Weekend Videos
Ekvv 05 S

Photo: Miladin Jeličić Jela

Tri želje Milana Mladenovića

Tri želje Milana Mladenovića: Petog novembra navršilo se 25 godina od smrti Milana Mladenovića. Podsetimo se jednog od njegovih intervjua koji se pojavio u rubrici "Tri želje za zlatnu ribicu" TV emisije "Ženske priče". Jedna od želja bila je i ta da se probudi i shvati da je sve bilo tek ružan san.

Katastrofiziranje i druge katastrofe: Šta učiniti kada nam je u glavi samo najgori scenario propraćen konstantnom zabrinutošću govori nam psihoterapeutkinja Kati Morton.

Izgubljeni u kapitalizmu: Zašto se sve više otuđujemo i osećamo usamljeno u gomili objašnjavai dr Gabor Mate.

Povratak u budućnost: Elektronska industrija Niš bila je zadužena za proizvodnju prvog jugoslovenskog kompjutera. Galaksija je postojala u dve verzije. Komercijalnu verziju je sklapala i prodavala školarcima mala radionica Elektronika Inženjering, dok je "uradi sam" verzija opisana u specijalnom izdanju časopisa "Galaksija" pod naslovom "Računari u vašoj kući". Da bi amatersko sklapanje bilo lakše organizovano je uvoženje delova iz Austrije, pravljenje i distribucija matičnih ploča i tastatura kao i programiranje EPROM-a sa operativnim sistemom. Za sklapanje računara je bilo potrebno između 8 i 24 sata.

Jugoslovenski Synth Pop-Electro: Srpski Synth Pop bend La Card formiran je 1984. godine, a glavni vokal bila je Biljana Krstić.

Živa umetnost: Sistemi veštačke inteligencije sve više utiču na različite oblasti, pa su mesto pronašle i u umetnosti, a u okviru projekta belgijskog naučnika Xandera Steenbruggea, koji se bavi mašinskim učenjem, i radi na neuralnoj mreži koja muziku prevodi u neverovatne vizuelne predstave. Projekat je poneo ime “Neural Synesthesia,” a funkcioniše uz pomoć sistema mašinskog učenja koji nove podatke generiše na osnovu onih koje je dobio u paketu za treniranje. Tako je stvoren potpuno novi pristup audio-vizuelnom iskustvu, u okviru kojeg čovek ne kreira vizuelne predstave, već samo asistira dok veštačka inteligencija izvršava radnje.

Oceni 5