, predstavljamo pjesmu "Ja sam narkoman".

42. ZONA INDUSTRIALE - Yellow bucket

Alternativan rock sastav iz Rijeke koji je vrhunac svog postojanja ostvario tijekom ratnih godina. U to vrijeme smatrani za jedne od najboljih gradskih bendova koji su često svirali u susjednoj Sloveniji. Marin Alvir, pjevač i gitarist grupe, kasnije osniva projekt Marinada.

41. MC BUFFALO - Moja domovnica

MC Buffalo, pravim imenom Dean Bubalo, bio je pionir hip-hopa u Hrvata, autor prvog rap-albuma na ovim prostorima i prve zabranjene pjesme "Moje domovnica".  Negdje u proljeće 1991. pojavio se “First Cut” za koji se smatra da je prvi hrvatski rap album. Preminuo je u Rijeci 2012. godine.

40. DOWNFALL – Second

Po prvi put predstavljeni na kompilaciji “Strašni Riječani” iz 2006, Downfall nude najbolji i najperspektivniji metal. Težak, ali izuzetno melodičan zvuk inaugurira Downfall u predvodnike domaće death metal scene.

39. FOF - Not one of Them

Riječka grupa f.O.F. vodeći je domaći predstavnik pravca koji se '80-tih pojavio kao agresivni odgovor na newwaveovski šminkeraj. Kako kažu teoretičari glazbe, f.O.F. zvuči onako kako bi danas zvučali vodeći bendovi svjetske scene '80-tih da je svijet kojim slučajem izbjegao sudar s grungeom. To ne čudi ako uzmemo u obzir da su članovi sastava nekadašnji motori pokretači grupa Transmisia, Regoč, Very Expensive Porno Movie i PXA u njihovoj najkreativnijoj fazi.

f.O.F. svoj glazbeni rukopis oslikava sumornim tonovima, no istodobno stvarajući vrlo pitko i dopadljivo ozračje, što je uhu neodoljiva kombinacija koja se u regiji ne sreće prečesto. Vlasnici su prilično unikatnog albuma "Not One Of Them“ (Slušaj najglasnije, 2007.)

38. SINTEZA - Mrtva maca

Sinteza je glazbena skupina iz Rijeke koju su osnovali Hrvoje Puškarić i Sandi Bratonja 2005. godine.Hrvojeve klasične skladbe nastale na klaviru poslužile su kao plodno tkivo za nastanak zanimljivog koncepta - sinteze klasične i moderne glazbe. Nakon što je Sandi aranžirao ostatak instrumenata,loopove, bas gitare i gitare,pojavila se potreba za novim članovima kako bi se skladbe mogle što kvalitetnije realizirati uživo. Bendu se 2006. pridružio vrsni bubnjar iz Splita, Goran Pleić, te gitarist Luka Toman.

U IDUĆEM NASTAVKU: PJESME OD REDNOG BROJA 37-30.

Oceni 5