Gej ljubavna pisma kroz vekove (13)
Frrre 01 S

Pismo Stephenu Spenderu, 1941

Photo: Pinterest

Trenutak jasne sreće

Nazivali su ga najvećim živim realistom - on je Lucian Michael Freud (8 decembar 1922 – 20 Jul 2011), britanski slikar nemačkog porekla, unuk Sigmunda Freuda. Njegova dela obuzimaju onoga koji ih posmatra, izvlačeći na površinu sve, pa i neprijatnost koja je između umetnika i modela postojala tokom procesa stvaranja umetničkog dela. "Trenutak jasne sreće nikada se ne pojavljuje u umetničkom delu. Obećanje te sreće prisutno je tokom stvaranja, ali sa završetkom procesa potpuno nestaje. U tom trenutku umetnik shvata da je to što stvara ipak samo slika", govorio je Lucian. O njegovom životu se znalo mnogo, ali ne sve, a najmanje o prirodi odnosa koji je imao sa pesnikom Stephenom Spenderom.

Spenderova porodica, u čijem su se vlasništvu nalazila psima, otkrila je 2015. godine njihov sadržaj, koji govori o svim poteškoćama koje su pratile ono što je u to vreme bilo zabranjena ljubav. Naime, u vreme kada su se umetnici dopisivali - krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina prošlog veka - homoseksualnost nije bila samo tabu, već se smatrala zločinom. Spender je u to vreme bio u tridesetim godinama, dok je Freud bio tek tinejdžer, a njihova pisma ukazuju na to da su bili više nego prijatelji. Pisma su dospela u javnost nakon smrti pesnikove supruge Nataše (2010), koja je uvek tvrdila da je njegova "homoseksualna faza" završena njihovim brakom 1941. godine. Aukcijska kuća "Sotbi" prodala je pisma za 35.000 dolara.

Prepiska je trajala u periodu između 1939. i 1942. godine, a u nekim pismima se nalaze i ilustracije koje su crtali i Freud i Spender. Freud se u pismima potpisivao pseudonimom Lusio Fruit ili Lusijanus Fruititas: "Da li si mogao da primetiš izraz čistog zadovoljstva dok si istraživao moje odlike (i oči mi punio iskričavom svetlošću) tim rukama koje već dobro poznajem?" - napisao je u jednom od pisama, a te reči otklanjaju svaku sumnju u prirodu odnosa, te u ono što se između umetnika događalo.

Splenderovi potomci su u vreme objavljivanja pisama raspravljali o njihovoj prirodi, te je njegov sin tom prilikom rekao da je "njegov otac verovao u ljubav i da je smatrao da iz nje potiče sva njegova poezija, te nije bežao od burnih trenutaka koji su svojstveni jedino zaljubljenom čoveku: Iz pisama se stiče utisak da je otac voleo Luciana, i da je verovao de je ovaj njegova srodna duša. Njegova poezija je dolazila iz slobode, a njegova sloboda oslanjala se na ljubav" rekao je sin tom prilikom, "Ako je moja majka izabrala da živi sa pesnikom, morala je da prihvati celokupnu situaciju, a oni su imali dug i srećan brak, koji je potrajao 55 godina."

Spender i Freud su jedno vreme čak živeli zajedno u Severnom Londonu, te je Freud naslikao čak 20 Spenderovih portreta, ali nije poznato šta se kasnije dogodilo budući da Freud nije rado govorio o ovom periodu svog života.

Oceni 5