Zajedništvo je ljudsko pravo
Famil 02 S

Photo: William Matthew Prior, Three Sisters of the Copeland Family, 1854.

U Beogradu pokrenuta grupa Dugine porodice

Rad organizacije je fokusiran na povećanje vidljivosti Duginih porodica kojim bi trebalo da se utiče na ublažavanje predrasuda i stereotipa u društvu. Jedan od osnovnih ciljeva je pružanje psihosocijalne podrške i socijalne zaštite, kao i podsticanje LGBTIQ+ osoba na učestvovanje i aktivno delovanje u svim segmentima društva. Planirano je da se unapredi položaj i vidljivost LGBTIQ+ porodica u Srbiji, koje su, iako ih ima, još uvek nevidljive, pa samim tim i ugrožene.

“Sve zakonske prepreke sa kojima se susrećemo nas teraju da se borimo kako bi sva ljubav koju imamo bila prepoznata i tretirana na pravedan način. Težićemo ka lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj saradnji sa srodnim organizacijama i mrežama kako bi zajedničkim snagama i razmenom iskustava doprineli našoj zajednici.” – stoji na Facebook stranici ove organizacije.

U Hrvatskoj već godinama deluje udruženje Dugine obitelji koje okuplja LGBTIQ+ parove i pojedince/ke koji imaju decu, žele da imaju decu, ili jednostavno žele da se informišu o izazovima i lepim stranama planiranja porodice, čak i kada se članovi razlikuju od većine.

 

Oceni 5