Pametovanje u Dražinom „Danasu“
Bracca 09 B

Photo: Braca Stefanović/XXZ

Tragom Hitlerovih mudrosti

Heil Draža: Budi pametan, čitaj HitleraNakon što su se na najnoviju manifestaciju bezobalnog egzibicionizma vrednosno labilnog urednika nekada najkredibilnijeg lista demorkatske Srbije zgrozili čak i najverniji čitaoci „Danasa“ (a insajderi javljaju da je do negodovanja došlo i u samoj redakciji), usledilo je „objašnjenje“ ove neshvaćene „genijalštine“ uz neizbežno „duhovito“ izvinjenje glavnog urednika naslovljenog sa „Hajl Tviter“!

U tekstu „U čast antifašističke borbe“ autora Zlatka Pakovića, ujedno i urednika rubričice „Budi Danas pametan“, navodi se da su citati vođe Trećeg Rajha i njegovih podržavaoca objavljeni u ingenioznoj zamisli da čitaoce „Danasa“ podstaknu na razmišljanje kuda vodi ideologija fašizma.

„Citatološka rubrika 'Budi Danas pametan' nema za cilj da čitaocima uručuje isključivo pametne misli mudrih i moralnih ljudi, nego da citiranjem i onih koji su čovečanstvu naneli trajnog zla, a sa uvek jasno opisanom njihovom ulogom, izazove moralnu reakciju i uzdrma na mišljenje. Nisu, dakle, ovde citati nužno umni, nego je njihova funkcija da čitaoca podstaknu na umno zaključivanje. 'Budi Danas pametan', odnosi se na čitaoca, ne na autora citiranih reči. Danasovi čitaoci to shvataju i podržavaju“, naglasio je Paković u svom pokajničkom tekstu.

S druge strane, posebno iznerviran burnom reakcijom korisnika društvenih mreža koje je svojevremeno, prilikom preuzimanja uredničke palice, označio kao strateški cilj nove uređivačke politike lista, oglasio se i glavni i odgovorni urednik Draža Petrović. U tekstiću „Hajl Tviter“, Draža se, u svom dobro poznatom maniru duhovitosti u pokušaju, izvinio svima onima koji nisu shvatili njegovu i Pakovićevu „genijalštinu“, a posebno je u svom izvinjenju pomenuo tviter populaciju čije negodovanje mu je posebno teško palo.

„Uz izvinjenje što smo na pogrešan način testirali raskošnu inteligenciju pojedinih ponosnih vlasnika profila na društvenim mrežama, pozdravljamo ih tradicionalnim pozdravom: 'Hajl Tviter!'", glasilo je Petrovićevo „izvinjenje“ ljutim tviterašima.

Zna šta Draža voli: Zlatko Paković, urednik rubričice BDPI pored lažnog izvinjenja i još glupljeg objašnjenja kreatora poslednje Danasove budalaštine, ostaće zabeleženo da je list koji je nekada važio za svetionik demokratske Srbije, sebi dopustio da, vođen suludim egzibicionizmom svog glavnog urednika, na Dan pobede nad fašizmom citiranjem Adolfa Hitlera ponovo uvredi sve žrtve monstruoznog fašističkog projekta i time brutalno pljune na sećanje na sve one koje su dali svoje živote u borbi protiv te pošasti.

Iako je odgovornost za ovaj neinteligentni naum na sebe preuzeo Paković, ostaje činjenica da je on na prvom mestu bio vođen potrebom da se na adekvatan način dodvori svom novom šefu koji je mnogo puta do sada na delu pokazao zašto je svojevremeno, a taj duh i danas živi u njemu, bio omiljena Kurirova kolumnistička dražeja. Da se podsetimo, Kurirov Draža je, u kolumni za taj kriminalni tabloid, bez ikakvih skrupula optužio Zorana Đinđića da je sam odgovoran za atentat koji je nad njim izvršen 12. marta 2003. godine. U istom maniru, za sestrinski tabloid „Glas javnosti“, Petrović je u kolumni povodom jedne decenije srebreničkog genocida, u julu 2005. godine Majke Srebrenice optužio da prave "šou-program" za pare.

Nema posla kao što je šou-biznis. Malo je ipak bljutavo za biznis koristiti leševe. Humanitarci, koji su humani dok god ima nekog da calne lovu, okitili su Beograd bilbordima o Srebrenici..... Kada prekosutra u Potočarima bude odavana počast srebreničkim žrtvama, skupiće se tamo i oni koji od ove tragedije prave i šou i biznis. Kao prvo, skupina zvana 'Majke Srebrenice'. Žene koje svoju nesreću pretvaraju u zanimanje - profesionalne majke žrtava. Zar nije bol za najrođenijima intimna stvar? Jok. Od ovog bola treba neko da uzme veliku lovu“, doslovce je napisao Petrović u julu 2005. godine.

Omiljena Dražina meta za podsmevanje: Majke Srebrenice

Da ti ispadi nisu bili posledica mladalačkih zabluda i tek prolazni deo u Dražinoj evoluciji od Kurirovog potrčka do urednika Danasa već konstanta njegove ličnosti, temperamenta i načina razmišljanja, potvrdio je i u kolumni koju je 1. jula 2016. godine objavio sajt regionalne Televizije N1 u kojoj je, neprimereno se sprdajući na račun poziva Čedomiru Jovanoviću da bude gost na komemoraciji u Potočarima, doslovce napisao: "Dženaza namaz. Odlično! Konačno koktel! Imate li neki namaz od guščije džigerice? Od namaza volim i kavijar? - raspitivaće se Jovanović kod ljubaznih domaćina za sadržaj menija."

Zajedničko za sve pobrojane slučajeve Dražinog, a sada i Pakovićevog, egzibicionizma jeste odsustvo bilo kakvog pijeteta prema žrtvama. Ako je citiranje Hitlera najprikladniji način za obeležavanje Dana pobede i podsticanje na razmišljanje, kako nikome do sada nije palo na pamet da na spomeniku na Kadinjači ugravira neku od javno saopštenih firerovih misli? Ili zašto, pak, sličnih citata nema na stratištima u Jasenovcu, Starom sajmištu ili Banjici? Može li neko da zamisli da u muzeju Holokausta stoji poruka njegovog kreatora, pa čak i kao podsticaj na razmišljanje?

Ono što Draža i Zlatko nisu u stanju da shvate, jeste to da na razmišljanje ne podstiču propagandne izjave i javno izrečene floskule protagonista fašizma već same posledice te izopačene ideologije. Ako su želeli da svoje čitaoce zgroze posledicama Holokausta i nacističkih zločina, zašto urednici Danasa nisu prikazali te posledice koje bi podstakle na razmišljanje o njihovim uzrocima? Ako je „rubričica“ zahtevala da u njoj ipak budu citati, zašto nije uzet neki od eksplicitnijih Hitlerovih citata gde je zlo ogoljeno do samog kraja, na primer neki o Jevrejima, konačnom rešenju, vladavini superiorne rase nad „nižim“....

Hitlerova poruka: Citirajte me tako da me svaki Draža razume

Pored evidentnog odsustva bilo kakvog pijeteta prema žrtvama i odsustva bilo kakve logike u postavljanju ove odvratne nepodopštine, sva je prilika da ni sam izbor plasiranih citata nimalo nije bio slučajan. Hitlerova trabunjanja o odnosu nacije i države i zasluženoj kazni u vidu nestanka za nacije koji nisu bile u stanju da se uhvate u koštac sa istorijom, neodoljivo podsećaju na pokušaje da se čitaoci podstaknu na povlačenje paralela između Hitlerove Nemačke i današnje Srbije.

Po istom obrascu po kome su pre nepunih godinu dana, povodom izložbe „Necenzurisane laži“, Srbiju pokušali da predstave kao inkarnaciju nacističke Nemačke, izmišljajući pri tome pravljenje spiskova nepodobnih i brojne druge budalaštine, Petrović i njegovi podređeni pokušali su i ovog puta  čitaocima da sugerišu sličan zaključak. Međutim, baš kao i prošlog leta, jedini problem koji se isprečio na putu ostvarenja njihovog nauma, bile su činjenice koje su u potpunom neskladu sa nametnutim zaključkom.

I dok dnevni list „Danas“ neumorno nastavlja da upodobljava svom idolopokloničkom modelu „Kurira“, Draža Petrović bi ipak trebalo da ima na umu da mu istinski antifašistički orijentisani građani Srbije i čitaoci „Danasa“ odsustvo pijeteta i vređanje žrtava ne mogu i neće zaboraviti niti oprostiti.

Oceni 5