Letnja poslastica
TufahijaS

Photo: odslatkogasladje.net/Mirjana Šmit

Tufahija – kraljica lakih kolača

Priprema perfektne tufahije je prilično pipav posao. Nije to posao za nestrpljive!  Prije svega treba naglasiti da nisu sve jabuke pogodan materijal za tufahiju. Iskustvo je pokazalo da su najblje Granny Smith jabuke, a to je jedna australijska sorta koje ima za kupiti svugdje u Evropi i šire. To je jabuka zelene boje koja stajanjem, odnosno zrenjem postepeno poprima žućkastu nijansu. Za pripremu tufahija su najbolje što mlađe i tvrđe jabuke te vrste. Najbolje su one najzelenije i to što manje.

Jabuke se ogule i stavljaju u vodu u koju je prethodno iscijeđen jedan limun ili rastvorena tableta C – vitamina. Naime, C – vitamin je snažan antioksidans i u njegovom rastvoru oguljena jabuka ostaje do pripreme potpuno bijela, dakle, ne mijenja boju, što je s estetske strane veoma važno.

Onim jednostavnim alatom za iskruživanje se izvadi sredina jabuke, a pri tome se pazi da u sredini ne ostane ni jedna košpica.

Nakon toga se pripremi agda tako da se pola kilograma šečera rastvori u pola litre vode. Kad agda na tihoj vatri proključa u nju se stavlja desetak kličića (karanfilčića) i oguljene jabuke, ali oprezno, jedna po jedna. Jabuke se nipošto ne smiju prevrtati u agdi. Jednostavno treba sačekati da donja polovina jabuke poprimi zlatno – žutu boju, a onda se sama od sebe prevrne i tada je na redu druga polovica jabuke da dobije optimalnu boju. Na kraju se viljuškom „pipne“ da li je jabuka za tufahiju dovoljno mekana. Caka je u tome da ne smije biti mekana, a ne smije biti ni tvrda. Dakle, mora biti „nako“, ni pretvrda, ni mekana!  

Kuhanje jabuka u agdi je kritična tačka. Naime, ako je agda siromašna (naprimjer 250 grama šečera u pola litre vode) jabuka se kompletno razmekša (razbuzi) i kao takva se lako raspada prilikom filovanja. Kad se vidi da je jabuka u stanju „nako“ – ni tvrda, ni premekana, vadi se iz agde i stavlja u neku tepsiju ili staklenu posudu.

Kada su sve jabuke skuhane u agdi, ostave se da se ohlade do sobne temperature, pa se onda stave dva sata u frižideru da se malkice stvrdnu.

Nadjev se može pripremati na više načina. Za filovanje tradicionalne bosanske tufahije samelju se orasi i u njih se može, a ne mora, dodati kašikica mljevene kafe. Ja sam eksperimentirao sa kašikicom Neskafe i meni je takav nadjev baš super. No, ukusi su različiti i o njima ne treba diskutirati.

Nadalje, može se uzeti pola-pola smjese mjevenih oraha i badema, a to je ona lakša varijanta tufahije.

Ima jedna super – varijanta sa Baileys irskim likerom kojeg se dodaju dvije velike kašike u nadjev za dvanaest tufahija.

Idemo dalje!

Kad ste napravili nadjev po želji „filujete“ tufahije i to tako da kašikicom dodajete nadjev u onu šupljinu u sredini jabuke, pa onda kažiprstom pomalo odozgo pritiščete nadjev da bude što više nabijen.

Sve to u tepsiji ili staklenoj posudi prelijete ostatkom agde. Ostavite u frižider (nipošto u zamrzivač!). Kada dođe vrijeme serviranju na svaku tufahiju odozgo stavite dosta šlaga, ali je još bolji domaći slatki kajmak koji lako možete sami prirediti. Na vrh tako obogaćene i dekorirane tufahije se stavi višnja iz alkohola (iz likera), a ako nema takvih višanja onda ona iz kiselog kompota koji se može kupiti u svakoj samoposluzi. Može se staviti i višnja iz džema ako nema nekog drugog izbora.

Oni koji baš posebno begenišu tufahije mogu sami napraviti i liker od višanja i to na slijedeći naćin:

Oprati jedan kilogram višanja i odvojiti sve peteljke. Pripremiti jedan kilogram šečera, i jedan litar rakije. Najbolja je dobra šljiva, a ako nema može i loza. Naime, ako se koristi šljivovica ona daje poseban šmek tufahiji.

Staviti u veliku teglu jedan red višanja, pa prekriti slojem šečera. Na taj sloj šečera poredati sloj višanja, i sve tako. Na vrh istresti tri kesice od po deset grama vanilija šečera. Onda se sve to prelije sa litrom šljive ili loze.

Ostavi se u tegli na sobnoj temperaturi najmanje dva mjeseca. Tada su višnje iz likera spremne za tufahije, a ko voli, može svaku tufahiju preliti i kašikicom likera od višanja.

Prijatno ili dobar tek – kako ko voli  - neka i izvoli!   

*Prenosimo sa portala Bošnjačko oko

Oceni 5