Weekend Videos
Aarocka 05 S

Photo: Goranka Matić

Tvoja lepota boli

Tvoja lepota boli: Žene su oduvek, naizgled svojevoljno, podvrgavane raznoraznim zahtevima i zahvatima da bi bile lepše, a samim tim i privlačnije, prihvatljivije, bolje... Čini nam se da se tek sad u tome preteruje, međutim, svako vreme donosilo je neku novu ili revidiranu verziju mučenja zarad lepote. U srednjem veku je, na primer, bilo poželjno nemati ni trepavice ni obrve i tako biti ogoljen i transparentan pred svetom.

Žene kojih nema: Ostajnice ili tobelije, kako ih još zovu, su bile karakteristične za Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, a pojedini izvori tvrde da ih je bilo i u Bosni i Hercegovini. Prvi slučaj je zabeležen početkom XIX veka, ali se pretpostavlja da ih je bilo i mnogo pre toga, možda oduvek. Upisano je oko 150 slučajeva, a niko ne zna koliko ih je stvarno bilo. Možda su mnogi, baš kao u Karanovićevom filmu, ćerke pretvarali u sinove odmah, kako bi i sebe i druge ubedili da im kuća neće ostati bez muške glave.

Iz rock arhive: Rock koncerti su nekad predstavljali praznik, pa je tako nastup EKV-a u Domu omladine 1989. emitovan na Trećem kanalu (poznatijem kao 3K) kao posebna, pažljivo snimljena emisija. Nažalost, prekida se taman kad je najlepše.

Drugačija Pepeljuga: Ljudi se odavno igraju s animiranim filmovima, a neki rezultati su sjajni. Sve je za preispitivanje, ako nema mržnje i nazadnih predrasuda.

Cena slave: Jennette McCurdy je stekla popularnost još kao devojčica glumeći u dečjim serijama. Zbog privatnih problema povukla se sa scene, no ovih dana svetski mediji uveliko pišu o njoj i sjajnoj autobiografiji kontroveznog naslova I'm Glad My Mom Died. Jennette imeđu ostalog piše o svom odnosu sa majkom, koja ju je i gurnula u biznis, ali i anoreksiju i druge poremećaje u ishrani, te brojna problematična ponašanja. McCurdy je jedno od one dece koja su odrasla pod reflektorima i koja tek kao odrasli uče da zaista žive i nadoknade sve propušteno. Stoga njenu priču vredi čuti.

Oceni 5