"Not Safe for Work": Channel 4, Velika Britanija
not safe for work

Photo: Brian Sweeney/Channel 4

Tragikomika svakodnevice

Još jedan britanski dramedy dragulj, „Not Safe for Work“, stigao je 2015. sa Kanala 4 i donosi sve nijanse turobne svakodnevice života javnih službenika.

Glavna junakinja Ketrin radi u odeljenju za integraciju imigranata i u trenutku kada se jedno poglavlje njenog života okončava razvodom, počinje novo, još gore – budući da je vlada odlučila da njenom odeljenju sreže budžet, iz Londona je šalju u Northempton, sumorno okruženje i stecište „otpadnika“ iz javnog sektora.

Sve što u Northemptonu može poći po zlu, poći će, bez sumnje, a način na koji se žrtve outsourcinga nose s problemima ili, izvesnije je, beže od njih, čini srž ove serije koja nam neposredno, sirovo i iskreno predstavlja život kakav jeste, bez zadrške.

Dok pokušava da osmisli i predstavi novi projekat za integraciju imigranata, koji je jedina šansa za opstanak, ekipa iz Northemptona se suočava sa izazovima u privatnom životu. Baš oni, tako dezorijentisani, pokušavaju da nađu način da olakšaju život imigrantima, istovremeno želeći da sami sebe reintegrišu u društvo, pa i sopstveni život.

Likove upoznajemo postupno, polako ulazimo u njihovu svakodnevicu i shvatamo gde je to zapelo, šta nije pošlo po planu i zašto su danas tu gde jesu. Svi oni su nekad bili ambiciozni, vredni, mnogo hteli, mnogo započeli i svako od njih ima bogatu arhivu uspeha i neviđenih promašaja.

Svesni da se ova serija ne bavi ljudima s margine, već baš srednjom klasom, onima kod kojih je naizgled sve u redu i sa smislom, pitamo se kako je autoru Dejvidu Muru pošlo za rukom da tako običan život oslika tamnim bojama i komične elemente sakrije tamo gde ih najmanje očekujemo. On je seriju posvetio svojoj generaciji, onima rođenim posle 1979, koje smatra najmanje srećnima. „Zaista mislim da je svakom ko je rođen posle 1979. godine mnogo, mnogo teže. Not Safe for Work je zaista o nekome ko oseća da mu je život gotov pre nego što je uopšte imao šanse da počne. (...) Ali, u isto vreme, humor se može naći i u najgorim trenucima“, rekao je Mur.

„Not Safe for Work“ je o onima koji nisu imali jednake mogućnosti kao njihovi prethodnici, o onima koji se ne snalaze u datim okolnostima, koji su nekako sve uradili pogrešno, a opet pokušavaju iznova, žele da iskoriste novi dan i novu priliku, da otvore vrata koja su za njih samo odškrinuta. Mnogi se danas bave generacijom Y ili popularnim „milenijalsima“ i deluje da su za njih, odnosno za nas, pravila igre zaista promenjena. Ova serija se njima pozabavila na jedinstven način. Ketrin, Entoni, Dani, Dženi dobijaju novu šansu. Pitanje je da li će moći da je iskoriste i da li je reintegracija moguća. Koliko novih pokušaja milenijalsi zapravo imaju?

 

Oceni 5