Nepotpuna slika
Protest karmin Makedonija

Photo: Ognen Teofilovski/Reuters

Trag poljupca na policijskom štitu

Kao mjesto prosvjeda navode se New York, Pariz, Beograd, Moskva i Buenos Aires. Nije tome za čuditi se, svi navedeni gradovi, a i mnogi drugi, posljednjih su godina mjesta na kojima se građani javno okupljaju i izražavaju negodovanje protiv vlasti, a navedeni gradovi samo produbljuju enigmu oko zagonetne djevojke i njezinog još zagonetnijeg motiva.

No ma koliko god se u šumi izvitoperenih informacija istina činila nedostupnom, do nje je lako doći. Leži na prstogriz mišem na tražilici u koju je dovoljno unijeti nekoliko riječi s kojima ćete opisati scenu s fotke. Zahvaljujući toj radnji, koja iziskuje tek nekoliko sekundi, saznat ćete kako se cijeli ovaj prizor odvijao 2015. godine u Skoplju, te da se “glupo žensko” tu nije zateklo slučajno, kao i to da njezin čin nije motiviran željom da bude privlačna. “Glupo žensko” ima ime i prezime. Zove se Jasmina Golubovska, ima 30 godina i radi u makedonskom Helsinškom odboru za ljudska prava.

Stvar bi sigurno bila puno jasnija kad bi ovu fotografiju pratila i ona druga, koja uz prvu čini gotovo pa artistički diptih, a na kojoj se vidi kako Jasmina Golubovska na policijski štit utiskuje poljubac. Tad bi zabluda koju izaziva prva fotografija bila nešto manja, iako sam sklon vjerovati kako bi se i u tom slučaju našao netko tko bi cijeli taj performans pripisao (ženskoj) gluposti. No, trag poljupca kojeg je Golubovska ostavila na policijskom štitu, nije motiviran dokonošću, pripremom za selfie ili nekom sličnom rabotom. Pečat je to koji je obilježio prosvjed protiv vlade Nikole Gruevskog, a koji je bio motiviran policijskom brutalnošću koja je rezultirala tragedijom – smrću 21-godišnjeg mladića.

Prosvjed je bio iniciran izjavom makedonskog oporbenog čelnika Zorana Zaeva koji je optužio makedonski MUP te čelnike države, da su zataškali ubojstvo mladog Martina Neškovskog, kojeg je 2011. godine u Skoplju, tijekom slavlja izborne pobjede stranke VMRO-DPMNE, jedan od specijalaca nasmrt pretukao.

“Glupo žensko”, Jasmina Golubovska, kaže kako u principu ne koristi previše šminke, te da “…crveni ruž nosi samo u slučaju kad treba popraviti umoran izgled od sistemskog gušenja slobode”. “Crvena je boja simbol revolucije radnika, ali i simbol krvi ubijenog Martina Neškovskog, zbog kojeg su prosvjedi i krenuli”, dodala je Jasmina, čiju izjavu možete pronaći na portalu Lupiga.

Kako je uopće došlo do poljupca? Golubovska je stiješnjena gomilom s jedne i kordonom oklopljenih specijalaca s druge strane, dva sata pokušavala uvjeriti policajce neka odlože rekvizite i priključe se prosvjedu protiv vlade. Kad je shvatila da njezine riječi ostaju s ove strane barikade, izvadila je ruž kako bi na štitu nacrtala srce, no policajac joj to nije dopustio. Tada je impulzivno, našminkala usne te utisnula poljubac u hladnu prepreku koja dijeli miroljubive prosvjednike od nasilnika koji su do smrti izbatinali nedužnog mladića.

Gledam fotografiju Ognena Teofilovskog, gledam tu mladu ženu kako se na najljepši mogući način bori protiv hladnog i bešćutnog sustava, gledam kako domišljato, u trenutku kad nema više ništa za ponuditi, nudi poljubac. Ogoljuje se pred silom ničim dugim nego simbolom ženstvenosti, bliskosti, nježnosti, dobre namjere, dobrodošlice. Simbolom emotivne hrane koju daje tamo gdje je nasušno potrebna. Gledam je i razmišljam kako je cijela zabluda oko njezinog identiteta, motiva i mjesta radnje, manje važna od činjenice da ljudi (namjerno) mrežom šire fotografiju na kojoj se Golubovska šminka, pri tome (namjerno) izostavljajući i onu drugu fotografiju koja cijeloj priči daje jasniji ton. Tako servirana zabluda lako se guta, još lakše uvredljivo komentira, a ponajlakše prenosi dalje stvarajući dodatni šum na kanalu.

No jedno je sigurno. Lako se zabuniti radi li se na ovoj fotografiji o prosvjedu u New Yorku, Parizu, Beogradu, Moskvi ili Buenos Airesu, kako to već sugeriraju korisnici društvenih mreža. Činjenica je da ovakav postupak (kojeg portal BuzzFeed naziva “The Most Badass Photo Of A Female Protester You’ve Ever Seen”) u hrvatskim gradovima nećete vidjeti. Mi smo sve probleme preselili na mrežu, a i tamo nemamo svoje, već se bavimo tuđima. Pogotovo ako im je u središtu “glupo žensko”.

*Sa dozvolom autora tekst prenosimo s njegovog bloga

Oceni 5