Weekend Videos
Tlatt 01 S

Photo: Marija Đoković/XXZ

Trčanje kao znak života

Važni filmovi: Četrdesetšestogodišnji Džemo živi na selu s roditeljima. Svakodnevno brine o deset krava i na taj način osigurava egzistenciju za cijelu porodicu. Džemin dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči više od 20 kilometara. Kao dječak sanjao je o učešću na velikim trkačkim događajima, zbog čega se redovno prijavljuje na gradske i planinske utrke. Uprkos velikom fizičkom naporu, koji rad na selu iziskuje, te činjenici da se takmiči protiv profesionalnih atletičara, Džemo redovno osvaja zlatne medalje. Od ostalih trkača razlikuje se po izgledu, ponašanju, ali i po tome što ne koristi društvene mreže i nema potrebu da se pojavljuje u medijima. Naprotiv, Džemu kroz velike životne utrke vodi sjećanje na brata s kojim je nekada učestvovao u školskim utrkama, a koji je izgubio život u minulom ratu.

Kako sve (po)stići: Čini se da nikad nije bilo teže nego danas sve stići, uteći i na strašnom mestu postojati. Ili - rečima Romane Panić - biti i šefica i sekretarica, žena na trapezu i pjevačica. Zato su se neki ljudi dosetili da je i pet minuta praktikovanja bilo koje aktivnosti ili obaveze bolje nego nula, te da je stvaranje takozvanih mini navika ključno za napredak.

Prijatelji: U intervjuu iz 1967. godine Judy Garland razgovara sa Irvom Kupcinetom. U deceniji u kojoj se ozbiljno borilo za ljudska prava glumica ustaje u odbranu LGBTIQ+ građana, što je samo jedan od razloga što je njena smrt 1969. godine bila jedan od povoda za Stonewall revoluciju.

Životno-filmski obrasci: Kanal "The Take" je uvek tu da promišlja film, televiziju i sve što je u vezi sa pop kulturom, a njihovi informativni i zabavni videi su pravi mali audiovizuelni eseji.

Stop-Motion: Kratki film Raymonde or the Vertical Escape prati glavnu junakinju Raymonde koja je umorna od svakodnevnih životnih komplikacija, te želi da pobegne u visine, ka ljubavi i svemu što je drugačije od svakodnevnog.

Bratstvo i predrasude: Britanski reditelj Iggy London kreirao je priču o dva brata koji odrastaju u gradu, te se bore sa besom, tugom i osećajem usamljenosti.

Oceni 5