LGBTIQ: Marketing i vidljivost
Cockta1

Photo: Sever Zolak

Tvoja reklama, tvoja stvar

U vreme kada nova pokolenja na ulicama uzvikuju parole poput „Ubij, ubij pedera“ i „Peder gradom neće šetati,“ nova Cockta reklama je velika stvar, budući da promoviše jednakost, i pojačava vidljivost svih LGBTIQ+ građana.

Fotografiju je snimio Sever Zolak,  a na njoj su dve devojke u polu-intimnom zagrljaju, te poruka „Tvoja ljubav, tvoja stvar“. Akcenat je upravo na onome što se poručuje, budući da se u Srbiji, ali i u regionu, sa različitošću gubi i pravo na privatnost. Privatnost ne znači da bi onu ljubav koja nije po ukusu većine trebalo skrivati, već podrazumeva da oni koji u odnosu učestvuju biraju kada će i na koje načine o tome govoriti. Tako bi možda bolja poruka bila „Tvoja ljubav – tvoje pravo,“ ali je jasno da je bilo neophodno da se novi slogan napravi po šablonu po kojem su krojeni i svi prethodni.

I dok je mali zagrljaj veliki korak za zemlju homofobičnih srednjoškolaca i narodnih patrola, ovo nije prva reklama koja promoviše jednakost, budući da se svet već odavno ne suzdržava i ne postoji po ukusu onih koji su zaslepljeni mržnjom i neznanjem.

 

Oceni 5