Jedanaesto izdanje
Dragi Tomase Goethe fest

Film "Dragi Tomase"

Photo: Peter Hartwig/Zeitsprung Pictures Wild Bunch Germany

U četvrtak počinje GoetheFEST

Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom „Ljubav je nezaustavljiva“ biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja. Na otvaranju će se prisutnima obratiti ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda Zorana Đaković Minniti i Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe instituta.

Festival otvara film reditelja Andreasa Klajnerta Dragi Tomase, omaž Tomasu Brašu, izuzetno uzbudljivoj stvaralačkoj ličnosti na umetničkoj mapi Istočne i Zapadne Nemačke - pravom anarhisti koji provocira društvo. Braš je fenomen, pa reditelj i scenarista (Tomas Vendrih) tendenciozno ne prave klasičan biopik, pokušavajući da kreiraju likove na osnovu Brašovih originalnih dela i uspevaju da stvore poetsku atmosferu nalik onoj u Brašovim tekstovima i filmovima. Film je bio nominovan u devet kategorija za nagradu Zlatni medved 2022, između ostalih i za najbolj igrani film, najbolju režiju i najbolji scenario. Osvojio je Gran pri za najbolji film i nagradu za najboljeg glumca na 25. Tallinn Black Nights Film Festivalu 2021.

U petak, 9. decembra na programu u Kulturnom centru Beograda su filmovi Kokon (Čaura) u 19 časova i Jok u 21. Film Kokon Leoni Knikerdorf, zajednička je projekcija Merlinke i GoetheFEST-a na ovogodišnjem izdanju. Ovaj lezbejski kompleksni coming of age film, o vrelom letu 2018. na Kotbuser Toru u Krojcbergu i prvim ljubavnim iskustvima četrnaestoogodišnje Lore, premijerno prikazan na Berlinalu 2020. u programskoj sekciji Generacija. U filmu Jok, u 15 scena života jednog para, ne radi se, prema reditelju Diteru Brigemanu, ni o čemu, osim o onome što čini život sa ili bez dece, u ili van odnosa. Film prikazuje cajtgajst miljea urbanih, obrazovanih, liberalnih levičara.

Beogradski program GoetheFEST-a održava se od 8. do 11. decembra u Kulturnom centru Beograda. Program u Novom Sadu traje od 19. do 22. decembra u Kulturnom centru Novog Sada, a u Nišu od 10. do 13. decembra.

Oceni 5