Izbor glazbenog magazina RiRock.com: Najbolje pjesme iz Rijeke od 1978. do 2007.
Popp 04 S

Koncert grupe Denis & Denis u Beogradu: Marina Perazić i Davor Tolja

Photo: Zoran Trbović/XXZ

Top 50: Riječka rock scena (5)

Šta je te 2007. godine povodom ove liste pisao RiRock.com? Čitamo: Ponukani e-mailovima čitetelja RiRock.com magazina i čestim zahtjevima za raznim RiRock pjesmama koji se se nakupili u ove tri godine, napravili smo, uz nezaobilazna žestoka redakcijska polemiziranja, top listu od 50 najboljih pjesama riječke rock scene od njenih najranijih dana do našeg vremena. Princip odabira bio je ”jedan izvođač - jedna pjesma”, što je u nekim slučajevima izazvalo mnoštvo nedoumica našeg omanjeg redakcijskog tima - primjera radi, katalog Damira Urbana, obje postave Parafa i Leta 3 uistinu su nas stavili pred teške dvojbe - koju pjesmu od mnoštva vanserijskih uradaka izdvojiti?

U ovom odabiru koji obuhvaća gotovo tri desetljeća glazbe u Rijeci ne radi se samo o najboljim tekstovima već - o najboljim pjesmama prema tzv. općem dojmu (tekst, glazba, aranžman, društveni kontekst, interpretacija na snimci i na koncertima itd.). Nije bilo lako, ali bilo je svakako zanimljivo ”krojiti” ovu, priznajemo subjektivnu, top-listu ”Najbolje pjesme riječkog rocka” - rezultati dvotjednog promišljanja su pred vama. Tumačenja ”kako, zašto, da li, gdje,...” ostavljamo otvorena - možda i vas ponuka da i vi napravite neku svoju, drugačiji ili sličnu, top-listu najboljih pjesama Ri rocka. Ovo je naš (dijelom i vaš zahvaljujući brojnim e-mailovima) odabir od ukupno 50 žanrovski raznovrsnih pjesama riječkih glazbenika od 1979. godine do danas.

*U ovom, petom nastavku predstavljamo pjesme od broja 20 do 11

50 najboljih Ri Rock pjesama (1979-2007):

20. Transmisia - U sebi do kraja

Kad su pobijedili '87. na lokalnoj gitarijadi zvali su se Transmisija, a bubnjeve je svirao Bradaschia (poslije: Fancy Lazy, LET3, Urban&4). Gitarist Robert Paus i basista i pjevač, Siniša Simper ipak ostaju zajedno i kroz krizni period te početkom 90-tih angažiraju Žnometa kao novog bubnjara. U Veneciji, gdje Simper studira, nalazi kontakte i nakon nekog vremena talijanski izdavač Wide Records u ovom riječkom bendu vidi izvrsnu priliku. Album “Mincing Machine” je realiziran na svim nosačima zvuka – kazeti, CD-u i ploči, i bio je pjevan većinom na engleskom jeziku, osim dvije pjesme. Materijal je sniman u dvama studijima: Belveder s Robertom Funčićem i Alchemia Predraga Trpkova, a za potrebe inozemnog tržišta prilagodili su naziv sastava izbacivši iz njega slovo 'j', dakle: Transmisia.

19. My Buddy Moose - Music

Kad slušamo My Buddy Moose, osjetimo duh Wilca, The Walkaboutsa, The Jayhawksa, Ryana Adamsa, pa i regionalnih On Tour ili neprežaljenih Rebel Star, što u konačnici znači da se ovdje nalazi ono za čim mnogi žude, opuštajuća glazba temeljena na americani. My Buddy Moose objavili su četiri albuma: “My Buddy Moose” (2006), “Wonderful Feeling of Emptiness” (2010), “Shine! Shine! Shine!” (2013) i “IV” (2017), sve za izdavačku kuću Dancing Bear.

U čast grupe My Buddy Moose poklanjamo čitaocima još jedan video; pjesmu “Terrible Place” sa albuma “IV”.

18. Hal & Meri Trošelj - Speak to me

Meri Trošelj, riječka kantautorica, dobitnica Porina 2005. za najbolju vokalnu izvedbu skladbe "Speak to Me" koja se može naći na albumu "Infinity" Damira Halilića - Hala, poznatog hrvatskog i svjetskog gitarista i stalnog suradnika Meri Trošelj.

17. Belfast Food - Šporki stari grad

Belfast Food glazbeni je sastav iz Rijeke koji djeluje pod ovim imenom od listopada 1996. godine. Prvi album objavili su u rujnu 1997. godine pod naslovom “Live in Rijeka”. Snimljen je uživo na koncertu u Rijeci prilikom irskog i hrvatskog Uskrsa. Slijedi album pod nazivom “Zašto zato” iz 1999. godine, a oba albuma su izdana za izdavačku kuću Kondorcomm iz Zagreba. Godine 2003. za novu izdavačku kuću Dallas Records objavljuju treći CD “Melodije Irske i Kvarnera”. Sastav i dalje nastavlja sa radom, stalno održavajući koncerte diljem Hrvatske, a sve više i u Sloveniji, sa planovima za teritorijalnim koncertnim širenjem.

16. Unlogic Skill - Daj mi dim

Sredinom devedesetih nešto se događalo u Rijeci. Grad iznimno značajan za alternativnu scenu Hrvatske bio je iznimno bogat kvalitetnim sastavima, a jedan od takvih bio je i rap-metal bend Unlogic skill, preteča danas iznimno popularnih bendova sličnih žanrovskih karakteristika, TBF-a i Dubioze Kolektiva.Na čelu ove ekscentrično popularne skupine bio je Damir Badurina Bada, a uz njega članovi su bili Neven Milutin, gitaristi Dražen Baljak, Vedran Vučković Vule i Ivan Bačić Ivko, te na bubnjevima Borna Mance. Momci koji su uzore tražili u The Beastie Boysima i Rage Against the Machineu, žarili su i palili još od samih početaka, kao demo glazbenici te su njihovi koncerti predstavljali vrhunske doživljaje, a mnogi će reći kako su njihove najbolje stvari one koje zapravo nisu nikada izdane. Godine 1998. godine za Dancing Bear su izbacili prvi od ukupno dva albuma, hvaljeni “Zakon” ,a 2001. naslijedio ga je neuspješniji, “Nelogični”. Nažalost, 29. listopada 2008. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, Damir Badurina Bada je počinio samoubojstvo, a pronašao ga je zaposlenik njegovog disco cluba “Tesla”.

15. Ri Val - Ajmo Rijeka

Nekadašnji prvi jugoslovenski Band Aid, Ri-Val je početkom devedestih, napravio antiratnu pjesmu "Go Home", jednu od ponajboljih u korpusu tzv. domoljubnih pjesama. Krajem devedesetih, Ri-Val se opet okupio kako bi dao podršku Rijeci da se oslobodi raznih društvenih nametnutih okova i istakne ono najbolje što ima u sebi. Treća pjesma Ri-Vala zove se "Ajmo, Rijeka", a sve tri objavljene su na CD singlu koji je izdao Dallas.

14. Cacadou Look - Kao pjesma

Nakon što su od svojih prijatelja posudile instrumente, Jasmina Simić (vokal), Tatjana Simić (bubnjevi), Suzi Kožić (bas-gitara), Sandra Vrančić (gitara) i Tamara Vrančić (klavijature), osnovale su sastav Cacadou 1983. godine u Opatiji. Objavile su dva studijska albuma “Tko mari za čari” (1987) i “Uspavanka za Zoroa” (1989). Razišle su se 1991. godine nakon koncerta održanog 25. svibnja u Zagrebu.

13. Denis & Denis - Program tvog kompjutera

Davor Tolja i Marina Perazić 1982. godine osnivaju pop duet kojeg nazivaju Denis & Denis. Marina je prije toga pjevala u zboru "Jeka primorja", dok je na fakultetu gdje je studirala građevinu bila članica mulitmedijalnog sastava Sigma Tau.Sastav Denis & Denis je vrlo brzo postigao uspjeh, za što su bili zaslužni efektni demo snimci i Marinin seksipilan vokal. Gotovo su preko noći osvojili sve veće radio postaje u bivšoj Jugoslaviji. Prvi nastup imali su krajem 1982. godine u riječkoj Dvorani mladosti kao predizvođači sastavu Boa, dok 1983. godine dobivaju veliku medijsku pozornost. Sljedeće godine objavljuju svoj prvi studijski album pod nazivom “Čuvaj se!”, kojeg je najavio hit singl "Program tvog kompjutera".

12. En Face & Damir Urban - S dlana Boga pala si

Pjesma “S dlana Boga pala si” objavljena je 1994. na istoimenom albumu riječke rock grupe En Face. Pjesma je snimljena u duetu sa Damirom Urbanom iz grupe Laufer, i nagrađena diskografskom nagradom Porin za najbolju vokalnu suradnju. Također, ovo je jedan od najizvođeninjih hitova hrvatske rock glazbe.

11. Ogledala - Ogledala su oko mene

Nakon što je grupa Istočni izlaz zvanično prestala s radom, band se okrenuo novim pjesmama i novom imenu – Ogledala. Damiru Bajiću, Dadu Trpkovu i Miru Zupčiću priključio se originalni bubnjar Istočnog izlaza Leo Rumora, koji je osim bubnjarskih preuzeo i vokalne dionice. Razrađeniji i profesionalniji pristup priskrbio je dulji vijek trajanja Ogledalima (unatoč kasnijim promjenama postava, a pridružio im se i bivši basist Istočnog izlaza Nenad Milković), nepodijeljenu podršku publike i kritike. S njihovog jedinog albuma  stiže pjesma “Ogledala su oko mene”.

* U idućem, finalnom nastavku predstavljamo pjesme od broja 10 do broja 1.

 

Oceni 5