Serija „Mrs. Wilson“ (BBC 1, 2018)
MRS. WILSON

Photo: spectator.co.uk

Trijumf života nad fikcijom

Mrs. Wilson (BBC1)

2018.

režija: Richard Laxton

scenario: Anna Symon

uloge: Ruth Wilson, Iain Glen, Keeley Hawes, Fiona Shaw...

Da je BBC-jeva mini serija „Mrs. Wilson“ tek plod mašte autorke i glavne glumice Ruth Wilson, svako bi rekao da se malo zaigrala, da ne treba preterivati, te da su zaplet i brojne peripetije malo verovatni za jednu seriju utemeljenu u stvarnosti.

Međutim, ovakvu dramu samo život može da izrežira, odnosno um patološkog lažova i ljubitelja fikcije (inače divnog čoveka). Reč je o dedi Ruth Wilson, Alexanderu (Alecu) Wisonu, čoveku koji je više od svega voleo pozorište u svojoj kući, odnosno u svojim kućama, u kojima ga čekaju sinovi i žene. Koji ne znaju jedni za druge.

Upravo tu počinje drama i više nego inspirisana stvarnim događajima – kada žena Aleca Wilsona, Alison (igra je Ruth, unuka), nakon njegove iznenadne smrti sazna ne samo da nije jedina žena u njegovom životu, to smo toliko puta gledali, već da nije jedina zakonita žena. Posledično, ni sinovi koje ima s njom nisu njegovi jedini sinovi.

Alison je, ironije li, mislila da zna sve njegove tajne, budući da su zajedno radili u tajnoj obaveštajnoj službi neposredno pre i za vreme Drugog svetskog rata, gde su se i upoznali. Alec je, pored toga što je istaknuti obaveštajac, i talentovani produktivni pisac, sa više od 20 objavljenih romana. Njegova ljubav prema pričanju priča obeležila je, očigledno, i njegov svakodnevni život. Stalna promena srednjeg imena i datuma rođenja omogućila mu je da vodi ne dvostruki, već višestruki život. Da, Alec nije bio samo bigamista, već „serijski bigamista“, što bi, očigledno, bio stručan termin za ono za šta smo mislili da ne postoji.

Da ne bi bilo previše spoilera, zadržaćemo se tek na dva Wilsonova braka. Ko je, kako i zašto još uhvaćen u tu mrežu koju je pleo, najbolje je pogledati u tri jednočasovne epizode, koje čine kompletnu seriju. Neće biti druge sezone, niti je planirana, jer je „Mrs. Wilson“ zaokružena i završena celina, iako priča porodice i gospodina Wilsona još nije ispričana do kraja. Naime, kako je ekipa serije saopštila, postoje mnoge informacije koje MI5 i MI6 do danas nisu izneli u javnost, niti podelili s porodicom. Zbog toga mnoga pitanja i u seriji i u stvarnosti ostaju otvorena. Iako je radoznalost dublja od ljubavi prema dobrom zapletu, za seriju je zapravo odlično to što nemamo odgovore na sva pitanja. Ostajemo uskraćeni za onaj najvažniji – da li je Alec Wilson propalica, monstrum i patološki lažov bez trunke savesti, ili je ipak bonvivant i šarmantni prevarant, koji se istakao kao vojnik u Drugom svetskom ratu i u krajnjoj instanci umeo da razlikuje dobro od zla, dok je neko drugi za njega pleo mrežu.

Jer, dok nije otkrivena njegova do kraja nerasvetljena prošlost, gospodina Wilsona su svi pamtili po dobru, naročito njegova mnogobrojna deca. One koje su sa svim morale dostojanstveno izaći na kraj su njegove žene, one su te koje su podnele tihe, a najveće žrtve. Gospođa Alison Wilson (naslov se odnosi pre svega na nju, ali je u stvari posvećen svim ženama koje su nosile njegovo prezime i kojima je život postao fikcija) uspela je nekako da se izbori sa kosturima iz muževljevog ormara i pomiri se sa činjenicom da je decenijama živela u laži. Svodeći račune, pričajući priču, okrećući se opet nekoj vrsti fikcije i apstraktnog bića (kakvo je bio i njen muž), zapravo, koristeći Alecova sredstva u borbi za sopstvenu istinu, uspela je da preživi. Pitanje je da li bi se iko od nas opredelio za takav život, ali kako imamo posla sa stvarnim likovima i događajima – ostajemo zapanjeni pred onim što život može da napiše.

Mnogobrojni Alecovi potomci i dalje se međusobno upoznaju, sastaju, druže i tragaju za konačnom istinom o svom ocu, dedi, pradedi. U međuvremenu, tu je „Mrs. Wilson“, sa fantastičnom Ruth Wilson u glavnoj ulozi, koja će tek pričati svoje priče.

 

Oceni 5