Vrhovni sud udovoljio Trumpu
Trumpd 02 S

Photo: ilustracija/maxresdefault

Transrodnim osobama ponovno zabranjeno služenje vojnog roka

Odlukom, za koju je bilo pet konzervativnih nasuprot četvoro liberalnih sudaca, odobrava se zahtjev Trumpove administracije da se ukinu nalozi federalnih sudaca protiv te politike dok se njezina legalnost provjerava na nižim sudovima.

Suci su, međutim, odbacili zahtjev da oni odluče o meritumu stvari, prije nego što o tome presude savezni prizivni sudovi koji razmatraju to pitanje. Odvjetnici koji zastupaju transrodne osobe osudili su sudsku odluku.

"Više od 30 mjeseci, transrodni vojnici hrabro služe našoj zemlji, a sad im je još jednom izmaknut tepih pod nogama", napisali su na Twitteru iz organizacije Lambda Legal koja zastupa neke od tužitelja, najavivši daljnju borbu.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi ocijenila je da je zabrana koju je republikanski predsjednik uveo transrodnim Amerikancima smišljena kako bi se ponizilo hrabre muškarce i žene koji žele služiti svojoj domovini.

Podsjetimo, Trump je 2017. objavio plan po kojem bi se transrodnim osobama zabranilo služenje u vojsci, ukidajući tako politiku koju je godinu dana ranije uveo bivši demokratski predsjednik Barack Obama dopustivši im po prvi put da služe vojsku otvoreno i dobiju medicinsku skrb kako bi promijenili spol.

Trump, čija je administracija poduzela i druge korake kako bi se ograničila prava transrodnih Amerikanaca, kaže da njihova služba u vojsci izaziva "goleme medicinske troškove i poremećaje".

*Prenosimo sa portala Crol.hr

Oceni 1