Melodije za dva Božića
Dvidd 01 S

Photo: Philly.com

Top lista božićnih pjesama

1. John Lennon: Happy Xmas (War is Over)

Prvo mjesto s razlogom je pripalo Lennonu i njegovom pacifističkom klasiku, pjesmi koja, kada je objavljena, nije došla ni blizu Billboarda, a danas se smatra ne samo himnom borbe protiv rata u Vijetnamu, već i himnom Božića.

2. The Pogues: Fairytale of New York

Ovako su to zamislile i izvele irske legende - nije čudo da su irski i britanski fanovi upravo Fairytale Of New York nekoliko puta izglasali za najbolju božićnu pjesmu svih vremena, na magazinskim, radijskim i TV anketama. Pjesama se prvi put pojavila 1987.

3. Queen: Thank God It's Christmas

Brian May i Roger Taylor, gitarist i bubnjar Queena, ovu su pjesmu napisali još 1984. godine, ali ona nije uvrštena ni na jedan studijski album grupe. Svijetu je napokon predstavljena na kompilaciji Greatest Hits III 1999. godine.

4. Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You

Imala je Mariah Carey puno hitova tokom svoje karijere, ali ovaj je bio i ostao najveći - prije svega zato što ga slušamo svake godine i to u količinama koje ispiru mozak. A svima kojima je dosadila izvorna verzija, tu je i relativno svježi "remake" - duet s Justinom Bieberom.

5. Bruce Springsteen: Santa Clause is Coming to Town

Ni Springsteen nije odolio duhu Božića, ali umjesto autorskog pristupa, odlučio je izvesti evergreen koji su napisali John Frederick Coots i Haven Gillespie, a koji je prvi put na radiju izveden još 1934. godine.

6. David Bowie & Bing Crosby: Peace on Earth / Little Drummer Boy

Jedan od ranijih primjera mash up singla - božićna pjesma Little Drummer Boy - napisana je još 1957. godine, a Peace on Earth je dodan u smjesu za potrebe jedinstvenog dueta Bowieja i Crosbyja.

7. Elvis Presley: Blue Christmas

Kao i s većinom svojih hitova, Elvis je i ovu blagdansku himnu američkog sjedanja uz okićeni bor preuzeo od drugih, ovog puta od autora Billyja Hayesa i Jayja W. Johnsona pa je pretvorio u rock klasik iz najranijih dana žanra, još 1957. godine.

8. The Kinks: Father Christmas

Božić iz pjesama nije uvijek idealiziran - ponekad se i okrutna modernizacijska, kapitalistička priroda blagdana nađe opjevana u ovakvom klasiku, u kojem britanski pop-rockeri The Kinks pjevaju o djeci koja prebijaju Deda Mraza jer im je odlučio darovati igračke, a ne gotovinu.

9. Paul McCartney: Wonderful Christmas Time

Bivši Beatles pjesmu je snimio još 1979. godine, ali ona nikada nije bila toliko veliki hit u SAD, koliko u Evropi. No do danas, postala je popularna meta obrada, a svoje su verzije snimili svi od Hillary Duff do Kelly Rowland.

10. RUN-DMC: Christmas in Hollis

Božićni rap osamdesetih je godina bio poprilično popularna stvar, a na jednoj od takvih kompilacija pojavila se i ova pjesma hip hop legendi. Najluđe od svega, ona je upala na 78. mjesto Billboardove hip hop i R&B ljestvice 2000. godine - čak 13 godina nakon što je prvi put objavljena.

Oceni 5